Güncel Sayı

Cilt: 3 Sayı: 2, 30.08.2024

Yıl: 2024
Yrd. Doç. Dr. Ayça KURT Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi 0000-0003-4762-7495
Hemşirelik Eğitimi, Çocuk Diş Hekimliği, Tıbbi Genetik (Kanser Genetiği hariç), Sağlık Bilimleri
Dr. Öğr. Üyesi Bilal ÖZMEN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Diş Hekimliği, Çocuk Diş Hekimliği
Prof. Dr. Elif KALYONCUOĞLU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Diş Malzemeleri ve Ekipmanı, Dental Materyaller, Endodonti
Yrd. Doç. Dr. Esra DÜZYOL İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ 0000-0002-5674-6990
Çocuk Diş Hekimliği
Yrd. Doç. Dr. Evren SARIYILMAZ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-1711-7056
Diş Hekimliği
Uzman Mete AHLAT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, GÜLHANE DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ (ANKARA), GÜLHANE DİŞ HEKİMLİĞİ PR. (ANKARA) 0000-0002-3997-5783
Endodonti
Prof. Dr. Murat YENİSEY ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Protez, Sağlık Bilimleri, Dental Materyaller
Prof. Dr. Nihan GONULOL ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-4149-6351
Restoratif Diş Tedavisi
Dr. Öğr. Üyesi Özlem SİVAS YILMAZ BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ 0000-0002-5669-8343
Endodonti

The Journal of Turkish Dental Research (J Turkish Dent Res), Ondokuzmayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin resmi yayın organıdır. Dergimizde diş hekimliği alanındaki güncel araştırmalar, teknik gelişmeler, mesleki bilgiler ve duyurular yer almaktadır.
Bu derginin amacı, diş hekimliği alanında yapılan özgün çalışmaları yayımlamak ve böylece sağlık bilimleri temel alanında yapılan bu çalışmaları literatüre kazandırmaktır.

The Journal of  Turkish Dental Research  diş hekimliğinin klinik ve temel bilim alanlarında  yapılan  araştırma, derleme, olgu sunumu, editöre mektup, bilimsel mektup, cerrahi teknik, ayırıcı tanı, bilimsel ve teknolojik gelişmeler, meslek mevzuatı, tıbbi etik ve diş hekimliği ile ilgili mesleki güncel duyuruları yayımlayan bilimsel bir dergidir.

Yayım İlkeleri
• Makaleler orijinal olmalı ve daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
• Editör(ler) veya yayıncı, bu yayında reklamı yapılan herhangi bir ürün veya hizmeti garanti veya tasdik etmemektedir.
• Telif hakkıyla korunan materyalde yer alan doğrudan alıntılar, tablolar veya resimler, kullanımları için telif hakkı sahibi ve yazarlarından alınan ilgili izinlerle birlikte verilmelidir.
J Turkish Dent Res'te yayımlanan yazılarda yer alan ifadeler veya görüşler, editörlerin, yayın kurulunun veya yayıncının görüşlerini değil, yazar(lar)ın görüşlerini yansıtmaktadır. Editörler, yayın kurulu ve yayıncı bu türde materyaller için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir. Yayımlanan içerikle ilgili nihai sorumluluk yazarlara aittir.


MAKALE GÖNDERME
The Journal of Turkish Dental Research Dergisine makale gönderilmesi, tüm yazarların, derginin yayın politikalarını ve yayın etiğini okuduğu ve kabul ettiği anlamına gelir.
The Journal of Turkish Dental Research / Türk Diş Hekimliği Araştırmaları Dergisine makale göndermek için https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkishjdentres adresine gönderiniz. (Yalnızca bu yolla gönderilen makaleler işleme alınmaktadır). Makalelerinizle ilgili tüm işlemleri de bu adresten takip edebilirsiniz.

YAZININ HAZIRLANMASI

Ana Metin: Yazarların, materyallerini göndermeden önce aşağıdaki ilkelere uymaları gerekir.
Makale 12 punto, çift satır aralıklı, tüm kenarlarda 2 cm boşluk olacak şekilde, Times New Roman yazı karakteri ile hazırlanmış bir Word belgesi olarak gönderilmelidir.. Yazılar PDF formatında gönderilmemelidir. Sayfa numaraları sayfanın altında ortada yer almalı ve kapak sayfasına numara yazılmamalıdır.

Ön Yazı: Gönderiye bir ön yazı eklenmeli ve sorumlu yazarın tüm iletişim bilgileri (bağlı olduğu kuruluş, posta adresi, e-posta adresi ve telefon numarası) belirtilmelidir.
Kapak Sayfası: Bu sayfada makalenin içeriğine uygun açık ifadeli Türkçe ve İngilizce başlık yer almalıdır. Başlıkta, bağlaçlar dışında her kelime büyük harfle başlamalıdır.
• Yazar(lar)ın adları ve soyadları başlığın alt ve ortasında bulunmalı, soyadları büyük harfle yazılmalıdır.
• Yazarların akademik unvan(lar)ı, çalıştıkları kurumların adları, soyadının sonuna konulacak semboller (uluslararası sembol sistemine göre *, †, ‡, ††, #, §, ¶, **, vb) birinci sayfanın (başlık sayfası) altında not edilmelidir. Yazarların ORCID numaraları mutlaka yazılmalıdır.
• Başlık sayfasına beş kelimeyi geçmeyecek şekilde Kısa Başlık yazılmalıdır.
• Makale ile ilgili olarak yazışmaların yapılacağı İletişim Adresinde yazarın adres, telefon numarası ve e-mail adresi belirtilmelidir.

•Gönderilen makalede tüm yazarların katkı oranları açıkça belirtilmelidir.
• Çalışma, herhangi bir bilimsel toplantıda sunulmuşsa, bilimsel etkinliğin adı, tarihi, yeri ve sunum şekli, ayrıca bir kurum veya kuruluş tarafından desteklenmişse bu durum sayfa sonunda belirtilmelidir.

Özet: Ayrı sayfalarda olmak üzere Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmalı, araştırma ve derlemeler 250, olgu sunumları için 100 sözcükten fazla olmamalıdır.

Türkçe özet; Amaç, Gereç (Birey) ve Yöntem, Bulgular ve Sonuç;
İngilizce özet (Abstract); ‘Aim’, ‘Material (Subjects) and Methods’, ‘Results’ ve ‘Conclusion’ bölümlerinden oluşmalıdır.
Bu bölümler satır başlarında koyu yazı ile ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
Derleme ve olgu sunumlarının özetlerinde tüm bölümlerin olmasına gerek yoktur.
Anahtar Kelimeler: Türkçe ve İngilizce özetlerin sonunda en az üç, en fazla beş anahtar kelime “Dental Index” ve “Index Medicus”a uygun olarak yazılmalıdır. Sözcükler birbirinden noktalı virgül (;) ile ayrılmalıdır.

Kısaltmalar: Özetlerde ve başlıklarda gerekmedikçe kısaltma kullanılmamalıdır. Dergide kullanılan kısaltmalar, ulusal veya uluslararası kabul görmüş olmalı, ilk kullanıldığında metin içinde tanımlanmalı ve parantez içinde yazılmalıdır. Daha sonra metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır.

MAKALE KATEGORİLERİ

Makalelere ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1’e bakınız.
Orijinal Makaleler
Orijinal makaleler, orijinal araştırmaya dayalı yeni bilgiler sağlamalıdır. Ana metin “Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Çıkar Çatışması, Yazar Katkıları” alt başlıkları ile yapılandırılmalıdır.

Giriş: Bu bölümde çalışmanın neden veya niçin yapıldığı ve çalışmanın amacının ne olduğu sorularına açık yanıtlar verilmeli ve çalışmanın hipotezi belirtilmelidir.
Gereç ve Yöntem: Bu bölümde çalışmanın gereç ve yöntemi tanımlanmalı, deneysel düzenek ve istatistiksel yöntem açık olarak anlatılmalıdır. Kullanılan materyal ve cihazların ticari isimleri, üretici firma adı ve menşei parantez içinde belirtilmelidir. Örnek: Dental alçı (Fujirock OptiXscan, GC, Leuven, Belçika) .

İstatistiksel Değerlendirme: İstatistiksel testler, Gereç ve Yöntemler bölümünde kısaca belirtilmelidir (örneğin ANOVA veya Fisher kesin testi). Bu tür bir açıklama, özellikle yaygın olmayan istatistiksel testler ve yöntemler için orijinal literatüre uygun kaynakları içermelidir. Yazılarda, p değerleri açıkça verilmelidir (örneğin p=0,025; p=0,524). Normal olarak dağıtılmış veri ve medyanlar için ortalama ve standart sapma (SS) ve normal olmayan veriler için asgari-azami değerler, aralıklar (R) veya çeyrekler açıklığı (IQR) kullanılmalıdır. İşleme alınan makaleler, gerek görülmesi hâlinde biyoistatistik editörü tarafından kontrol edilmektedir. Makalelerin biyoistatistiksel kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

Bulgular: Bu bölümde, elde edilen bulgular açık ve kısa bir şekilde sunulmalıdır. Bu amaçla tablo, grafik, şekil ve resimler kullanılabilir.

Tartışma: Bu bölümde, giriş bölümünün tekrarı yapılmadan ve çok fazla kısaltma kullanılmadan, bulguların önemi güncel literatürlerle desteklenerek belirtilmelidir.

Sonuç: Bu bölümde çalışmanın sonuçları doğrultusunda veri tekrarı yapılmadan elde edilen çıkarımlar vurgulanmalıdır.

Kaynaklar: Kaynaklar, metindeki geçiş sıralarına göre numaralandırılmalıdır ve cümle sonundaki noktalama işaretlerinden hemen sonra “Üst Simge” olarak belirtilmelidir. Dergi isimleri, Index Medicus’ta kullanılan formata göre kısaltılmalıdır. Tüm kaynaklar (kitap, dergi vb.), Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi-Biyomedikal Dergilere Gönderilen Makalelerde Bulunması Gerekli Standartlar [International Committee of Medical Journal Editors-Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals (http://www.nlm.nih.gov)(https://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html)] kurallarına göre yazılmalıdır. PubMed PMID alıntıları için PubMed veri tabanından alınan referansların sonuna PubMed PMID numaraları eklenmelidir.

Kongre bildirileri, kişisel deneyimler, yayımlanmamış tezler kaynak olarak gösterilemez ancak makalede bahsedilebilir.

Kaynak yazımında dikkat edilecek kurallar:

Dergiler: Yazar(lar)ın soyadı, ad(lar)ının ilk harfi, makale adı, dergi adı (“Index Medicus”ta verilen listeye göre kısaltılmalıdır), yılı, cilt numarası, ilk ve son sayfa numarası yazılmalıdır.
Tulga A, Saraç D. Effects of Dentin Surface Treatments on Hypersensitivity to Bond Strength of Restorations: An In Vitro Study. Int J Periodontics Restorative Dent. 2015;35:66-74.

Kitaplar: Yazar(lar)ın soyadı, ad(lar)ının ilk harfi, kitabın adı, kaçıncı baskı olduğu, yayınlandığı yer, yayınevi, yıl, ilk ve son sayfa numarası yazılmalıdır.
Anusavice KJ, Shen C, Ralph Rawls H. Philips’ Science of Dental Materials. 12th ed. USA: Elsevier –Saunders, 2013, 257-60.

Kitap bölümü: İlgili bölüm yazar(lar)ının soyadı, ad(lar)ının ilk harfi, ilgili bölüm adı, editörün (editörlerin) soyadı, ad(lar)ının ilk harfi, kitabın adı, yayınlandığı yer, yayınevi, yıl, ilk ve son sayfa numarası yazılmalıdır.
Bayne SC, Taylor DF. Dental materials. In: Sturdevant CM, Roberson TM, Heymann HO, Sturdevant JR, eds. The art and science of operative dentistry. 3th ed. St. Louis: Mosby- Year Book. Inc; 1995:206-87.

Elektronik dergi makalesi:
Gage BF, Fihn SD, White RH. Management anddosing of warfarintherapy. Am J Med. 2000;109(6):481-8. PMID: 11042238.

Baskıdan önce çevrim içi olarak yayımlanan dergi makalesi:
Doğan GM, Sığırcı A, Akyay A, Uğuralp S, Güvenç MN. A Rare Malignancy in an Adolescent: Desmoplastic Small Round Cell Tumor. Turkiye Klinikleri J Case Rep. 10.5336/caserep.2020-77722. Published online: 31 December 2020.

Dergi eki:
Lagios MD. Evaluation of surrogate endpoint biomarkers for ductal carcinoma in situ. J Cell Biochem. 1994;19(Suppl):186-8. PMID: 7823590.
Dergi sayısının bölümü:
Newman KM, Jean-Claude J, Li H, Ramey WG, Tilson MD. Cytokines that activate proteolysis are increased in abdominal aortic aneurysms. Circulation. 1994;90(5 Pt 2):II224-7. PMID: 7955258.

Kitaplar
Yazar ve editörü aynı ise:
Demirkılıç U. Ekstrakorporal Dolaşım. 2. Baskı. Ankara: Ortadoğu Reklam Tanıtım A.Ş.; 2021.

Yazar ve editörü farklı ise:
Keleş E. Allerjik rinit fizyopatolojisi. Keleş N, editör. KBB Uzman Serisi 1: Allerjik Rinit. 1. Baskı. Ankara: Ortadoğu Reklam Tanıtım A.Ş.; 2018. p.13-23.
Çeviri kitap ise:
Davila GW, Ghoniem GM, Wexner SD, eds. Seçkin B, Ergen A, Aydur E, İnci K, çeviri editörleri. Pelvik Taban Disfonksiyonu: Multidisipliner Bir Yaklaşım. 1. Baskı. Ankara: Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık A.Ş.; 2008. p.109-12.

Tez kaynağı:
Tez yazarı. Tez başlığı [Tez türü]. Şehir adı: Üniversite adı; Yıl. [Erişim tarihi]. Erişim linki
Ana sayfa/Web sitesi
Dijital Akademi [İnternet]. Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ©2021 [Erişim tarihi: 28 Ocak 2021]. Erişim linki: https://dijitalakademi.turkiyeklinikleri.com
Bir ana sayfanın/Web sitesinin bölümü ise:
Dijital Akademi [İnternet]. Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ©2021 [Erişim tarihi: 28 Ocak 2021]. Tüm yayınlar.
Erişim linki: https://dijitalakademi.turkiyeklinikleri.com/tum-yayinlar/tr-index.html

Tablolar: Makale içindeki geçiş sıralarına göre Romen rakamı ile numaralandırılmalıdır. Metin içerisinde de yerleri belirtilmelidir. Her tablo ayrı bir sayfaya yazılmalı, her biri ayrı bir başlık taşımalıdır. Tablolar MS Word belgesi şeklinde olmalıdır. Tablolar tek başlarına anlamlı olmalı ve metni tekrarlamamalıdır. Daha önce yayınlanmış olan bilgi veya tabloların kaynağı, ilgili tablonun altına iliştirilen bir dip not ile belirtilmelidir.

Resim ve Şekil Alt Yazıları: Resim ve şekiller metinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalı ve metin içerisinde yerleri belirtilmelidir. Resim ve şekil alt yazıları makalenin sonunda ayrı bir sayfada verilmelidir. Resim veya şekillerde kullanılan sayı, sembol ve harflerin anlamı açık bir şekilde belirtilmelidir. Histolojik kesit fotoğraflarında büyütme ve boyama tekniği belirtilmelidir.

Resim ve şekiller: Tüm görüntüler (grafik, çizim, fotoğraflar veya radyograflar) şekil olarak birbirini takip edecek şekilde arabik sayılarla (1, 2, 3…) numaralandırılmalıdır. Elektronik olarak oluşturulmuş şekillerde en düşük çözünürlük 300 dpi ve JPG formatında ve en az 5 inç (12,7 cm) genişliğinde olmalıdır. Şekiller ayrıntıları görülecek derecede kontrasta sahip olmalı ve net olmalıdır. Resim ve şekiller word belgesi içine yerleştirilmemeli, ayrı dosya olarak gönderilmelidir. Metnin geri kalanı gibi şekillerde de çift-kör kuralına uyulmalıdır. Görsellerde, bir kişiyi veya kurumu işaret edebilecek her türlü bilgi gizlenmelidir.

Derleme Makaleleri
Dergi, 3 tür derleme makalesini ele alacaktır. Derleme türü başlıkta belirtilmelidir. Makalelere ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1’e bakınız.
• Sistematik Derlemeler (metaanaliz içermeyen): Yılları kapsayan, çoklu veri tabanları kullanarak literatürün eksiksiz bir sistematik taramasını ve alıntı yapılan kanıtların kalitesinin derecelendirilmesini gerektirir. Metaanaliz içermeyen sistematik derlemeler, “Derlemeler” olarak yayımlanır; metaanalizi olanlar ise “Orijinal Araştırmalar” olarak yayımlanır.
• Tanı ve Tedavideki Gelişmeler: Burada da literatürün eksiksiz bir sistematik taraması gereklidir. Fakat sadece son beş yılda yayımlanmış olanlar taranmalıdır. Kanıtların kalitesinin değerlendirilmesi tavsiye edilmekle birlikte bu şart değildir.
• Geleneksel Derlemeler: Titiz bir literatür araştırması gerektirmez ancak kanıtlara dayanmalı ve alanında önde gelen uzmanlar tarafından yazılmalıdır.
Yapısı: Özet, İlgili konulardaki başlıklar, Çıkar Çatışması ve Yazar Katkıları, Kaynaklar

Olgu Sunumları
Önceden belgelenmemiş bir hastalığa dair kısa açıklamalar, bilinen bir hastalığa dair daha önce rapor edilmemiş özgün bir manifestasyon veya tedavi ya da tedavi rejimlerinin daha önce bildirilmemiş özgün komplikasyonlarını içeren bilimsel yazılardır. Makalelere ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1’e bakınız.
Yapısı: Özet, Giriş, Birey ve Yöntem, Tartışma, Çıkar Çatışması ve Kaynaklar

Düzeltme: Yazar, bir makalenin öneriler doğrultusunda düzeltilmiş bir versiyonunu gönderirken, hakemler tarafından sorulan her sorunun nasıl ele alındığını, nerede bulunabileceğini (her hakemin yorumu, ardından yazarın yanıtı ve değişikliklerin yapıldığı satır numaraları) ve ayrıca ana belgenin açıklamalı bir kopyasını detaylıca belirten “Hakemlere Yanıt” sunmalıdır. Düzeltilen yazılar, karar mektubu tarihinden itibaren 30 gün içinde teslim edilmelidir. Makalenin düzeltilmiş hâli verilen süre içerisinde teslim edilmediği takdirde düzeltme seçeneği iptal edilebilir.

The Journal of Turkish Dental Research / Türk Diş Hekimliği Araştırma Dergisi, Ondokuzmayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin bilimsel yayın organıdır.

Dergimizin kısaltılmış adı “J Turkish Dent Res” tir. Bu dergide diş hekimliği alanındaki özgün bilimsel araştırmalar, olgu sunumları, derlemeler, editöre mektuplar Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanır.  J Turkish Dent Res çift-kör hakemlik ilkeleri ile yayımlanan ulusal/uluslararası, bilimsel, açık erişimli ve süreli bir dergidir. Bu dergide yayımlanan tüm yayınların yayım hakkı Ondokuzmayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergi Yayım Kuruluna aittir.
The Journal of Turkish Dental Research yılda üç sayı (Ocak, Mayıs, Eylül) olarak yayımlanır ve üç sayıda bir cilt tamamlanır.


Etik Prosedürler
J Dent Res Committee on Publication Ethics (COPE), International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), European Association of Science Editors (EASE), World Association of Medical Editors (WAME) ve Council of Science Editors (CSE) rehberlerini tam olarak rehber edinmektedir.
Deneysel, klinik ve ilaç/cihaz çalışmaları için araştırma protokollerinin, uluslararası anlaşmalara (Dünya Tabipler Birliği Helsinki Bildirgesi “İnsan Denekleri İçeren Tıbbi Araştırmalar İçin Etik İlkeler”, son güncelleme: 2013, www.wma.net) uygun olarak etik komite tarafından onaylanması gerekmektedir.
İnsanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmalarla ilgili yazılar için hastaların ve gönüllülerin yazılı onamlarının alındığını gösteren ifade eklenmelidir.
Hastanın onamı, etik kurul adı, tarih ve onam numarası ile ilgili bilgiler de yazının “Gereç ve Yöntem” bölümünde ve ayrıca makale son sayfasında belirtilmelidir.
Hastaların gizliliğini dikkatli bir şekilde korumak, yazarların sorumluluğundadır. Hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar olması durumunda, hastanın veya yasal temsilcisinin imzalı izinleri eklenmeli ve yayın onayı “Gereç ve Yöntemler” bölümünde verilmelidir.

Deney hayvanı içeren çalışmalarda etik prosedürler
J Turkish Dent Res, Basel Bildirgesi'nde belirtilen etik hayvan araştırmaları ilkelerine ve Uluslararası Laboratuvar Hayvanları Bilimi Konseyi'nin (ICLAS) etik yönergelerine bağlıdır. Deney hayvanlarını içeren deneyler ve saha çalışmaları gibi deneysel araştırmalar bir etik komitenin onayı ile gerçekleştirilmeli ve ilgili yönergelere uygun olarak yürütülmelidir.

İntihal
Makale gönderilme aşamasında, makalenin benzerlik tespit yazılımı sonuç raporunun da makale ile birlikte yüklenmesi gerekir. Makalede intihal yaptığının tespiti durumunda yayın kurulu COPE rehberlerine bağlı kalarak değerlendirmeler yapma hakkına sahiptir.

Yazarlık
“Yazar”, yayımlanmış bir çalışmaya bağımsız entelektüel katkı sağlayan kişi olarak kabul edilir. Gönderilerde yazar olarak belirtilen tüm isimler, yazar niteliği taşımalı ve bu özelliklere sahip olanlar da sırasıyla çalışmada listelenmelidir. Yazarlar, gerektiğinde yazar listesini açıklamaya hazırlanmalıdır.
Yazarlık kriterlerine uygun olmayan katkılar “Teşekkür” bölümünde yer alabilir.

Sorumlu Yazar
J Turkish Dent Res, yazarlardan birisinin, tüm yazışmalardan tek başına sorumlu olmasını şart koşmaktadır.
Çıkar çatışması, mali destek, hibeler, diğer tüm başmakaleler (istatistiksel analiz, dil düzenleme) ve/veya varsa teknik yardım, metnin sonunda belirtilmelidir.

Çıkar Çatışması
• Çalışma sırasında yapılan araştırma konusu ile ilgili doğrudan bağlantısı bulunan herhangi bir ilaç firmasından, tıbbi alet, gereç ve malzeme sağlayan ve/veya üreten bir firma veya herhangi bir ticari firmadan, çalışmanın değerlendirme sürecinde, çalışma ile ilgili verilecek kararı olumsuz etkileyebilecek maddi ve/veya manevi herhangi bir destek alınıp/alınmadığı açıkça belirtilmelidir.
• Bu çalışma ile ilgili olarak yazarların ve/veya aile bireylerinin, çıkar çatışması potansiyeli olabilecek bilimsel ve tıbbi komite üyeliği veya üyeleri ile ilişkisi, danışmanlık, bilirkişilik, herhangi bir firmada çalışma durumu, hissedarlık ve benzer durumlarının olup/olmadığı açıkça belirtilmelidir.
• Çalışma hazırlanırken; veri toplanması, sonuçların yorumlanması ve makalenin yazılması aşamalarında herhangi bir çıkar çatışması alanının bulunup/bulunmadığı açık bir şekilde belirtilmelidir.
• Önerilen yayın herhangi bir ticari ürünle ilgiliyse yazar(lar), yazar(lar)ın ürünle hiçbir mali veya başka bir çıkarı olmadığını belirten veya yazar(lar) ile ürünün üreticisi veya dağıtıcısı arasındaki herhangi bir ilişkinin (danışmanlıklar dâhil) niteliğini açıklayan bir beyan içermelidir.
• Yazar formlarında bulunan “Çıkar Çatışması Beyanı”, tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.

Düzeltme ve Yayından Geri Çekme Talepleri
J Turkish Dent Res tarafından yayımlanan makaleler ilgili metnin nihai versiyondur. Bu nedenle yayımlandıktan sonra düzeltme talepleri, Yayın Kurulu tarafından COPE yönergelerine göre değerlendirilir.
Yazar isimleri, bağlantıları, makale başlıkları, özetler, anahtar kelimeler ve dijital nesne tanımlayıcılardaki [digital object identifier (DOI)] yazım hataları, bir “erratum” ile birlikte düzeltilebilir.
Yayından geri çekme talepleri de Yayın Kurulu onayına tabidir.

Sorumluluk Beyanı
The Journal of Turkish Dental Research’de yayımlanan yazılarda ifade edilen açıklamalar veya görüşler; editörlerin, yayın kurulunun veya yayıncının görüşlerini değil yazar(lar)ın görüşlerini yansıtmaktadır. Editörler, yayın kurulu ve yayıncı, bu tür materyaller için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir. Yayımlanan içerikle ilgili nihai sorumluluk yazarlara aittir.

Makale gönderim/süreç işlemleri ücretsizdir.

Türk Diş Hekimliği Araştırma Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Dergimize Diş Hekimliği alanından yayın kabulü yapılmaktadır. Diğer alanlardan gönderilen yayınlar değerlendirmeye alınmamaktadır.