Turkish Journal of Analytical Chemistry, analitik kimya ile ilgili birçok disiplinde son çalışmalara odaklanmaktadır. Dergi, temel ve uygulamalı analitik kimyada orijinal araştırma makalelerinin ve derleme makalelerinin hızlı bir şekilde yayınlanmasını sağlar. Yeni ve kritik analitik yöntemlerin geliştirilmesi ile ilgili araştırma makalelerinin sunulması memnuniyetle karşılanmaktadır.
Analitik Malzemeler
Atomik metotlar
Biyokimyasal metotlar
Kromatografik metotlar
Elektrokimyasal metotlar
Çevre analizleri
Gıda analizleri
Adli analizler
Optik metotlar
İlaç analizleri
Bitki analizleri
Teorik hesaplamalar
Analitik amaçlı nanoyapılar
Kemometrik metotlar
Enerji
Amaç ve kapsam
“Turkish Journal of Analytical Chemistry”, analitik kimyadaki çeşitli konuları kapsayan orijinal tam metin araştırma makaleleri ve derlemeleri yayınlamaktadır. Orijinal araştırma makaleleri bilinen analitik yöntemlerin geliştirilmiş versiyonları olabilir. Ancak yeni ve yenilikçi yöntemler içeren çalışmalar tercih edilmektedir. Ele alınan konular:
• Analitik malzemeler
• Atomik yöntemler
• Biyokimyasal yöntemler
• Kromatografik yöntemler
• Elektrokimyasal yöntemler
• Çevre analizi
• Gıda analizi
• Adli analiz
• Optik yöntemler
• Farmasötik analiz
• Bitki analizi
• Teorik hesaplamalar
• Analitik amaçlar için nano yapılar
• Kemometrik yöntemler
Makale Türleri
Araştırma Makaleleri
Orijinal tam uzunlukta araştırma makaleleri daha önce yayınlanmamalıdır. Makul sayıda tablo ve şekil içermelidir. Ek şekiller veya tablolar Destekleyici Bilgi dosyası olarak gönderilebilir. Araştırma Makaleleri Özet, Giriş, Malzeme ve Yöntemler, Bulgular ve Tartışma, Sonuç ve Referans bölümlerini içermelidir.
Derlemeler
Derlemeler, son zamanlarda ilgi duyulan konulara yönlendirilmeli ve 10000 kelimeyi ve 170 referansı geçmemelidir. Derleme makalelerinin formatı Özet, Ana Metin, Sonuçlar ve Referans bölümlerini içermelidir. Finansman ve yazar katkı beyanları referans listesinden önce verilmelidir. Şekiller ve tablolar referans listesinden sonra verilmelidir.
Makale Hazırlama
Makaleler İngilizce Microsoft Word ile hazırlanmalıdır. Bir ön yazı makalelere eşlik etmeli ve makalenin daha önce yayınlanmadığını veya başka bir yerde yayınlanmayacağını ve herhangi bir çıkar çatışması olmadığını belirten ifadeler içermelidir. Tüm sorumluluk sadece bu konuda yazarlara aittir. Makaleler Times New Roman yazı tipi boyutu 12 ve 1.5 satır aralığıyla yazılmalıdır. Sayfalar ve tüm satırlar numaralandırılmalıdır.
Başlık sayfası
Makale başlıkları, yazarların isimleri, kurumları ve adresleri ayrıca sorumlu yazarın adres, telefon, faks numarası ile posta adresi verilmelidir. Sorumlu yazarın ismi asterisk ile işaretlenmelidir.
Başlık
Başlık çok uzun olmasa da, makalenin konusunu tam olarak yansıtmalıdır. Küçük harflerle yazılmalıdır.
Özet
Özet çalışmanın amacını, önemli sonuçları ve çıkarımları içermelidir. Özet en fazla 250 kelime olacak şekilde hazırlanmalı ve standart olmayan veya yaygın olmayan kısaltmalardan kaçınılmalıdır.
Anahtar kelimeler
Yazarlar, aynı sayfada özetin altında en az 3 anahtar kelime sunmalıdır.
Ana metin
Ana başlıklar 1., 2., vb. sayılarla numaralandırılmalıdır. Alt başlıklar için 1.1., 1.2., vb. gerekirse 1.1.1., 1.1.2. şeklinde numaralandırılma yapılmalıdır. Bütün bölüm başlıkları, koyu ve küçük harflerle yazılmalıdır. Makalede SI sistem birimlerinin ve sembollerinin kullanılması gerekmektedir.
Teşekkür Bölümü
İsteğe bağlı olarak, diğer araştırıcı kişi/ler ve kurum/lar tarafından çalışmaya yapılan katkılar bu bölümde mümkün olduğunca kısa olarak ifade edilmelidir.
Referanslar
Metindeki referansları belirtmek için köşeli parantez içindeki Arapça numaralandırma önerilmiştir. Referans listesi aşağıdaki yönergelere göre hazırlanmalıdır. Dergi başlığı kısaltmaları için, Web of Science kısaltmaları önerilmiştir.
Kitap
Yazar adının ilk harfi. Yazarın soyadı, Kitabın Adı (yayın numarası), Yıl, Basım yeri: Yayınevi.
Örnek: G.D. Christian, P.K. Dasgupta, K.A. Schug, Analytical Chemistry (7. edition), 2013, USA, Wiley.
Kitap bölümü
Yazar adının ilk harfi. Yazarın soyadı, Bölümün Adı, Kitabın Adı, Editörler: Editörün adının ilk harfi. Editörün soyadı, Yıl, Yayın Yeri, Yayınevi.
Örnek: J.H.T. Luong, Modification of Cyclodextrins to Control Their Guest-Host Chemistry and Their Applications, Chemosensors of Ion and Molecule Recognition, Editors: J.P. Desvergne, A.W. Czarnik, 1999, Holland, Kluwer.
Cilt ve sayfa numaralı dergi
Yazarın adının ilk harfi. Yazarın soyadı, Makalenin adı, Dergi Adı, Cilt numarası, Yıl, Sayfa Numaraları.
Örnek: S. Memon, A.A. Bhatti, Ü. Ocak, M. Ocak, New calix[4]arene based highly selective fluorescent probe for Al3+ and I-, Anal Methods, 7, 2015, 5114-5121.
Cilt ve makale numaralı dergi
Yazarın adının ilk harfi. Yazarın soyadı, Makalenin adı, Dergi Adı, Cilt numarası, Yıl, Makale numarası.
Örnek: J. Peng, Z. Zhao, M. Zheng, B. Su, X. Chen, X. Chen, Electrochemical synthesis of phosphorus and sulfur co-doped graphene quantum dots as efficient electrochemiluminescent immunomarkers for monitoring okadaic acid, Sensor Actuat B-Chem, 304, 2020, 127383.
Makale numaralı dergi
Yazarın adının ilk harfi. Yazarın soyadı, Makalenin adı, Dergi Adı, Yıl, Makale numarası.
Örnek: H. Alp, D. Başkan, A. Yaşar, N. Yaylı, Ü. Ocak, M. Ocak, Simultaneous determination of Sunset Yellow FCF, Allura Red AC, Quinoline Yellow WS, and Tartrazine in food samples by RP-HPLC, J Chem, 2018, 6486250.
Patent
Patent sahiplerinin adının ilk harfi. soyadı, Patentin adı, Yıl, patent numarası.
Örnek: R. Jacquet, Methods of use for Eenothein A and B from Epilobium species, 2018, 20180256619.
Web sitesi
Yazarın adının ilk harfi. Yazarın soyadı (varsa), Sayfa başlığı, Site başlığı, Yayın tarihi, URL.
Örnek: DergiPark "New Article Workflow" Guide, DergiPark Akademik, 2020, https://dergipark.org.tr/en/
Konferanslarda özet
Yazar adının ilk harfi. Yazarın soyadı, Bildiri başlığı (özet), Konferansın adı veya yayının adı, Konferans tarihleri, Konferansın yeri, Yıl, Özet numarası.
Örnek: B. Dalkıran, A.D. Özel, S. Parlayan, Ü. Ocak, E. Kılıç, Development of mercury (II) selective membrane electrode based a new lariat crown derivative (abstract), Sixth International Conference of the Chemical Societies of the South-Eastern European Countries, Sep 10-14, Sofia, 2008, Bulgaria, 4-P43.
Doktora ya da yüksek lisans tezi
Yazarın adının ilk harfi. Yazarın soyadı, Doktora ya da Yüksek Lisans Tezinin Adı, Doktora ya da yüksek lisans tezi, Üniversite Adı, Enstitü adı, yıl.
Örnek: A. Başoğlu, Azaflavanon-3-ol Bileşiği ile Yeni Bir Spektroflorimetrik Demir Tayini Metodunun Geliştirilmesi, Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014.
Örnek: N. Özbek, Kalkon Türevi Bir Schiff Bazı ile Demir (III) Tayini için Yeni Bir Spektroflorimetrik Metot, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.
Basımdaki makale
Yazarın adının ilk harfi. Yazarın soyadı, Makalenin adı, Dergi Adı, in press, yıl, doi: numara.
Örnek: I. Erik, G. Kiliç, E. Öztürk, Ş.A. Karaoğlu, N. Yaylı, Chemical composition, antimicrobial and lipase enzyme activity of essential oil and solvent extracts from Serapias orientalis subs. orientalis, Turk J Chem, in press, 2020, doi: 10.3906/kim-2005-51.
Şekiller
Metindeki görünüm sırasına göre tüm şekiller için kalın Arap rakamı kullanılmalıdır (Şekil 1. Şekil 2. vb.). Şekil başlıkları her şeklin altında sağlanmalıdır. Grafik çizimleri ChemDraw, ISIS / Draw vb. gibi uygun yazılımlar kullanılarak hazırlanmalıdır.
Görüntüler
Tüm görüntüler yüksek çözünürlükte hazırlanmalı ve anlaşılır olmalıdır. Renkli görüntüler için minimum 300 dpi çözünürlük gerekir. Görüntüler baskıda görünecekleri ölçüde hazırlanmalıdır.
Tablolar
Tablolar düzenlenebilir olmalı, metindeki görünümlerine göre kalın Arap rakamlarıyla numaralandırılmalıdır (Tablo 1. Tablo 2. vb.) ve açıklayıcı bir başlığa sahip olmalıdır. Gerekirse dipnotlar 10 punto olarak yazılmalıdır.
Yardımcı malzemeler
Yazarların, okuyuculara ihtiyaç duyabilecekleri verileri görebilmeleri için tamamlayıcı materyaller sağlamaları tercih edilir; ekstra veri / şekiller / tablolar, orijinal spektrumlar (NMR, TEM, MS) veya kromatogram, vb.
Başvuru
Tüm başvuru ve değerlendirme işlemleri bir makale işleme ve dergi arşivleme hizmeti olan “www.dergipark.gov.tr” aracılığıyla yürütülmektedir.
Yazarlık, Özgünlük ve İntihal
Yazarlar, çalışmanın tamamen orijinal olduğunu ve başkalarının çalışmalarının metinde gerekli izinlerle uygun şekilde alıntılandığını kabul ederler. Yazarlar intihalden kaçınmalıdır. Makaleyi Ithenticate ve CrossCheck gibi uygun bir yazılım kullanarak kontrol etmeleri önerilir. Bu konunun sorumluluğu tamamen yazarlara aittir. Makale gönderildiğinde tüm yazarlara bilgi verilecektir. Yazarın değiştirilmesi gerekiyorsa, değişikliğin nedeni belirtilmelidir. Makale kabul edildikten sonra hiçbir yazar değişikliği yapılamaz.
Taslaklar
Kabulden sonra düzeltmeleri veya değişiklikleri önlemek için basım öncesi taslaklar dikkatlice hazırlanacaktır. Sorumlu yazarlar bu taslakları belirtilen süre içinde kontrol etmeli ve düzeltmeleri veya değişiklikleri sayfa ve satır numaraları sağlayan bir liste formatında bir word dosyası olarak göndermelidir. Ayrıca düzeltmeler kanıtların açıklandığı bir pdf dosyası olarak gönderilebilir.
Değerlendirme süreci
İlk adımda editör, makalenin içeriğinin derginin amaç ve kapsamına uygun olup olmadığını değerlendirecek ve ardından kör inceleme süreci devam edecektir. Makale alan editörleriniin kontrolü altında iki veya üç hakeme ve gerekirse daha fazla hakeme gönderilecektir. Hakemler, makaleyle ilgili daha fazla veriyi yazarlardan isteyebilir. Alan editörleri hakem değerlendirme sürecini tamamladıktan sonra, dergi editörü son değerlendirmeyi yapar ve nihai kabul veya ret kararını verir.
Sayfa ücreti olmadan Açık Erişim
Dergi, sayfa ücreti olmayan tam bir Açık Erişim dergisidir. Makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND) yönetmeliğine uygundur ve ücretsizdir. Ticari olmayan amaçlarla, başkalarının makaleyi dağıtmasına ve kopyalamasına ve içeriği değiştirmemesi koşuluyla yazarları ortak çalışmaya dahil etmelerine izin verir.
DergiPark Hizmeti
Dergi, TÜBİTAK ULAKBİM'e bağlı DergiPark hizmetini (www.dergipark.gov.tr), çevrimiçi barındırma hizmetleri ve editoryal iş akışı yönetim sistemi sağlayan çevrimiçi bir sistem olarak kullanmaktadır.
ETİK İLKELER
TurkJAC, yayın sürecindeki etik görevleri ve sorumlulukları Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından tanımlanan ilkelere uygun olarak belirlemiştir. Bu kılavuza dayanarak yayın etiği ile ilgili kurallar aşağıdaki bölümlerde sunulmaktadır.
Etik Onay
Etik kurul kararı gerektiren insan ve hayvanlarla ilgili klinik ve deneysel çalışmalar için etik komite onayı alınmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve başvuru sırasında belgelenmelidir. Bu tür makaleler, araştırma ve yayın etiğine uyulduğu ifadesini içermelidir. Komite adı, tarihi ve numarası gibi onay hakkındaki bilgiler yöntem bölümüne ve ayrıca makalenin ilk/son sayfasına dahil edilmelidir.
Editörler
1. Bir sunumun ön değerlendirmesinde, derginin editörü, makalenin derginin amacı ve kapsamı için uygunluğunu, literatürdeki diğer makalelere benzer olup olmadığını ve yazı dili ile ilgili beklentileri karşılayıp karşılamadığını değerlendirir. Söz konusu kriterleri karşıladığında, bilimsel değerlendirme süreci gerekirse bir bölüm editörü atanarak başlatılır.
2. Tüm orijinal çalışmalarda, ilgili veya çelişen menfaatler nedeniyle oluşabilecek sorunları tam olarak dikkate alarak akran-değerlendirmeli bir yayın politikası uygulanmaktadır.
3. Bölüm editörleri spesifik bir konuyla ilgili makaleler üzerinde çalışır ve önerileri derginin editörünün makalenin kabulü veya reddi ile ilgili kararında etkilidir.
4. Hiçbir bölüm editörü, değerlendirme sürecindeki makaleler hakkında yazarlar, hakemler ve dergi editörü dışında kimseyle temasa geçmez.
5. Dergi editörünün bir makaleyi kabul etme veya reddetme kararında, bilimsel değerlendirme sonucundaki bir karar veren bölüm editörünün önerisine ek olarak, makalenin önemi, açıklığı ve özgünlüğü belirleyicidir. Makalenin kabulü veya reddi konusundaki nihai karar dergi editörüne aittir.
Yazarlar
1. Yazarlar, çalışmanın tasarımına ve yürütülmesine aktif olarak katkıda bulunmalıdır. Çalışmada en az bir özel görevi olmayan bir kişiye yazarlık verilmemelidir.
2. Normalde makalenin içeriğinden tüm yazarlar sorumludur. Ancak, birçok yazarla yapılan disiplinler arası çalışmalarda, her yazarın sorumlu olduğu kısım başvuru yazısında açıklanmalıdır.
3. Çalışmaya başlamadan önce, akademik derecelendirmelerde çatışmayı önlemek için yazarları, katkıda bulunanları ve kimlere teşekkür edileceğini belirlemek daha iyi olacaktır.
4. İlgili yazar dergiye yayınlanmak üzere gönderdiği makalenin yazarlarından biridir. Makalenin yayınlanmasına kadar tüm iletişim bu kişiyle yapılacaktır. Telif hakkı formu, tüm yazarlar adına ilgili yazar tarafından imzalanacaktır.
5. Tamamen veya kısmen diğer yayın ortamlarında yayınlanmış bir makalenin gönderilmesi kabul edilemez. Böyle bir durumda sorumluluk tüm yazarlara aittir. Aynı makalenin aynı anda TurkJAC'a ve başka bir dergiye yayınlanmak üzere gönderilmesi de kabul edilemez. Yazarlar yayın etiği açısından bu duruma dikkat etmelidir.
6. Başkalarının yayınlarından veya kendi yayınlarından intihal ve aynı çalışmanın dilimlenmesi kabul edilemez.
7. Tüm yazarlar makalede sunulan verilerin gerçek ve orijinal olduğunu kabul eder. Sunulan verilerde bir hata olması durumunda, yazarların geri çekme ve düzeltme sürecine dahil edilmesi gerekmektedir.
8. Tüm yazarlar akran değerlendirme prosedürüne katkıda bulunmalıdır.
Hakemler
1. Gönüllü olarak çalışan hakemler, gönderilen makaleyi geliştirmek için editörler tarafından atanan dış uzmanlardır.
2. Hakemin, süreci uzatmaması için incelemeyi zamanında yapması son derece önemlidir. Bu nedenle, davet üzerinde mutabık kalındığında, hakemin bunu zamanında yapması beklenir. Ayrıca, hakem, araştırma, yazarlar ve/veya araştırma fonları ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması olmadığını kabul eder.
3. Hakemlerin incelenen makaleleri başkalarıyla paylaşmamaları beklenmektedir. İnceleme süreci güvenli bir şekilde yapılmalıdır.
4. Hakemler, davetlere cevap verme, değerlendirmelerin kapsamlı olup olmadığı ve son teslim tarihlerine göre hareket etme gibi kriterlere göre puanlandırılır ve TurkJAC'a gönderebilecekleri makale başvuruları öncelikli olarak ele alınır.
YAYIN POLİTİKASI
Başvuru
Tüm başvuru ve değerlendirme işlemleri bir makale işleme ve dergi arşivleme hizmeti olan “www.dergipark.gov.tr” aracılığıyla yürütülmektedir.
Yazarlık, Özgünlük ve İntihal
Yazarlar, çalışmanın tamamen orijinal olduğunu ve başkalarının çalışmalarının metinde gerekli izinlerle uygun şekilde alıntılandığını kabul ederler. Yazarlar intihalden kaçınmalıdır. Makaleyi Ithenticate ve CrossCheck gibi uygun bir yazılım kullanarak kontrol etmeleri önerilir. Bu konunun sorumluluğu tamamen yazarlara aittir. Makale gönderildiğinde tüm yazarlara bilgi verilecektir. Yazarın değiştirilmesi gerekiyorsa, değişikliğin nedeni belirtilmelidir. Makale kabul edildikten sonra hiçbir yazar değişikliği yapılamaz.
Taslaklar
Kabulden sonra düzeltmeleri veya değişiklikleri önlemek için basım öncesi taslaklar dikkatlice hazırlanacaktır. Sorumlu yazarlar bu taslakları belirtilen süre içinde kontrol etmeli ve düzeltmeleri veya değişiklikleri sayfa ve satır numaraları sağlayan bir liste formatında bir word dosyası olarak göndermelidir. Ayrıca düzeltmeler kanıtların açıklandığı bir pdf dosyası olarak gönderilebilir.
Değerlendirme süreci
İlk adımda editör, makalenin içeriğinin derginin amaç ve kapsamına uygun olup olmadığını değerlendirecek ve ardından kör inceleme süreci devam edecektir. Makale alan editörleriniin kontrolü altında iki veya üç hakeme ve gerekirse daha fazla hakeme gönderilecektir. Hakemler, makaleyle ilgili daha fazla veriyi yazarlardan isteyebilir. Alan editörleri hakem değerlendirme sürecini tamamladıktan sonra, dergi editörü son değerlendirmeyi yapar ve nihai kabul veya ret kararını verir.
Sayfa ücreti olmadan Açık Erişim
Dergi, sayfa ücreti olmayan tam bir Açık Erişim dergisidir. Makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND) yönetmeliğine uygundur ve ücretsizdir. Ticari olmayan amaçlarla, başkalarının makaleyi dağıtmasına ve kopyalamasına ve içeriği değiştirmemesi koşuluyla yazarları ortak çalışmaya dahil etmelerine izin verir.
DergiPark Hizmeti
Dergi, TÜBİTAK ULAKBİM'e bağlı DergiPark hizmetini (www.dergipark.gov.tr), çevrimiçi barındırma hizmetleri ve editoryal iş akışı yönetim sistemi sağlayan çevrimiçi bir sistem olarak kullanmaktadır.
Makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir.