Yazım Kuralları

Yazarlar için;  


Dergiye gönderilen makaleler aşağıdaki özellikleri taşıyan çalışmalar olmalıdır.

Özgün bilimsel bulgular içeren araştırma çalışmaları, 
Uygulama örneklerini bilimsel bir yaklaşımla aktaran çalışmalar,
Belirli bir konuda, önemli gelişmeleri kapsamlı olarak değerlendiren derleme çalışmalar şeklinde olmalıdır. 

Makalenin Sisteme  Yüklenmesi;


Makaleler elektronik olarak https://dergipark.org.tr/tr/journal/3138/submission/start  adresinden sisteme yüklenmelidir.

Makalenizi yazarken, yazım kurallarına uygun olarak yazılmış örnek dosyadan yararlanabilirsiniz. Örnek makale için lütfen aşağıdaki dosyayı tıklayınız.

32374 Türkçe Örnek makale (docx)

Bu makaleler, başka hiçbir yerde yayınlanamaz ve yayın kurulunun izni olmaksızın bildiri olarak sunulamaz. Makalenin tümü ya da bir bölümü kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz. Makaledeki yazarlar isim sırası konusunda ortak görüş bildirmek zorundadırlar.



Makale ile Birlikte Gönderilmesi Beklenen Dosyalar



1) İntihal Raporu:


Türkiye Uzaktan Algılama Dergisine gönderilen makaleler intihal (intihal.net,IThenticate, Turnitin, vb) raporu ile birlikte değerlendirilmeye alınmaktadır. Makalenizi yüklerken intihal.net adresinden intihal raporunuz oluşturulacaktır. İntihal raporununuz mailinize iletildikten sonra makale yükleme işleminiz gerçekleşecektir. İntihal.net ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınızHerhangi bir makalenin intihal oranının % 25 olması durumunda makale reddedilecek ve yazara bildirilecektir.

 

2) Telif Hakları Formu; 

Makalelerin telif hakkı, dergi internet sayfasında sunulan form doldurulup imzalanmak suretiyle alınır. İmzalı Telif Hakkı Formu’nu buradan indirerek, imzalandıktan sonra tarayıcıdan geçirilerek sisteme PDF olarak yüklenmelidir. Bu formu göndermeyen yazarların yayınları basılamaz.


3) Etik Kurul Belgesi (Kurul izni gereken çalışmalar için)

Etik kurul izni gerektiren makalelerin yayın başvurusu için, Etik kurul belgesinin sunulması zorunludur.

Çalışmanızın Etik Komite İzni gerektirip gerektirmeme durumunu Telif Hakkı Formu içerisindeki Etik Kurul Beyanı alanı doldurarak Türkiye Uzaktan Algılama Dergisine bildiriniz.

Türkiye Uzaktan Algılama Dergisi, 2020 yılından itibaren gelen makalelerin etik kurul izin durumlarını kontrol etmektedir. Bu kapsamda, Yazarların çalışmaları etik kurul izni gerektiren çalışma grubunda yer alıyor ise izin belgesini makale evrakları ile birlikte yüklemeniz gerekmektedir. Dergiye gönderilen ve etik kurul izni gerektiren çalışmaların gerekli izin evrakları yok ise değerlendirmeye alınmamaktadır.

Etik kurul izni ile ilgili bilgeler “Etik Kurul İzin Belgesi” sayfasında paylaşılmıştır.


Yazım Kuralları


Makalenizi yazarken aşağıdaki yazım kurallarını ve yukarıda yazım kurallarına uygun yazılmış örnek dosyayı kullanabilirsiniz.


Özet, Cambria, 9 punto ve 150 ile 300 kelime arasında olmalıdır. En az 3 ve en fazla 5 kelimeden oluşacak anahtar kelimeler sol tarafa yazılmalıdır. Özette matematiksel ifadeler yer almamalıdır.

Giriş” bölümünü “Materyal ve Metod”, “Bulgular”, “Sonuçlar ve Tartışma ” bölümleri izlemelidir.
İçerik 2 sütun halinde Cambria yazı tipi 10 punto yazılmalıdır. Her paragrafın ilk satırı 0,7 cm girinti ile yazılmalıdır.
Makale MS Office Word'de .doc veya docx olarak kaydedilmelidir. Metin A4 boyutunda, üst, alt, sol ve sağ tarafta 2 cm boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Metin tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Sayfa numaraları eklenmemelidir.

Ana  bölüm başlıkları (Giriş, Materyal ve Metod, Bulgular, SOnuçlar ve Tartışma, Kaynakça) Cambria 10 punto, iki yana yaslı, koyu ve büyük harflerle yazılmalıdır.

İkinci derece başlıklar sola hizalı, 10 punto, ilk harfi büyük, kalın olarak yazılmalıdır. Her paragraf bir öncekinden bir satır ayrılmalıdır. 
Metinde paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır.

Şekiller sola ve sağa hizalanmalı ve numaralandırılmalıdır. Şekil başlığı 10 punto, cambria, ilk kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Kalın veya italik olarak yazılmamalıdır. Şekil numarasından sonra nokta konulmalıdır.  Şekil ve şekil başlığı arasında bir boşluk olmalıdır.  Şekil başlığı şeklin altında yer almalıdır. Şekiller metinde belirtilmelidir.

Tablolar numaralandırılmalı ve tablo başlığı 10 punto ile yazılmalıdır. Tablo başlığı kalın veya italik olmamalıdır. Tablo numarasından sonra nokta konulmalı ve tablo adı yazılmalıdır.  Tablo içi değerler/yazılar 9 punto olmalıdır (Gerektiğinde 8 puntoya düşürülebilir). Tablo başlığı ile tablo arasında boşluk bırakılmamalıdır. Tablolar metinde tablo numarası ile belirtilmelidir. Tablolar metin içinde veya takip eden sayfada kullanılmalıdır. İlgili notlar ve referanslar tablonun altında “Not:” veya “Kaynak:.” ifadesinden sonra belirtilmelidir. Tablodan önce ve sonra metin ile tablo arasında 1 satır boşluk bırakılmalıdır.

Kaynaklar, tablolar, şekiller APA 7'ye uygun olarak hazırlanmalıdır. Yazım kurallarına ve APA'ya uymayan makaleler ilk aşamada editör tarafından elenir. Kaynaklarınızı gözden geçirmeli ve APA 7'ye uygunluğunu kontrol etmelisiniz.  Aşağıda bazı kaynak örnekleri verilmiştir;

1- Makale
Grady, J. S., Her, M., Moreno, G., Perez, C., & Yelinek, J. (2019). Emotions in storybooks: A comparison of storybooks that represent ethnic and racial groups in the United States. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207–217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185

Cümle sonu kullanım: (Grady et al., 2019)
Cümle başı kullanımı: Grady et al. (2019)

2-Kitap
Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000

Sapolsky, R. M. (2017). Behave: The biology of humans at our best and worst. Penguin Books.

Svendsen, S., & Løber, L. (2020). The big picture/Academic writing: The one-hour guide (3rd digital ed.). Hans Reitzel Forlag. https://thebigpicture-academicwriting.digi.hansreitzel.dk/

Cümle sonu kullanım: (Jackson, 2019; Sapolsky, 2017; Svendsen & Løber, 2020)
Cümle başı kullanımı: Jackson (2019), Sapolsky (2017), and Svendsen and Løber (2020)

3-Bildiri
Evans, A. C., Jr., Garbarino, J., Bocanegra, E., Kinscherff, R. T., & Márquez-Greene, N. (2019, August 8–11). Gun violence: An event on the power of community [Conference presentation]. APA 2019 Convention, Chicago, IL, United States. https://convention.apa.org/2019-video

Cümle sonu kullanım: (Evans et al., 2019)
Cümle başı kullanımı: Evans et al. (2019)

4-Yayınlanmış doktora ve yüksek lisans tezleri
Kabir, J. M. (2016). Factors influencing customer satisfaction at a fast food hamburger chain: The relationship between customer satisfaction and customer loyalty (Publication No. 10169573) [Doctoral dissertation, Wilmington University]. ProQuest Dissertations & Theses Global.

Miranda, C. (2019). Exploring the lived experiences of foster youth who obtained graduate level degrees: Self-efficacy, resilience, and the impact on identity development (Publication No. 27542827) [Doctoral dissertation, Pepperdine University]. PQDT Open. https://pqdtopen.proquest.com/doc/2309521814.html?FMT=AI

Zambrano-Vazquez, L. (2016). The interaction of state and trait worry on response monitoring in those with worry and obsessive-compulsive symptoms [Doctoral dissertation, University of Arizona]. UA Campus Repository. https://repository.arizona.edu/handle/10150/620615

Cümle sonu kullanım: (Kabir, 2016; Miranda, 2019; Zambrano-Vazquez, 2016)
Cümle başı kullanım: Kabir (2016), Miranda (2019), and Zambrano-Vazquez (2016)

Daha fazla kaynak gösterim şekli için tıklayınız.



İLETİŞİM İÇİN

Doç. Dr. Osman ORHAN 

Telefon: +90-5059875275 (Editör)

Adres: Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (F-Blok) Harita Müh. Bölümü.

33343, Yenişehir/Mersin

e-mail:  osmanorhan@mersin.edu.tr / osmanorhan44@gmail.com / tuzaldergisi@gmail.com

            

Son Güncelleme Zamanı: 1.11.2024 23:25:06
Flag Counter