Universal Journal of History and Culture (UJHC) (ISSN 2667-8179) yılda iki kez Nisan ve Ekim aylarında yayımlanan uluslararası hakemli akademik bir dergidir. Dergi sosyal bilimler alanında farklı disiplinlerdeki araştırmacıların mesleki ilgi alanlarını karşılamak için ulusal ve uluslararası bir akademik platform sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca toplumların kültürel zenginliklerini, tarihî ve güncel gerçeklerini ve problemlerini bilimsel ölçüler içerisinde ortaya koymak amacıyla yayımlanmaktadır.
Derginin hedef kitlesini akademisyenler, araştırmacılar ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturur.
Universal Journal of History and Culture (UJHC), sosyal bilimler alanına katkıda bulunan özgün araştırmaları kapsayan makale, derleme ve çevirileri yayınlayan hakemli bir dergidir. Aynı zamanda eleştiri ve değerlendirme gibi çeşitli yazılara da yer verilmektedir.
Universal Journal of History and Culture (UJHC), gönderilecek yazılarda; alanında bir boşluğu dolduracak özgün bir makale olması veya daha önce yayımlanmış çalışmaları değerlendiren, bu konuda yeni ve dikkate değer görüşler ortaya koyan bir inceleme olma şartı aranır. Sosyal bilimler alanında ilgili yazar ve yapıtları tanıtan, yeni etkinlikleri duyuran yazılara da yer verilir. Her yazara ait yılda bir adet makale yayınlanır.
Sosyal Bilimler: Sosyoloji, Kültürel Çalışmalar, Etnik Çalışmalar
Sanat ve Beşeri Bilimler: Tarih, Felsefe, Edebiyat
Kongre Kütüphanesi/LCC Konu Kategorisi: B-BJ, HM-HX, D, E, P
· Yazı, Makale Takip Sistemi aracılığıyla, e-posta adresi ve parolayla girilen kişisel sayfadan gönderilmelidir. Hakem ve Dil Editörü aşaması sistem üzerinden takip edilebilir. Değerlendirilmesi maksadıyla gönderilen makalelerin kabul görebilmesi için daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şartı aranmaktadır. Arz edilen makaleler ilk olarak yayın kurulu tarafından incelenmektedir. Dergiye sunulan makalelerin içeriği ve formatı uygun görülmediği takdirde dergi editör kurulu tarafından reddedebilir.
Başlık: İçerikle uyumlu, konuyu en iyi ifade eden bir başlık olmalı ve 12 punto ile koyu harflerle yazılmalıdır. Başlıktaki her harfin sadece ilk harfleri büyük olmalıdır. Türkçe yazılmış makalelerde İngilizce başlık da bulunmalıdır. İngilizce yazılan makalelerde Türkçe başlık ve özet bulunmayabilir.
Yazar ad(lar)ı ve adresi: Yazının başlığının altında sadece yazar isimleri bulunmalıdır. Yazarlara ait bilgi ve sorumlu yazar bilgisi dipnot olarak verilmelidir. Dipnot kısmında yazarların adres bilgisi, e-posta adresi ve ORCID numarasına yer verilmelidir.
Özet: Özet, yazılan dil ile ilgili başlığın altına yazılmalıdır. Özet konuyu kısa ve öz biçimde ifade etmelidir. Özetin yazıldığı dilde ki kelime sayısı en fazla 250 ve 10 punto ile yazılmış olmalıdır. Türkçe yazılmış araştırma makalelerinde, Türkçe ve İngilizce özet (Türkçe’den çeviri olduğu için İngilizce özette kelime sayısı aranmamaktadır) bulunmalıdır. İngilizce yazılmış araştırma makalelerinde, İngilizce özet bulunmalıdır (Türkçe özetin bulunması önerilir. Kelime sayısı aranmamaktadır.) Çeviri yapılan özette kelime sayısı aranmamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Her iki dilde de yazılan özetin altına Anahtar kelimeler yazılmalıdır. Anahtar kelime sayısı 3-7 arasında olmalı ve alfabetik olarak sıralanmalıdır.
Genişletilmiş Özet: Dergimizde 2023 yılı itibariyle yayınlanmak üzere kabul edilen Türkçe makalelerde İngilizce özet bölümünden sonra ayrıca genişletilmiş özet/extended abstract başlığı altında en az 500 en fazla 1000 kelimeden oluşan genişletilmiş İngilizce özet eklenmelidir. Genişletilmiş özetin altına en az 3 en fazla 5 kelime olacak şekilde anahtar kelimeler yazılmalıdır. Anahtar kelimeler ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde diğer kelimeler küçük harflerle ve virgül ile ayrılmış olarak yazılmalıdır.
Ana Metin: MS Word programında, Times New Roman yazı karakteri ile 12 punto, 1.5 satır aralığıyla yazılmalıdır. Makale, 35 sayfaya kadar olabilir. Metin, Sağ-soldan 2 cm, Alt-üstten 2,25 cm boşluk olacak şekilde düzenlenmelidir.
Makale metninde her paragrafta paragraf başı yapılmalıdır.
Dipnotta yer alan bütün bilgiler 9 punto, tek satır aralığıyla yazılmalıdır.
Bölüm Başlıkları: Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir.
I. Bölüm Başlıkları ortalı, koyu ve her kelimenin ilk harfleri büyük olmalıdır. Bölüm başlıkları numaralandırılmalıdır. Örn: 1. Bölüm Başlık Düzeni
II. Alt Başlıklar sola dayalı, koyu, gerekiyorsa numaralandırılmalı ve her kelimenin ilk harfleri büyük olmalıdır. (Örnek: 1. Birincil Başlık Düzeni, 1.1. İkincil Başlık; 1.1.1. Üçüncü Başlık Düzeni)
·Tablolar ve Şekiller: Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Tablolar metin içinde bulunması gereken yerlerde olmalıdır. Şekil numaraları ve adları şeklin hemen altına ortalı şekilde yazılmalıdır.
· Resimler: Resim adlandırmalarında, şekil ve tablolardaki kurallara uyulmalıdır.
• Kaynakça başlığı diğer başlıklar ile aynı formatta olup numaralandırılmamalıdır.
Metin içerisinde göndermeler ve Kaynakça gösterimi için lütfen tıklayınız.
Makale Türlerine Göre İçerik Düzenleri ve Temel Özellikler
Özgün Araştırma
Sırasıyla Öz", "Anahtar kelimeler", ‘Giriş’, ‘Yöntem’, ‘Bulgular’ ve ‘Sonuç/Tartışma’ bölümlerinden oluşmalıdır. Tartışma kısmının son paragrafında çalışmanın sonuçları ifade edilebilir, ek bir başlık açılmasına gerek yoktur.
Sistematik Derleme
Araştırma makalesi kapsamındadır. İlgili alanda yayınlanmış olan çalışmaları sistemli ve kapsamlı bir biçimde tarayıp çeşitli nesnel kabul ve red kriterleri çerçevesinde hangi çalışmaların derlemeye gireceğini belirleyip ilgili konuda yer alan bilgilerin sentez edilmesi ile oluşturulur. Bir derleme makalenin sistematik olarak tanımlanabilmesi için derlemeye alınacak çalışmaların belirlenmesi, seçilmesi, çalışma verilerinin sentezlenmesi süreçlerinin izlenmesi gerekir. Sistematik derleme çalışmaları; "Öz", "Anahtar Kelimeler", "Giriş", "Altbaşlıklar" ve “Kaynaklar” bölümlerinden oluşmalıdır.
Metanaliz
Meta-analiz, girişimlerin etkinliği için doğruluğu, gerçekliği konusunda kanaat verici belge (en yüksek derecede kanıt) sağlamak amacıyla yazılan araştırma makaleleridir.
Belirli bir konuda yapılmış, birbirinden bağımsız en az iki çalışmanın bulgularının birleştirilmesi ile belirli bir durumunun etkisini tek bir tahmin edici ile göstermek amacıyla geliştirilen istatistik yazın türüdür. Birden çok çalışmaya ait bulguların birleştirilmesi ile elde edilmiş sonuçların geçerlilik ve güvenilirlik derecesi kuvvetlenecektir. Meta-analiz, hem deneysel hem de nicel araştırmalar için yapılabilir.
Meta-analiz makaleleri; "Öz", "Anahtar kelimeler", "Giriş", "Yöntem", "Bulgular", "Sonuç/Tartışma" ve "Kaynaklar" bölümlerinden oluşur.
Kitap Değerlendirmesi
Kitap Değerlendirmeleri son 5 yılda yayınlanan kitapların içeriklerinin değerlendirilerek tanıtıldığı bir makaledir.
Ek bilgiler (çizim, çizelge, film veri setleri) editör ve hakemlerin takdirine bağlı olarak yayınlanabilir.
Sırasıyla ‘Giriş’, ‘Altbaşlıklar ’ bölümlerinden oluşmalıdır. "Kaynak"lar bölümü yazar tarafından gerekli görüldüğü takdirde yer verilir.
Olgu Sunumu
En çok 10 sayfa (kaynaklar hariç) olmalıdır. Olgu sunumları ise sırasıyla giriş, olgu sunumu ve tartışma bölümlerini içermelidir.
Editöre Mektup
En çok 5 sayfa (öz ve kaynaklar hariç) olmalıdır. Öz içermeyebilir. 4'ten fazla yazar içermemelidir. En fazla bir çizim veya çizelge içerebilir. Bir makaleye ithaf olarak yazılmış ise sayı ve tarih verilerek belirtilmeli ve metnin sonunda yazarın ismi, kurumu ve adresi bulunmalıdır.
Söyleşi
En çok 5 sayfa (öz ve kaynaklar hariç) olmalıdır. Öz içermeyebilir. 4'ten fazla yazar içermemelidir. Söyleşi makaleleri alanında zengin birikime ve atıf alan çalışmalara sahip uzman kişilerce yapılan röportajları içeren yazılardır.
1. Etik İlkeler1. Makalenin Yazarlığı
2. Yayın PolitikasıUJHC'de yayınlanmak üzere düşünülen herhangi bir yazı, aşağıdaki ölçütleri yerine getirmelidir:
• UJHC dergisi makale gönderimi, hakemlik ve editörlük süreçleri, mizanpaj ve yayın basımı (sayfa veya renk ücretleri) için herhangi bir ücret talep etmemektedir.
• UJHC dergisi yazarlara, hakemlere, editörlere ve yayın kuruluna herhangi bir ücret ödememektedir.
• UJHC dergisindeki makalelerin okunması ve indirilmesi ücretsizdir.
• UJHC dergisi Araştırma literatürüne ücretsiz erişimi teşvik eden Budapeşte Açık Erişim Girişimini (BOAI: Budapest Open Access Initiative) imzalamış ve bu girişimde açıklanmış olan Açık Erişim İlkeleri’ni kabul etmiştir.
• UJHC dergisindeki tüm eserler TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark aracılığıyla LOCKSS (Lots Of Copies Keep Stuff Safe) sistemi ile arşivlenmektedir.
• UJHC dergisi yayın politikası gereği ilan, reklam, sponsorluk vb. faaliyetleri kabul etmemektedir.
• UJHC, abonelik ücreti talep etmeyen açık erişimli bir dergidir.
• Makalelerin profesyonel kalitede reprodüksiyonlarına ihtiyaç duyanlar için yeniden baskı hizmeti sunmuyoruz.
• UJHC dergisinin tüm giderleri yayıncı tarafından karşılanmaktadır.