1969 Reşadiye doğumlu olan Murat Demirkol, 1986 yılında Reşadiye İmam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra aynı yıl Ankara İlahiyat Fakültesinde lisans öğrenimine başladı. 1990 yılında lisansını tamamlayınca aynı yıl içinde bir yandan öğretmenliğe, eş zamanlı olarak A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri (İslam Felsefesi) Anabilim Dalında yüksek lisan öğrenimine başladı. “İbn Tufeyl’e Göre Hakikat Arayışı” adlı tez ile 1994 yılında yüksek lisansını, 2007 yılında da yine aynı enstitü ve anabilim dalında “Nasîruddin Tûsî’nin İbn Sinacılığı” tezini hazırlayıp savunarak doktorasını tamamladı. 1990 yılında başladığı MEB öğretmenliğini 2010 yılında sonlandırarak üniversite ortamında çalışmaya başlayan Demirkol, 2011 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümünde yardımcı doçent olarak göreve başladı. Hâlen aynı üniversitenin İslami İlimler Fakültesinde Felsefe ve Din Bilimleri (İslam Felsefesi) bölümünde Profesör kadrosunda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Yazar evli ve iki çocuk babasıdır.
Yazarın birkaç tanesi aşağıda sıralanan kitabı, birçok kitap bölümü, çeşitli bilimsel dergilerde yayınlanmış makaleleri, sunulmuş Sempozyum bildirileri, Arapça ve Farsçadan yaptığı felsefe ve İslam düşüncesi konulu tercümeleri bulunmaktadır. Ali Şeriati, İhvân-ı Safa, Tûsî ve İbn Sînâ, Kınalızade ve Kâşifî yazarın kitaplarını çevirdiği düşünürler arasında yer almaktadır. Öne çıkan kitap ve çeviri çalışmaları şunlardır:
1. İslam Düşüncesinde Erdem Ahlakı
2. Nasîreddin Tûsî’nin Ahlâk Felsefesine Etkisi
3. Tûsî’nin İbn Sina Savunması
4. İslam Ahlak Esasları ve Felsefesi (editör ve bölüm yazarı)
5. Kınalızâde’nin Ahlâk-ı Alâî’sinin Osmanlıcadan günümüz Türkçesine sadeleştirilmesi
6. Hüseyin Vaiz Kâşifî’nin Ahlâk-ı Muhsinî’sinin Farsça aslından Türkçeye tercümesi
Samsun Çarşamba doğumlu.Marmara Üniv. İlahiyat Fakültesi mezunu.
İletişim: karatasali5@gmail.com
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Fakülte öğrenciliği döneminde hafızlık yaptı. Aynı üniversitede Kelam Ana Bilim Dalında mastır çalışmasını, 2008 yılında “Dua Kader İlişkisi” teziyle doktorasını tamamladı. Vaizlik, Sosyal Hizmet Kurumuna bağlı çocuk yuvaları, sevgi evleri ve yetiştirme yurtlarında, Aile İrşat ve Rehberlik bürolarında dini danışman ve rehber olarak görev yaptı.
Almanya’da altı ay süren Müslüman ve Hristiyanlar için “Kriz Yönetimi ve Acil Durumlarda Manevi Rehberlik” kursuna katıldı ve Dortmund şehrinde “Manevi rehber” olarak çalıştı. Almanya’da Tübingen Üniversitesi İslâm İlahiyat Merkezinin kurulması sürecinde Danışma Kurulu üyeliği yaptı. İngiltere ve İspanya’da “Dezavantajlı gruplara yönelik manevi rehberlik” konulu Avrupa Birliği projelerinde yer aldı.
Radyo ve TV programları hazırladı ve sundu. Pek çok dergide akademik ve güncel yazılar yazdı. Halen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Afyonkarahisar’a bağlı Şuhut ilçesinde dünyaya geldi. Şuhut Anadolu İmam Hatip Lisesi (2013) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden (2018) mezun oldu. Din İşleri Yüksek Kurulu Uzman Yardımcılığı yarışma sınavını kazandı (2019). Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı (2019). Mütûn-i Erbaa'da Tercih Farklılıkları (Temel İbadetler) isimli çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı (2020). Aynı yıl Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversite'sinde doktora eğitimine başladı. Çalışmalarını klasik Hanefî usûl ve fürû' düşüncesi, ihtisar ve şerh geleneği, Osmanlı klasik dönem Hidâye şerh ve hâşiyeleri üzerine sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Doç. Dr. Ahmet Yemenici Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Mezun oldu. 2000 Yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri (Din Eğitimi) alanında “Kur’an’daki Hz. İbrahim Kıssasının Din Öğretimi Özel Öğretim Yöntemleri Açısından Çözümlenmesi” adlı yüksek lisans tezini tamamladı. Ekim 2003 – Haziran 2004 Yılları arasında doktora projesi kapsamında, ücretsiz izinli ve Türkiye Diyanet Vakfı Burslusu olarak Frankfurt Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olarak bulundu. Doktora çalışması olarak 2012 yılında, Anakara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri (Din Eğitimi) alanında “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Diğer Dinlere ve Din Mensuplarına İlişkin Yaklaşımları” adlı çalışmayı tamamladı. 2013 Yılından itibaren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde öğretim üyeliği görevini yürütmektedir. Akademisyen olmadan önce mesleki deneyim olarak 6 Yıl Milli Eğitim Bakanlığı ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapmıştır. 10 yıl Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Program Geliştirme Şubesinde görevli öğretmen ve 3 yıl eğitim uzmanı olarak görev almıştır. Bu yıllar içinde ilköğretim ve ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programları ile İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretim Programlarının hazırlanması çalışmalarına ve program tanıtım seminerlerine katılmıştır. Doç. Dr. Ahmet Yemenici Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde din eğitiminde öğrenme alanları ve öğretim yaklaşımları, din öğretiminde temel beceriler, din eğitiminde program geliştirme ile dini farklılıklara ilişkin yaklaşımlar ve öğretmen deneyimleri üzerinde çalışmalarını yürütmektedir. Din eğitimi alanında yayınlanmış bildiri ve makaleleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Fakülte Öğretim Programları ve Kalite Komisyonları üyesidir.