Bu araştırmada üniversitede öğrenim görmekte olan bireylerin erken çocukluk dönemlerine ait zihinlerindeki baba şemasının ve ideal baba figürlerinin niteliksel olarak belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu, seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi ile seçilen, YÖK’e bağlı üniversitelerde öğrenim görmekte olan 206 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada, 5 adet açık uçlu araştırma sorusundan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu, Web 2.0 araçları ile hazırlanmış, veriler online olarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, katılımcıların çoğunluğunun aklına “baba” denilince ilk olarak “destek” kavramı gelmektedir. Katılımcıların büyük bir kısmı, babayı güven veren, evin direği olan ve her türlü yardımı sağlayan destekleyici bir figür olarak tanımlamaktadır. Çocukken babalarıyla olan iletişimleri ve birlikte gerçekleştirdikleri aktiviteler incelendiğinde katılımcıların çoğunluğu, babalarıyla güçlü bir iletişim kurduklarını ifade etmiş, en çok keyifli vakit geçirdikleri aktivitelere vurgu yapmışlardır. Babalarını bir nesneye benzetmeleri istendiğinde katılımcıların çoğunluğu, babalarını kapı, kalkan gibi koruyucu nesnelerle özdeşleştirerek onları koruyucu, güven verici bir figür olarak gördüklerini vurgulamışlardır. Baba olmanın gereklilikleri hakkındaki görüşler incelendiğinde, katılımcıların büyük bir kısmının baba olmayı çaba ve fedakârlık gerektiren bir rol olarak tanımladığı görülmüştür. İdeal baba özellikleri hakkındaki görüşler incelendiğinde, katılımcıların çoğunluğunun ideal babanın sevgi dolu olması gerektiğini vurguladığı belirlenmiştir.
Baba şeması İdeal baba figürleri Erken çocukluk dönemi Üniversite öğrencileri Fenomonolojik desen
Araştırma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı’nın 15/01/2021 tarih 2021/40 sayılı kararı ile bilimsel araştırma etiği açısından uygun bulunmuştur.
In this study, it is aimed to qualitatively determine the father schema and ideal father figures in the minds of individuals studying at university belonging to early childhood periods. Phenomenology design, one of the qualitative research designs, was used in this study. The study group consisted of 206 university students studying at universities affiliated to the Council of Higher Education (YÖK), selected by convenient sampling method from non-random sampling methods. In the study, a semi-structured interview form consisting of 5 open-ended research questions was used. The interview form was prepared with Web 2.0 tools and data were collected online. Descriptive analysis method was used to analyze the data. According to the findings of the study, the first thing that comes to the minds of the majority of the participants when they think of “father” is the concept of “support”. Most of the participants defined the father as a supportive figure who gives confidence, is the pillar of the house and provides all kinds of help. When their communication with their fathers and the activities they carried out together as children were analyzed, the majority of the participants stated that they had a strong communication with their fathers, and emphasized the activities they enjoyed the most. When asked to resemble their fathers to an object, the majority of the participants identified their fathers with protective objects such as doors and shields and emphasized that they saw them as a protective and reassuring figure. When the views on the requirements of being a father were analyzed, it was seen that most of the participants defined being a father as a role that requires effort and sacrifice. When the views on ideal father characteristics were examined, it was determined that the majority of the participants emphasized that the ideal father should be loving.
Father schema Ideal father figures Early childhood period University students Phenomonological design
The research was approved in terms of scientific research ethics with the decision of Necmettin Erbakan University Social and Human Sciences Scientific Research Ethics Committee dated 15/01/2021 and numbered 2021/40.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Aile ve Hanehalkı Çalışmaları |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 15 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 11 |