A historian of communications and information, Dan Schiller has worked at Temple University, UCLA, UCSD, and the University of Illinois at Urbana-Champaign where he is Professor Emeritus.
Natalie Fenton is a Professor of Media and Communications at Goldsmiths, University of London where she is also Co-Director of the Centre for the Study of Global Media and Democracy. She was Vice-chair of the Board of the campaign group Hacked Off for 7 years and a founding member and former Chair of the UK Media Reform Coalition. She is also on the Board of Declassified UK an investigative journalism website for in-depth analysis on British foreign policy. Her books include New Media: Old News: Journalism and Democracy in the Digital Age (Sage, 2010); Misunderstanding the Internet 2nd Edition co-authored with James Curran and Des Freedman (Routledge, 2016); Digital, Political, Radical (2016, Polity); Media, Democracy and Social Change: Re-imagining Political Communications co-authored with Des Freedman, Gholam Khiabany and Aeron Davis (Sage, 2020) and The Media Manifesto co-authored with Des Freedman, Justin Schlosberg and Lina Dencik (Polity, 2020); and Democratic Delusions: How the media hollowed out democracy and what we can do about it (Polity, 2024).
1952 yılında Merzifon’da doğan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 1969 yılında Kuleli Askeri Lisesini, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdi. GATA stajı, Kıbrıs ve Bursa kıta hizmetinden sonra 1982 yılında GATA’da Psikiyatri Uzmanı oldu. Erzincan ve Çorlu’da hastane hekimliği sonunda GATA Haydarpaşa’da Yardımcı Doçent (1988) ve Doçent (1990) oldu. Klinik direktörlüğü yaptı. Albaylığa (1993) ve Profesörlüğe (1996) yükseldi. 1996-1999 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyeliği ve Adli Tıp Kurumunda bilirkişilik yaptı. Kendi isteğiyle emekli oldu. 1998 yılında Memory Center of America’nın Türkiye temsilciliğini aldı. 2006 yılında NPİSTANBUL Hastanesini, 2011 yılında ise bütün mal varlığını bağışlayarak Üsküdar Üniversitesini kurdu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, uzun yıllar büyük emekle ve araştırmalara dayanarak sürdürdüğü psikiyatri uzmanlığındaki bilgilerini 112’i WoS (Web of Science), 95’i Scopus kapsamında olmak üzere 250’yi aşkın araştırma makalesine, 90’a yakın kitap ve kitap bölümüne aktarmıştır. Google Scholar h-indeksi 36, i10 indeksi 87 olan Prof. Dr. Tarhan’ın yayınları 5000'e yakın atıf almıştır. Bu eserleri sayesinde Türkiye’de hem görsel hem de yazılı basında kendisini takip eden bir milyonu aşan okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Bazı kitapları İngilizce dışında Bulgar, Endonezya, İran, Arnavutluk, Azeri dillerine çevrilmiştir. (Ocak 2024 itibariyle)
Prof. Dr. Tarhan, çalışmalarını çok büyük bir ciddiyet ve hassasiyetle gerçekleştirir. Çalışkanlığının ve başarılarının temelindeki ana etken; hayat felsefesi ve imanî bakış açısıdır. Dünya ile sınırlı olmayan, hem dünya hem de ahireti kapsayan hayat görüşü, O’nun her işi gerçekleştirirken Yaratıcısının huzurunda olduğu bilincinden kaynaklanmaktadır. Bu da O’nun tahkike, gözleme ve ispata dayanan iman esaslarını kâinatın (evrenin) şahitliğinde bilimi ele alarak Allah’ın evrende yansıyan özellikleriyle bağlantısını kurarak okuyucularının önüne sunmasıdır. Kâinat ile Kur’an’ı birbirini destekler şekilde anlatmayı başaran nadir ilim insanlarındandır. İlim insanı kimliğini hayatına indirgemeyi başarmanın yanı sıra öğrendiği hakikatleri başkalarına taşımayı, nakletmeyi kendisine şiar edinmiştir.
Bu farklı bakış açısının temellerinin kaynağı, gençlik yıllarından beri okuduğu ve hayatına rehber ettiği Kur’an-ı Kerim’dir. Hayatın manasını ve varoluşu sorgulayan genç insanlar gibi o da üniversite yıllarında “Tesadüfi varoluş, hayatın anlamı, Darwinizm, kötülükler neden var?, din ihtiyacı, inanmanın psikolojisi, ölümden sonra yaşam var mı?, insanın akıl ve ruhu nasıl doyum sağlar?” gibi soruların yanıtlarını Kur’an’dan açıklamalarla ve ilmi araştırmalarıyla da ispatlayarak okuyucularıyla paylaşmıştır.
Psikiyatri uzmanı olması hasebiyle toplum hayatını da yakından gözlemleyen Prof. Dr. Tarhan, sosyal yaşamın doğru analizini yaparak “Toplum Psikolojisi”nin önemine her daim medyada değinmektedir.
Özellikleri yukarıda yazdıklarımızla sınırlı olmayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, her zaman insana yatırımı hedef almıştır ve maddi-manevi kaynaklarını bu yönde kullanmıştır. Bütün yaptıklarına toplumun çoğunluğu da şahit olmaktadır. Ömrünün sonuna kadar da aynı hedefleri, imanî bakış açısı altında sürdüreceğini davranışlarıyla ve icraatlarıyla ifade etmektedir.
Tüm gelirini kurucusu olduğu TARHAN - İDER Vakfı’na bağışlayan Prof. Dr. Tarhan’ın kitapları 1 milyondan fazla satmıştır. İngilizce ve Almanca bilmektedir. İki çocuk babasıdır. 1400 yıl öncesine giden aile soy ağacı kitap halinde 2017 yılında basılmıştır.
Halen; Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanlığı ile Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
Hiçbir kamu kaynağı ve tahsisi kullanmadan tüm mal varlığını bağışlayarak kurduğu Üsküdar Üniversitesi, bugün 24 bini aşkın öğrencisiyle geleceğin Nobel adayı bilim insanlarının yetiştiği bir “beyin üssü” olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Üniversite, Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve ekibinin küresel bakış açısıyla G20/N20 Zirvelerine katılan ilk ve tek Türk üniversitesi olarak ülkemizi dünyada da başarıyla temsil etmektedir.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan liderliğindeki Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi uzmanlarının dünyanın en prestijli psikiyatri dernekleri arasında yer alan American Psychiatry Association’ın (APA) 2020 kongresinde “Hesaplamalı Psikiyatri ve Gelecek Perspektifleri” alanında gerçekleştirdiği sunumlar, APA’nın 2021 yılı içinde her ay üyelerine sunduğu 12 dersten birisi olarak belirlenmiştir.
BAZI SOSYAL SORUMLULUK ÇALIŞMALARI:
TARHAN - İDER Nevzat & Nermin Tarhan İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanlığı,
İnsan hakları konusunda çalışan ASDER Adaleti Savunanlar Derneği Başkanlığı,
Koruma altındaki ve kimsesiz çocuklarla ilgilenen Mutlu Yuva Derneği Kurucu Başkanlığı,
Çocuk ve genç İstismarı konusunda çalışan Haydi Tut Elimi Derneği Başkanlığı,
Türkiye Beyin Haritalamaları Derneği TSBHT Başkanlığı,
Turkish Society for Brain Mapping and Therapeutics (TSBMT) Genel Başkanlığı,
Turkish American Neuropsychiatry Association (TANPA) Genel Başkanlığı,
Middle East Brain Initivative Başkanlığı.
BİLİMSEL ÜYELİKLERİ:
American Psychiatric Association (APA) Üyeliği, New York Academy of Science üyeliği, New York Academia Psychiatry Foundation Üyeliği, International Psychogeriatric Association (IPA) Üyeliği, Executive Board EEG and Clinical Neuroscience Society (ECNS) Board Üyeliği, International Society for Neuroimaging in Psychiatry (ISNIP) Üyeliği, Anxiety Disorders Association of America (ADAA) Üyeliği, National Geographic Society Üyeliği,
International Society For Neurofeedback &Research (ISNR) Üyeliği, Society for Brain Mapping & Therapeutics (SBMT) Board Üyeliği, Turkish Society for Brain Mapping and Therapeutics (TSBMT) Genel Başkanlığı, Turkish American Neuropsychiatry Association (TANPA) Genel Başkanlığı.
ÖDÜLLERİ:
Best Researcher/ Hollanda, (The Congress of Destructive Drives and Impuls Control), 1991.
RTÜK En İyi Toplum Programı/ Türkiye, (Makul Çözüm Programı), 2003.
Aile Eğitimine Verdiği Destek ve Topluma Yaptığı Koruyucu Ruh Sağlığı Hizmeti/ Türkiye, (SKY TÜRK’te yaptığı Psikoyorum program için Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü), 2005.
Altın Elma/ Türkiye, (Amasya Vakfı), 2008.
Hasta Güvenliği İyi Uygulama/ Türkiye, (OHSAD ve Hasta Güvenliği Derneği), 2009.
Altın Lale / Türkiye, (Prof. Mümtaz Turhan Sosyal Meslek Lisesi), 2009.
Congress Ambassador / Kanada, (7th ECNS Congress), 2010.
Presidential Service Prize / Almanya, (ECNS / ISNIP / ISBET Germany Munich Clinical Neuroscience Congress), 2015.
Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Ödülü/ Türkiye, (Sağlık Gönüllüleri Türkiye ve Hospital Manager Dergisi), 2017.
Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı/ Türkiye, (Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı), 2017.
Yılın Yazarı/ Türkiye, (İstanbul Üniversitesi Öğrenci Konseyi), 2019.
2019 Golden Axon Leadership Award / ABD, (Society for Brain Mapping & Therapeutics), 2019.
APA 2020 virtual Conference - Course of The Month of 2020-Computational Psychiatry & Future Perspectives / ABD, (APA - American Psychiatric Association), 2020.
Rumi Therapy and Faith in the Laboratory Books Bestseller Award / Endonezya, (Indonesian Neurosurgical Society), 2022.
“Bilgelik Psikolojisi” kitabıyla, Altın Kalem Ödülleri kapsamında psikoloji kategorisinde “Altın Yazar” ödülü / Türkiye (Book Culture Art Times Dergisi), 2023.
KİTAPLARI:
Kan ve Dolaşım, 1982
Stres ve Hastalıklar, 1989
Psikofarmakolojide Yenilikler, 1991
Sertralin Monografı (Pfizer Yayınları), 1992
Şiddet (Biyopsikososyal Yönleri ile), (Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu ile), 1998
Kendinizle Barışık Olmak, 2001
Mutluluk Psikolojisi ve Stresle Başa Çıkma, 2002
Psikolojik Savaş, Gri Propaganda, 2002
Aile Okulu, 2004
Kadın Psikolojisi, 2005
Evlilik Psikolojisi, 2006
Duyguların Psikolojisi, 2006
Hayata Dair, (Prof. Dr. Elif Ilgaz ile) 2008
İnanç Psikolojisi, 2009
Toplum Psikolojisi, 2009
Asimetrik Savaş, Politik Psikoloji, 2010
Son Sığınak Aile, 2010
Bağımlılık, (Doç. Dr. Serdar Nurmedov ile), 2011
Değerler Psikolojisi ve İnsan / Güzel İnsan Modeli, 2011
Çağın Vicdanı Bediüzzaman, 2012
Akıldan Kalbe Yolculuk, Bediüzzaman Modeli, 2012
Sen, Ben ve Çocuklarımız, 2012
Mesnevi Terapi, 2012
Pozitif Psikoloji, 2012
Yunus Terapi, 2013
Aşk Terapi, 2014
Bilinçli Aile Olmak, 2015
Bilinçli Genç Olmak, 2015
Darbe Psikolojisi, Anne Darbe Ne Demek? 2017
Faith in the Laboratory, 2018 (İnanç Psikolojisi kitabının İngilizcesi)
Conscious Family, 2019 (Bilinçli Aile Olmak kitabının İngilizcesi)
Conscious Youth, 2019 (Bilinçli Genç Olmak kitabının İngilizcesi)
Hz. Mevlana ile Aile Terapisi, 2019
Sosyal Medya Psikolojisi, (Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ile), 2021
Dijital Sağlık Okuryazarlığı, Dijital Hastalıklar ve Siberkondri, (Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ve Yücel Ekinci ile), 2021
Bilgelik Psikolojisi – 1, Rasyonel İnanç, Spinoza’nın Yanılgısı ve Evrimin Evrimi, 2022
Bilgelik Psikolojisi – 2, İyi, Doğru ve Güzeli Bulma Sanatı, 2022
Metaverse, Dijital Oyun Psikolojisi, (Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ile), 2022
Mutluluk Bilimi, 2022
Yabancı Dillere Çevrilen Kitapları:
Mesnevi Terapi – Rumi Therapy: From Age Of Knowledge To Age Of Wisdom (İngilizce, Arapça, Farsça, Bulgarca, Arnavutça, Endonezce)
Aşk Terapi (İngilizce, Bulgarca)
İnanç Psikolojisi – Faith in the Laboratory (İngilizce, Endonezce)
Bilinçli Aile Olmak – Conscious Family (İngilizce)
Bilinçli Genç Olmak – Conscious Youth (İngilizce, Arnavutça)
Akıldan Kalbe Yolculuk, Bediüzzaman Modeli – A Journey form Mind to Heart Bediuzzaman’s Model (İngilizce)
Çağın Vicdanı Bediüzzaman kitabının İngilizcesi – Bediuzzaman: The Conscience of the Age (İngilizce)
Evlilik Psikolojisi (Arnavutça)
Mutluluk Psikolojisi (Arnavutça)
Kadın Psikolojisi (Azerice)
Aile Okulu (Arnavutça)
Psikolojik Savaş (Arnavutça)
Güzel İnsan Modeli (Azerice)
Hz. Mevlana ile Aile Terapisi (Endonezce)
Hakkında kaleme alınan biyografi kitapları:
Nevzat Tarhan – 1, İhtilalden İkbale Var Olmanın Retoriği, (Leyla Yıldız), 2020
Nevzat Tarhan – 2, İhtilalden İkbale Var Olmanın Retoriği, (Leyla Yıldız), 2020
Ezber Bozan Hayat, (Emre Şimşek, Dr. Tuğba Şimşek), 2023
SOSYAL ETKİ DURUMU:
Mayıs 2023 tarihi itibarı ile, nevzattarhan.com tekil ziyaretçi sayısı: 7 milyonu aşkın olup sosyal ağları aktif olarak kullanmaktadır.
(Yazar, tüm kitaplarının telif hakkını Tarhan-İDER Vakfı’na bağışlamıştır.)
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü, Prof. Dr.,
1973 doğumlu And Algül, lisansını Bilkent Üniversitesinde, yüksek lisansını Marmara Üniversitesinde, doktorasını Yeditepe Üniversitesinde tamamladı. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde öğretim üyesi olarak çalışan Algül; sanal gerçeklik, bilişim toplumu, gözetim toplumu, teknolojik determinizm, sosyal medya, yeni medya, etkileşim, tasarım, dijital medya, dijital oyunlar, iletişim araçları ve medya çalışmaları üzerine araştırmalar yapmaktadır.
PROF. DR. ASAF VAROL’UN KISA ÖZGEÇMİŞİ
1972-73 yıllarında Almanya’da Almanca dil eğitimi ve iş yer eğitimi ile ilgili staj çalışmalarını tamamladı. 1976’da Almanya’da IAESTE bursu ile 3 ay süre ile Alman Demiryollarında staj yaptı. 1973 yılında girdiği Fırat Üniversitesinde lisans eğitimi esnasında FORTRAN programlama dili ile kodlama yaptı. 1977’de Fırat Üniversitesi’nden bölüm birincisi olarak mezun oldu ve aynı yıl İTÜ Nükleer Enerji Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrenimine başladı. Yüksek lisans tez çalışmasını bilgisayarla simülasyon konusunda (FORTRAN Programlama dili ile) tamamladı. 1979’da “Yüksek Mühendis” unvanını aldı. 1978 de İTÜ Araştırma Reaktöründe mühendis olarak başladığı görevini, 1979 da Fırat Üniversitesi’nde “Araştırma Görevlisi” olarak sürdürdü ve aynı yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde doktora eğitimine başladı.
1981-82’de Almanya’da (DAAD bursiyeri) doktora çalışmalarının deneysel kısımlarını (Bilgisayarda simülasyon) tamamladı. 1982 yılında SINCLAIR ZX 81 mikrobilgisayarını Türkiye getirdi ve Fırat Üniversitesinde ilk olarak BASIC programlama dersleri verdi (https://www.asafvarol.com/gunisigi/bmdergi-2015.pdf, TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Dergisi, Haziran 2015, Sayı 4, Bu yazımı okumanızı diliyorum). 1983 de KTÜ’den “Doktor” unvanını aldı. 1990 Yılı’nda YÖK/Dünya Bankası Projesi kapsamında 9 ay süre ile Amerika Birleşik Devletleri’nde (Indiana ve Purdue Üniversitelerinde) Bilgisayar Sistemleri konusunda akademik çalışmalara katıldı. 1991 yılında Enerji Eğitimi dalında “Doçent” unvanı aldı.
1991 yılında Fırat Üniversitesinde ilk yerel üniversite televizyonunu kurdu ve o yıllarda televizyon üzerinden bilgisayarla programlama ve veri tabanı yönetim sistemleri alanında uzaktan eğitim dersleri verdi.
1992 de 4 ay süre ile İngiltere’de Salford ve Bradford üniversitelerinde bilgisayar destekli eğitim ve tasarım alanlarında akademik çalışmalar yaptı. 1995 Yılında Mesleki ve Teknik Eğitim ve Bilişim konularında çalışmalar yapmak üzere ABD’de Oklahoma State Üniversitesi’ne davet edildi.
1997’de Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Anabilim Dalında “Profesör” unvanını aldı. 1998 yılında kazandığı alman bursu (DAAD) sayesinde 2 ay süre ile Bremen Üniversitesi’nde Robotik alanında bir proje üzerinde çalışmalara katıldı.
1999-2002 yılları arasında YÖK Enformatik Milli Komitesi üyesi olarak Türkiye’de uzaktan eğitim çalışmalarını yönlendirdi. 2000-2009 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul, Mesleki ve Teknik Eğitim Doçentlik Temel Alan komisyon üyesi olarak görev aldı.
2000-2004 yılları arasında Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi kurucu dekanı olarak görev yaptı.
2003-2005 yılları arasında ABD’de West Virgina Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalar yaptı ve farklı dersler verdi.
2007-2008 yıllarında kurma çalışmalarını yürütmek üzere Siirt Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak görevlendirildi. Aynı yıllarda Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürdü.
1998-2001 yılları arasında Doğu Anadolu Projesi (DAP) Fırat Üniversitesi Koordinatörü olarak görev yaptı. 2001-2004 yılları arasında kurduğu bir ekip ile birlikte Elazığ, Bingöl, Muş, Tunceli, Bitlis ve Siirt İllerine ait “İl Gelişme Planları Projelerini” tamamladı.
1995-1998 yılları arasında YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile “Bilişim Teknolojileri alanında Formatör Öğretmen Yetiştirme Projelerinin” koordinatörlüğünü yaptı.
2011 yılında 3 ay süre ile Amerika’da Wilkes Üniversitesinde araştırmalar yaptı. 2013 yılında Sam Houston State Üniversitesinde güz yarıyılında Adli Bilişim ve Güvenlik dersini verdi.
2008-2012 yılları arasında Fırat Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümüne Profesör olarak ikinci kez ataması gerçekleştirildi.
2013 Yılında Amerika’da Sam Houston State Üniversitesinde lisans düzeyinde Adli Bilişime Giriş dersi, 2018 ve 2018 yıllarda ise aynı üniversiteye lisansüstü çevrimiçi dersler verdi.
Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Uluslararası Ortak Lisans Programını (UOLP) kurdu. Programı başarı ile tamamlayanlara hem Fırat hem de Sam Houston State Üniversitelerinden ayrı ayrı olmak üzere iki diploma verilmesini sağladı. Bu program Türkiye’deki UOLP programları içerisinde en tercih edilen ve kontenjanları ilk yerleştirmede tamamen dolan bir program oldu.
Prof. Dr. Asaf Varol Türkiye’de ilk ve halen tek olan Adli Bilişim Mühendisliği Bölümünün Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde kurdu.
2015-2017 yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerinde Sam Houston State Üniversitesinde Kamu Yönetimi alanında ikinci kez yüksek lisans yaptı ve gösterdiği üstün başarı nedeniyle Üniversite tarafından kendisine eğitimi süresince burs verildi.
2017 Yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu Dış Değerlendiricisi olarak Abant İzzet Baysal Üniversitesinde, 2018 Yılında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde ve 2019 Yılında ise Ardahan Üniversitesinde değerlendirmelerde bulundu. 2020 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurumsal Akreditasyon Programına Değerlendirici olarak seçildi. Ayrıca 2020 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İzleme Programına Değerlendirici olarak görevlendirildi.
2017 yılında Yazılım ve Siber Güvenlik Derneğini kurdu (www.softcybersec.org ).
2000 yılından beri İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi Daimi Üyesi olarak görev yapmaktadır (www.ildek.org).
2013 yılından beri, oluşturduğu uluslararası konsorsiyum sayesinde IEEE tarafından desteklenen International Symposium on Digital Forensic and Security (www.isdfs.org) etkinliğini her yıl kesintisiz yürütmektedir.
300’ün üzerinde ulusal ve uluslararası düzeyde yayımlandığı makale, bildiri ve kitapları bulunmaktadır. 1997-2000 yılları arasında BT/Haber gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 2000 yılından beri ise Günışığı Gazetesinde köşe yazarlığını sürdürmektedir (https://www.gunisigigazetesi.net/profil/11/prof-dr-asaf-varol).
Fırat Üniversitesinde ve Sam Houston State Üniversitesinde İngilizce dersler verdi.
2020 yılında Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği İngilizce Bölümüne üçüncü kez profesör olarak atanması gerçekleşti.
Evli ve 2 çocuk babasıdır. İngilizce ve Almancayı ileri düzeyde bilmektedir.
1967 Fethiye doğumlu olan Gülseren Şendur Atabek, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde profesördür. Akademik yaşamına araştırma görevlisi olarak 1994 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde başlamıştır. Lisans derecesini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise Ankara Üniversitesi’nde alan Şendur Atabek’in doçentlik derecesi iletişim bilimleri alanındadır. Medya Metinlerini Çözümlemek (2007) ve Türk Romanında Gazeteciler (2008) adlı kitapların yazarı olan Şendur Atabek’in ayrıca, temel ilgi alanı olan medya tarihi, medya analizi ve görsel iletişim konularında çeşitli makale ve çevirileri bulunmaktadır.
Oya Şakı Aydın (Prof. Dr.), Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema bölümü mezunudur. Galatasaray Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı İletişim Bilimleri doktora programından 2008 yılında mezun olmuştur. 2003 yılından bu yana İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görev yapmaktadır. Medyayı Okumak: İletişim, Kültür, Edebiyat Üzerine Notlar (Kırk Yayınevi, 2013) ve Arenadan Ekrana Şöhret Kültürü (İmge Kitabevi Yayınları, 2018) başlıca yayınlarıdır. Bunların dışında çeşitli çeviri kitapları ve medya içerikleri, popüler kültür, izleyici araştırmaları ve medya okuryazarlığı üzerine çok sayıda bildiri, makale ve yazısı bulunmaktadır. Yazar, son yıllarda özellikle yeni iletişim teknolojileri, sosyal medya ve dijital oyunlar vb. konularla ilgilenmektedir.
Süleyman İrvan, lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda, yüksek lisansını ABD’de University of West Florida’da, doktorasını da Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde gazetecilik alanında tamamladı. 1999-2002 yılları arasında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yardımcı doçent, 2002-2007 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde doçent olarak çalışan İrvan, 2007 yılında Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne geçti. 2008 yılında profesör unvanını alan Süleyman İrvan, 2010 yılında görevlendirmeyle gittiği Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne dekan olarak atandı ve 5 yıl süreyle görev yaptı.
Prof. Dr. Süleyman İrvan, 2012 yılında Kıbrıs’ın tamamında ilk olan okur temsilciliği kurumunu başlattı, Yenidüzen gazetesinin ilk okur temsilcisi oldu ve gazeteyi Uluslararası Okur Temsilcileri Örgütü’ne (ONO) üye yaptı. Okur temsilciliği görevini 2014 yılında bırakan Süleyman İrvan, 2013 yılında KKTC’de oluşturulan Medya Etik Kurulu’na İletişim Fakültelerinin iki temsilcisinden birisi olarak seçildi ve Medya Etik Kurulu’nun başkanlığını üstlendi. 2015 yılında Medya Etik Kurulu’ndan ayrıldı. İrvan 2017 yılında İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu’na (İLEDAK) seçildi ve bu kurulda 2019 yılına kadar görev yaptı.
Prof. Dr. Süleyman İrvan, 2017 yılı şubat ayından itibaren Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde çalışmaya başladı. 2017-2023 yılları arasında Gazetecilik Bölümü Başkanlığı; 1 Nisan 2023-10 Ocak 2024 tarihleri arasında İletişim Fakültesi Dekan Vekilliği görevini yürüten Prof. Dr. İrvan, 12 Ocak 2024 tarihinde Rektör Danışmanı olarak atandı.
Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın gazetecilik etiği, gazetecilik eğitimi, barış gazeteciliği, araştırmacı gazetecilik, basın tarihi, sözlü tarih ve iletişim kuramları konularında yayımlanmış çalışmaları bulunmaktadır.
Ulises A. Mejias is professor of Communication Studies at SUNY Oswego, recipient of the 2023 State University of New York Chancellor’s Award for Excellence in Scholarship, and a Fulbright Specialist from 2021 to 2025. His new book, co-authored with Nick Couldry, is "Data Grab: The New Colonialism of Big Tech and How to Fight Back" (Penguin Random House). Dr. Mejias is co-founder of Tierra Común, a network of activists, educators and scholars working towards the decolonization of data (tierracomun.net), and he also serves on the board of Humanities New York, an affiliate of the National Endowment for the Humanities.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.