Araştırma Makalesi

Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı

Sayı: Van Gölü Havzası Özel Sayısı 30 Ekim 2025
PDF İndir
TR EN

Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı

Öz

Yazınsal tür olarak seyahatname, bir kişi ya da grubun çeşitli amaçlarla ülkenin değişik yerlerine veya başka ülkelere yaptığı seyahatler sırasında gördüklerini, gözlemlediklerini, elde ettikleri bilgi ve bulguları, o yerler hakkındaki duygu ve düşüncelerini anlattığı yazı türüdür. Seyahatname’sinde, Van Gölü Havzası’nda yer alan Van ve Bitlis şehirlerine yaptığı seyahatine ayrıntılı bir şekilde yer veren Evliya Çelebi, dünyanın tanıdığı Türk büyüklerinden biridir. Yarım asır boyunca gezip dolaştığı yerleri anlattığı 10 ciltlik eserinin 4. kitap, 1. cildinde, Erciş ve Edremit ilçeleri ile Van iline, Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz ilçeleri ile Bitlis iline yaptığı seyahatine kapsamlı yer ayırmış, bölgenin tarihî, coğrafî, ekonomik, dinî, sosyal özellikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi vermiş, kültür tarihimize ışık tutan bir belgeyi miras bırakmıştır. Van Gölü’nü çevreleyen iki şehir, Van ve Bitlis, tarihte Hurri, Urartu, Med, Pers, Bizans, Sasani, Selçuklu ve Osmanlı medeniyeti gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirler olarak seyyahların ilgi odağı olmuştur. Bölge, eski bir yerleşim alanı olmasından dolayı birçok uygarlığın geride bıraktığı tarihî yapı ve kültürel değerleri günümüze kadar taşımıştır. Çalışma, Van Gölü Havzası’ndaki bu iki şehrin o dönem yemek kültürü ve sofra adabı ile ilgili bilgilerini, Seyahatname’sine, “İşbu 1065 yılı Cemâziyelevvelinin birinde [09.03.1655] Üsküdar Şehrinden çıkıp Melek Ahmed Paşa efendimizin ardınca iman seddi Van vilâyetine giderken çektiğimiz sıkıntıları, zorlukları, gördüğümüz köy, kasaba, şehir, kale ve beldeleri suyu, havası, yapıcısı ve fatihleri ile bildirir” ifadesiyle başlayan Evliya Çelebi’nin gözünden aktarmaya çalışacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ağarı, Ş. (2018). Gelibolulu âlî’nin surnâmesinde osmanlı yemek kültürü. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7(1), 106-123.
  2. Akın, E. (2018). Evliya Çelebi Seyahatnamesi Bağlamında Nahçıvan Bölgesi Kültürel Yaşamına Bir Bakış. Karadeniz Araştırmaları, (57), 55-64.
  3. Ariffin, M. F. M. (2015). Bibliometric Analysis On Research Study of Pomegranate: A Review Towards New Findings. Khizanah al-Hikmah: Jurnal Ilmu Perpustakaan, Informasi, dan Kearsipan, 3(1), 21-39.
  4. Beşirli, H. (2016). Yabancı Seyyahların Gözünden Farklı Yüzyıllarda Türk Yemek Kültürü. Türklük Bilimi Araştırmaları, (40), 11-31.
  5. Bilgin, A. (2020). Osmanlı kültüründe şerbet. Toplumsal Tarih, Mayıs, 50-57.
  6. Bilgin, A., Kuzucu, K., Samancı, Ö., & Güldemir, O. (2019). Osmanlı Mutfağı. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3384.
  7. Birol, İ. A. (2012). Tezhip. TDV İslam Ansiklopedisi, 41. Cilt, İstanbul, 61-62.
  8. Bowen, G. A. (2009). Document analysis as a qualitative research method. Qualitative Research Journal, 9(2), 27-40.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mutfak Kültürü

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

31 Ekim 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Ekim 2025

Gönderilme Tarihi

24 Mart 2025

Kabul Tarihi

6 Ekim 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: Van Gölü Havzası Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Torusdağ, G., & Torusdağ, G. B. (2025). Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Van Gölü Havzası Özel Sayısı, 255-268. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1663226
AMA
1.Torusdağ G, Torusdağ GB. Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2025;(Van Gölü Havzası Özel Sayısı):255-268. doi:10.53568/yyusbed.1663226
Chicago
Torusdağ, Gülşen, ve Gülşen Berat Torusdağ. 2025. “Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy Van Gölü Havzası Özel Sayısı: 255-68. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1663226.
EndNote
Torusdağ G, Torusdağ GB (01 Ekim 2025) Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Van Gölü Havzası Özel Sayısı 255–268.
IEEE
[1]G. Torusdağ ve G. B. Torusdağ, “Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy Van Gölü Havzası Özel Sayısı, ss. 255–268, Eki. 2025, doi: 10.53568/yyusbed.1663226.
ISNAD
Torusdağ, Gülşen - Torusdağ, Gülşen Berat. “Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Van Gölü Havzası Özel Sayısı (01 Ekim 2025): 255-268. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1663226.
JAMA
1.Torusdağ G, Torusdağ GB. Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2025;:255–268.
MLA
Torusdağ, Gülşen, ve Gülşen Berat Torusdağ. “Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy Van Gölü Havzası Özel Sayısı, Ekim 2025, ss. 255-68, doi:10.53568/yyusbed.1663226.
Vancouver
1.Gülşen Torusdağ, Gülşen Berat Torusdağ. Evliya Çelebi’nin Gözünden Van Gölü Havzası’nda Yemek Kültürü ve Sofra Adabı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Ekim 2025;(Van Gölü Havzası Özel Sayısı):255-68. doi:10.53568/yyusbed.1663226

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.