Bu araştırma Türkiye’de ve dünyada yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan bazı yabancı kökenli zeytin çeşitlerinin (8 adet) zeytinyağı bileşenlerinin aylık değişimlerinin karşılaştırılması ve belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çeşitlerin tamamı, Edremit Zeytincilik Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü Gömeç Zeytin Koleksiyon Parselinden temin edilmiştir. Çalışmada Arbequina, Ascolana, Gordales, Hojiblanca, Manzanilla de Carmona, Manzanilla de dos Hermanas, Negral ve Verdial çeşitlerinden 17 Ağustos 2009 tarihinden başlayarak 13 Kasım 2009 tarihine kadar aylık (4 haftalık) periyotlar halinde örnekler toplanmıştır. Toplanan meyvelerden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Laboratuvarlarında önce olgunluk indeksleri belirlenmiş ardından yağ örnekleri elde edilmiştir. Zeytinyağı örneklerinde yağ asitleri bileşenlerinin saptanması Gaz Kromatografisi tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucuna göre Ağustos ayından Kasım ayına doğru doymuş yağ asitlerinde düşüş gözlenirken, doymamış yağ asitlerinde yükseliş dikkati çekmektedir. Yağ asit kompozisyonlarındaki değişim stearol CoA desaturaz ve oleat desaturaz enzimleriyle ilişkilendirilmiştir
Olea europaea L. zeytinyağı olgunluk indeksi yağ asit kompozisyonu
This study was carried out to compare and determine by monthly changes of fatty acid composition of 8 foreign olive varieties, widely grown in Turkey and in the world.All varieties were provided from Edremit Olive Production, Training and Germplasm Management Gömeç Olive Collection Orchard. Samples of Arbequina, Ascolana, Gordales, Hojiblanca, Manzanilla de Carmona, Manzanilla de dos Hermanas, Negral and Verdial varieties were collected in periods of 4 weeks from date of August 17, 2009 to November 13, 2009. After collecting samples, initially, maturity index was determined and then oil samples were extracted in laboratories of Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Agriculture Department of Horticulture. Determination of fatty acid compositions from olive oil samples was carried out by Gas Chromatography technique. According to the results of the research, it was observed that saturated fatty acids decreased although unsaturated fatty acids increased from August to November, the first beginning to end-stage of the synthesis of fatty acids. The changes from fatty acid composition are associated with enzymes of stearol CoA desaturase and oleat desaturase
Olea europaea L. olive oil maturity index fatty acid composition
Diğer ID | JA27AN63VA |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 1 |