BibTex RIS Kaynak Göster

Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi

Yıl 2012, Cilt: 3 Sayı: 2, 99 - 106, 01.06.2012

Öz

Bu çalışmada, zeytinyağı örneklerinin aroma maddeleri ekstraksiyonunda kullanılacak en uygun çözgenin belirlenmesi amacıyla temsili (represantative) testler uygulanmıştır. Denemelerde Nizip yağlık zeytinyağı örneğinin aroma maddeleri ekstraksiyonunda Likens Nikerson buharlı distilasyon-ekstraksiyon tekniği, çözgen olarak ise diklorometan ve pentan/diklorometan (2:1) kullanılmıştır. Zeytinyağı örneğinin ve aromatik ekstraktlarının duyusal analizleri 7 kişilik eğitilmiş panelist grubu tarafından değerlendirilmiştir. Ekstraksiyon işleminde en uygun çözgenin belirlenmesinde benzerlik testi ve aroma yoğunluk testi uygulanmış ve panelistlerden zeytinyağı örneği ile iki farklı çözgenle elde edilen aromatik ekstraktların kokularının karşılaştırılması istenmiştir. Yapılan temsili testler sonucunda aroma benzerliği değerleri açısından diklorometan çözgeni ile yapılan Likens Nikerson buharlı distilasyon-ekstraksiyon işleminde elde edilen zeytinyağı ekstraktı pentan/diklorometan’a göre daha yüksek puanlar almış ve sonuç istatistiksel olarak da önemli bulunmuştur (p < 0.05). Öte yandan, diklorometanla elde edilen ekstraktın GC-FID kromatogramının da daha zengin olduğu saptanmıştır

Determination of Extracting Solvents for the Extraction of Olive Oil Aroma with Representative Test

Yıl 2012, Cilt: 3 Sayı: 2, 99 - 106, 01.06.2012

Öz

In this study, represantative test was applied for determining the most appropriate solvent for the extraction of aroma components of olive oil sample. Likens-Nickerson simultaneous distillation extraction technique (SDE) was used to get aroma compounds of Nizip yaglik olive oil sample. Dichloromethane and pentane/dichloromethane (2:1) were used as solvents. Sensory analysis of olive oil sample and its aromatic extracts were evaluated by seven trained panelists group. To determine the most suitable solvent in aroma extraction process, similarity and intensity tests were applied. The panelists asked to compare the olive oil sample and its scents of aromatic extracts obtained from two different solvents. With regard to representative evaluation, the similarity score of dichloromethane extract by using Likens-Nickerson simultaneous distillation extraction technique was found to be better than pentane/dichloromethane and similarity scores of two solvents were found to be significantly different (p

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA92GG36EY
Bölüm Makale
Yazarlar

Songül Kesen Bu kişi benim

Serkan Selli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kesen, S., & Selli, S. (2012). Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi. Zeytin Bilimi, 3(2), 99-106.
AMA Kesen S, Selli S. Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. Haziran 2012;3(2):99-106.
Chicago Kesen, Songül, ve Serkan Selli. “Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 3, sy. 2 (Haziran 2012): 99-106.
EndNote Kesen S, Selli S (01 Haziran 2012) Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi. Zeytin Bilimi 3 2 99–106.
IEEE S. Kesen ve S. Selli, “Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi”, Zeytin Bilimi, c. 3, sy. 2, ss. 99–106, 2012.
ISNAD Kesen, Songül - Selli, Serkan. “Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 3/2 (Haziran 2012), 99-106.
JAMA Kesen S, Selli S. Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2012;3:99–106.
MLA Kesen, Songül ve Serkan Selli. “Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi, c. 3, sy. 2, 2012, ss. 99-106.
Vancouver Kesen S, Selli S. Zeytinyağı Aroma Maddeleri Ekstraksiyonunda Kullanılacak Çözgenin Temsili Testlerle Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2012;3(2):99-106.