Volume: 2 Issue: 5, 12/31/21

Year: 2021

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi yılda iki kez yayımlanan uluslararası hakemli bilimsel bir e-dergidir. Bahar ve Güz sayısı olmak üzere her yılın Haziran ve Aralık aylarında elektronik ortamda yayımlanır. Altı sayıda bir geçmiş sayıların içeriğine dair dizin verilir. Derginin amacı sosyal ve beşerî bilimler sahasında üretilen nitelikli bilgi birikimini ulusal ve uluslararası alana interdisipliner çalışma yöntemleriyle aktarmak ve literatüre katkı sağlamaktır. 


Sosyal bilimler bağlamında değerlendirilebilecek bütün disiplinlerden gelen araştırma ve incelemeye dayalı çalışmalar değerlendirmeye alınmakla birlikte; dil, edebiyat, çeviribilim, tarih, halk bilimi, sosyoloji, psikoloji, felsefe, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi vb. alanlardan ve bu alanların diğer beşerî bilimlerle kurdukları ilişkilerden hareket eden makale, çeviri, derleme ve kitap tanıtımlarına yer verilmektedir. 

YAZIM KURALLARI

1. Çalışmalar Microsoft Office Word (2010 ve üzeri) programında, “.docx” formatında hazırlanmalı; Arial fontu ile yazılmalıdır. Sayfa yapısı ve biçimsel özelliklerde programın varsayılan ayarları kullanılmalı ve bunlar değiştirilmemelidir (eğer varsayılan ayarlar değiştirilmişse sayfa yapısı A4 boyutunda ve bütün kenarlardan 2,5 cm boşluk olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir). Yazıda herhangi bir otomatik biçimlendirme veya formülasyon varsa (otomatik içindekiler, otomatik kaynakça, otomatik bölüm başlığı / alt başlık ve numaralandırma, dizin) bunlar mutlaka temizlenmelidir. Sayfa numarası verilmemelidir.
2. Başlık: Yazının içeriğini yansıtır nitelikte olmalı, büyük harflerle ve koyu karakterlerle 14 punto ile yazılmalıdır. Yazı başlığı on iki kelimeyi geçmemelidir.
3. Yazar ad(lar)ı ve adres(ler)i: Başlıktan sonra sola hizalanmış olarak, soyadın tamamı büyük harfle olmak üzere unvanıyla (10 punto) birlikte yazılmalıdır. Yazar adına bir dipnot verilerek unvan, çalışılan kurum, e-posta adresi ve ORCID üyelik numarası gösterilmelidir.
4. Öz: 9 punto ile yazının başında, konuyu kısa ve öz bir biçimde ifade eden en az 200, en fazla 300 kelimelik bir özet bulunmalı; özetin bir satır altına, 5 kelimeden oluşan “anahtar kelimeler” yazılmalıdır. Türkçe başlık, öz ve anahtar kelimelerin altına İngilizce başlık (title), öz (abstract) ve anahtar kelimeler (key words) eklenmelidir.
5. Yazı metni 11 punto ve Arial fontuyla karakteriyle yazılmalı, paragraflar soldan içeri hizalanmamalıdır.
6. Yazı hacmi 6000 kelime ile sınırlıdır (azamî %10 geçilebilir).
7. Metin içinde vurgulanması gereken kısımlar “tırnak içinde”, metin içi alıntılar ise eğik harflerle yazılmalıdır. Alıntılarda hem eğik harf hem tırnak işareti kullanılmamalıdır. 40 kelimeyi geçen alıntılar paragraftan ayrılarak soldan 1 cm içeriden verilmelidir. Zorunluluk olmadıkça koyu karakter kullanılmamalıdır.
8. Kaynak Gösterme (Atıf): Sadece zorunlu açıklamalarda dipnot kullanılmalı, diğer atıflar metin içinde gösterilmelidir. Metin içinde kaynak gösterirken parantez işareti içinde olacak şekilde (Yazarın soyadı, Yayın yılı: sayfa numarası) yazılmalıdır.
Örnek: (Orta, 1959: 76)
• Yazar eserini Soyadı Kanunu’ndan önce vermişse yazar adı yazılmalıdır.
Örnek: (Ziya Gökalp, 2018: 195)
• Aynı konuda birden fazla kaynağa atıf yapılacaksa, aralara noktalı virgül (;) konulmalıdır.
Örnek: (Polat, 2007: 194; Köksal, 2005: 87)
• İki yazarlı çalışmalara değinilirken araya tire (-) işareti konulmalıdır.
Örnek: (Koraş-Baykoca, 2000: 211)
• İkiden fazla yazarlı kaynaklarda ise ikinci yazarın soyadından sonra (vd.) kısaltması konulmalıdır.
Örnek: (Kutlar vd., 2012: 99)
• Aynı yazara ait, aynı yıl içinde birden fazla esere atıf yapılacaksa “1949/1:, 1949/2:” biçiminde gösterilmelidir, kaynakçada da aynı şekilde belirtilmelidir.
Örnek: (Bilgegil, 1981/1), (Bilgegil, 1981/2)
• Atıf yapılan eser -ansiklopedi vb.- birden fazla ciltten oluşuyorsa (:) işaretinden sonra, kaçıncı cilt olduğu belirtilmelidir.
Örnek: (Köprülü, 1967: 5/213)
• El yazması bir eser kaynak gösterilecekse yazar adından sonra (yz.) kısaltması verilmeli, iki noktadan sonra gerekiyorsa varak / sayfa numarası belirtilmeli; tam künye kaynakçada gösterilmelidir.
Örnek: (Nef’î yz.: 45b)
• Arşiv belgeleri kaynak gösterilirken metin içinde kısaltma yapılarak verilmeli, açılımı kaynakçada gösterilmelidir.
Örnek: (BOA Mühimme 15: 25)
• Dipnot açıklamalarında atıf yapılacaksa orada da aynı usul takip edilmelidir.
Örnek: Bu konuda geniş bilgi için bkz. Levend, 1984: 189-207; Dilçin, 1983: 296; Kut, 2000: 87-93.
• Alıntıdan hemen önce, metin içinde, gönderme yapılan yazarın adı veriliyorsa kaynağın sadece yayın tarihi yazılmalıdır:
Örnek: Aktaş (2013: 69), bu hususu...
• İkincil kaynaktan yapılan alıntılarda, asıl kaynak da belirtilmelidir:
Örnek: Süleyman Nazif (1925: 40, Bilgegil 1979: 27’den).
• Kişisel görüşmeler, metin içinde soyadı ve tarih belirtilerek gösterilmeli, ayrıca kaynaklarda da belirtilmelidir.
• İnternet adreslerinde ise mutlaka kaynağa ulaşma tarihi belirtilmeli ve bu adresler kaynaklar arasında da verilmelidir.
Örnek: http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts (Erişim tarihi: 20.06.2017)
9. Kaynakça (Bibliyografya) Düzenleme: Metnin sonunda, yazarların soyadına göre sıralanmalıdır. Soyadı Kanunu’ndan önceki eserlerde yazarın adı esas alınmalıdır.
• Bir yazarın birden fazla eserine yer verilecekse yayım tarihi eski olandan yeni olana doğru sıralanmalıdır.
Kitap kaynakçası örneği:
Dursun, Y. (2014). Oyunun Ontolojisi. Ankara: Doğu Batı Yayınları.
• Makaleler, bildiriler ve ansiklopedi maddeleri için: Makale / bildiri / madde başlığı “tırnak içinde”, süreli yayın / bildiri kitabı / ansiklopedi adı italik, belliyse cilt “C” harfi ile, sayı parantez içinde, sayfalar da sayıdan hemen sonra verilmelidir. Yayımlanmış bildirilerde de bildiri kitabının basım tarihi (yıl) ile birlikte sempozyum / kongre vb. toplantının düzenleniş tarihi de bulunmalıdır. Yayımlanmamış bildirilerde bildirinin sunum tarihi, toplantıyı düzenleyen kurum, toplantının düzenleniş günleri belirtilmelidir.
Makale kaynakçası örneği:
Becerik, M. F. (2019). “XIX. Yüzyıl Ortalarında Sivrihisar’da Meslekler”. ESOGÜ Tarih Dergisi C.2, (2), 54-88.
Bildiri kaynakçası örneği:
KOZ, M. S. (2004). “Belli Mahlaslar Üzerinden Şiir Söyleme Geleneği ve Türkiye’de Yazılan Alevi-Bektaşi Cönk ve Mecmualarındaki Hatâî Mahlaslı Şiirler”, I. Uluslararası Şah İsmail Hatâyî Sempozyumu Bildirileri, 9-10-11 Ekim 2003, Haz: Gülağ Öz, ATO Yayını, Ankara, 184-217.
Ansiklopedi maddesi örneği:
KÖYMEN, M. A. (1983). “Turan, Osman”, Türk Ansiklopedisi, C.32, 2.
• El yazması eserler için eserin yazarı belliyse önce yazar adı, parantez içinde “yazma” kısaltması olarak (yz.) ibaresi, sonra sırasıyla eserin adı (italik), bulunduğu kütüphane, koleksiyon ve numarası ve -gerekiyorsa- sayfa numaraları yazılmalıdır.

El yazması eser örneği:
a) Mecmua-i Eş’âr (yz), Süleymaniye Kütüphanesi, Fatih, Nu. 5335.
b) Âlî b. Mustafa (yz), Nasîhatü’s-selâtîn, Ali Emiri Millet Kütüphanesi, Şer’iyye, Nu. 611.

10. Yazıların Gönderilmesi ve Takibi: Yazıların gönderimi ve süreçlerinin değerlendirilmesi https://dergipark.org.tr/tr/pub/ahbvedebiyat sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. AHBV Edebiyat Fakültesi Dergisi yazıların incelenme ve yayımlanma sürecinde yazarlardan herhangi bir maddî talepte bulunmaz. Yazım kuralları, APA “American Psychological Association (Amerikan Psikoloji Birliği)” formatına göre düzenlenmiştir.

Akademik etik kurallarını ihlal etmenin sık karşılaşılan biçimleri:
• Telif hakkı ihlali
• İntihal
• Uydurmacılık
• Çoklu veya bölerek yayın yapmak
• İnsan-hayvan etiğine saygısızlık
• Taraflı kaynak seçimi
• Çıkar ilişkisi gözeten yayın yapmak şeklinde sıralanabilir.


HEFAD’da bilimsel makaleleriyle yer alan yazarlar,
• Çalışmalarındaki bütün bilgileri etik davranış ve akademik kurallar çerçevesinde elde ettiklerini,
• Kendilerine ait olmayan her türlü ifade, bilgi ve bulgunun kaynağına eksiksiz atıfta bulunduklarını,
• Birden fazla yazar tarafından keleme alınan çalışmalarda yazarların çalışmaya katkı düzeylerini (yüzdelik olarak) beyan ettiklerini,
• Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda izinle ilgili bilgi ve belgeleri beyan ettiklerini,
• Çalışmalarında herhangi bir potansiyel çıkar çatışmasını bulunmadığını,
• Finansal destek alındıysa, bununla ilgili kurum bilgi ve belgelerini beyan ettiklerini kabul etmiş sayılırlar.

Kabul edilen bu maddelerin aksi ortaya çıktığında oluşacak her türlü yasal sorumluluk yazara aittir.

Dergimiz; editörleri, kurul üyeleri, hakemleri ve yazarlarının her türlü akademik faaliyetinde COPE (Committee on Publication Ethics)’un ölçütlerinin esas alınmasını önermektedir.

https://publicationethics.org/

Etik Kurul İzni ve TÜBİTAK Ulakbim TR Dizin Kuralları:
2020 yılında TR Dizin tarafından açıklanan Etik İlkelerle ilgili kurallar kapsamında aşağıdaki hususlara tüm yazarların dikkat etmesi önemlidir.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar. Ayrıca;
• Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi. Yukarıdaki koşullara uyan ve Etik Kurul izni gerektiren yazıların Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’ne gönderilmesi durumunda, alınmış olan resmî Etik Kurul izin belgelerinin de dergiye ek olarak gönderilmesi gerekmektedir.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi ücretsiz bir dergidir. Yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalardan hiçbir koşulda ücret talep edilmemektedir.

Creative Commons Lisansı
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi (HEFAD) Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.