The purposes of this study are to determine characteristics of some commercial liquid and solid grape pekmez juice concentrates and to investigate its conformity to the Turkish Food Codex Grape Pekmez Official Notification. In this study, 10 different companies’ liquid grape pekmez products purchased from the supermarkets in Çorum and Tokat cities, 3 different companies’ solid grape pekmez products and 2 liquid grape pekmez products manufactured by traditional methods at home were examined. The ranges were 0.53-0.94 for fructose/glucose ratio; 0.16-16.14 g/100g for sucrose, 69.1-74.4 for soluble dry matter, 4.40-5.78 for pH, 0.91-3.69 g/100g for total ash, 11.83-403.20 mg/kg for hydroxymethylfurfural HMF in liquid pekmez samples whereas in solid pekmez samples these were 0,63-0,70 for fructose/glucose ratio, 0.66-10.55 g/100g for sucrose, 80.50-83.47 for soluble dry matter, 5.19-5.41 for pH, 1.44-1.46 g/100g for total ash, 0.66-10.55 mg/kg for HMF. TSS values of all samples analyzed were compatible in terms of molasses accordance with the Turkish Codex Grape Pekmez Official Notification. On the contrary, in terms of pH values 2 commercial and 1 home-made liquid molasses, in terms of ash content of 3 commercial samples of liquid molasses, fructose/glucose for the one commercial and one instance of home-made liquid molasses, sucrose content, 5 commercial liquid and solid molasses in the instance of one trade, in terms of the amount of HMF, 2 commercial and 1 home-made liquid molasses samples were incompatible with the Turkish Codex Grape Pekmez Official Notification
Bu çalışmada ülkemizde ticari olarak üretilen bazı sıvı ve katı üzüm pekmezlerinin özelliklerinin incelenmesi ve Türk Gıda Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliği’ne uygunluğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Tokat ve Çorum illerindeki süpermarketlerden temin edilen 2 farklı tarihte üretilmiş, 10 firmaya ait sıvı üzüm pekmezi, 3 firmaya ait katı üzüm pekmezi ile geleneksel yöntemle ev koşullarında üretilmiş 2 adet sıvı üzüm pekmezi örneği incelenmiştir. Çalışmada incelenen sıvı pekmez örneklerinde fruktoz/glukoz oranı 0.53-0.94, sakkaroz miktarı 0.16-16.14 g/100g, suda çözünür kuru madde miktarı 69.1-74.4°Briks, pH 4.40-5.78, toplam kül miktarı 0.91-3.69 g/100g, hidroksimetilfurfural HMF miktarı 11.83-403.20 mg/kg arasında bulunurken; katı pekmez örneklerinde ise fruktoz/glukoz oranı 0.63-0.70, sakkaroz miktarı 0.66-10.55 g/100g, suda çözünür kuru madde miktarı 80.5083.47°Briks, pH 5.19-5.41, toplam kül miktarı 1.44-1.46 g/100g, HMF miktarı 0.66-10.55 mg/kg aralığında belirlenmiştir. İncelenen tüm pekmez örnekleri SÇKM değerleri bakımından tebliğe uygun bulunurken, pH değerleri açısından 2 ticari ve 1 ev yapımı sıvı pekmez örneğinin, kül içeriği bakımından 3 adet ticari sıvı pekmez örneğinin, fruktoz/glikoz bakımından 1 ticari ve 1 ev yapımı sıvı pekmez örneğinin, sakaroz içeriği bakımından 5 ticari sıvı ve 1 ticari katı pekmez örneğinin, HMF miktarı açısından ise, 2 ticari ve 1 ev yapımı sıvı pekmez örneğinin tebliğe uygun olmadığı belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 10 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).