Present biotechnological research has concentrated on the commercial exploitation of microorganisms. Various microorganisms can be used as a source of microbial oils, known as Single Cell Oil SCO ; however, recent studies are based on development of SCO production using yeast technology. Among the yeasts Candida curvata, Rhodotorula glutinis, Lipomyces starkeyii and Cryptococcus albidis are attracting considerable attention.Certain yeast species can accumulate high amounts of lipid 20 % or more in their cells, determined by culture conditions. Lipid accumulates in oleaginous microorganisms when there is an excess of carbon available to the cells during a period when another nutrient usually nitrogen , which is required for cell proliferation, is exhausted from the medium.For microbial oils to be considered for commercial production, these products should have similar properties to current supply of conventional plant and animal oils. Moreover, for commercial consideration of SCO the substrate for microbial growth must be continous, abundant and inexpensive. Whey, a by-product of cheese production, has sufficient growth nutrients in excess and, therefore, is an appropriate substrate for microbial synthesis
Günümüz biyolojik araştırmaları, mikroorganizmaların ticari amaçla kullanılabilmesi üzerinde yoğunlaşmıştır. Tek Hücre Yağı THY olarak nitelenen mikrobiyel yağ üretimi için pek çok mikroorganizma düşünülebilirken, son yıllarda yapılan çalışmalar çoğunlukla mayalardan yararlanarak bu üretimin geliştirilebilmesine yöneliktir. Bu amaçla incelenen mayalar arasında Candida curvata, Rhodotorula glutinis, Lipomyces starkeyii ve Cryptococcus albidis sayılabilir.Hücre bileşimlerinde yüksek miktarda yağ içeren % 20 veya daha yüksek oranda birçok maya bulunmaktadır, ki bu durum gelişme koşullarına bağlıdır. Hücre içinde yağ birikimi, organizmanın gelişmesi için gerekli olan bir besin maddesi genellikle azot tükendiği ve ortamda fazla miktarda kullanılabilir karbon bulunduğu zaman gerçekleşmektedir. Mikrobiyel yağların ticari olarak dikkat çekmesi ancak mevcut bitkisel ve hayvansal yağlara benzer özelliklerde olmaları ile mümkündür. Bunların yanı sıra, THY üretiminde kullanılan substratın ucuz, sürekli ve bol miktarda olması gerekmektedir. Peynir üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilen ve gerekli besin maddelerince zengin olan peyniraltı suyu bu amaç için uygun bir substrattır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 2 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).