Aesthetics have penetrated almost every building block of society and human. It seems that the current situation is quite controversial when it is associated with eating and drinking, which is one of the most fundamental needs of human. The premise that” human's search for beauty has always existed and will continue to exist " was instrumental in the emergence of this work. It is assumed that this search for beauty plays an important role in both the development and change of eating and drinking, which is a basic physiological need. In this study, it was aimed to examine the relationship between aesthetics and food on the axis of beauty of subject and object. Among the goals is to reveal the reasons why a person prefers a food from an aesthetic point of view. Nowadays it is known that food has a synesthetic effect that stimulates all the senses. Food, which cannot be explained only by the senses of taste and smell, has been considered in the light of aesthetic, philosophical and psychological academic studies. Consequently, it is believed that these two concepts cannot be separated from each other nowadays, and in the future the search will continue with aesthetic apprehension. On the basis of Brillat-Savarin's iconic gastronomic approach, human desire to seek beauty is examined with a critical gastronomic approach.
Estetik, toplumun ve insanın hemen her yapı taşına nüfuz etmiştir. İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olan yeme-içme ile ilişkilendirildiğinde mevcut durumun oldukça tartışmalı olduğu görülmektedir. “İnsanın güzellik arayışı her zaman var oldu ve var olmaya devam edecek” önermesi bu çalışmanın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu güzellik arayışının temel fizyolojik bir ihtiyaç olan yeme-içmenin hem gelişiminde hem de değişiminde önemli bir rolünün olduğu varsayılmaktadır. Bu çalışmada estetik ve yemek ilişkisinin süje ve objenin güzellik ekseninde incelenmesi amaçlanmıştır. İnsanın bir yemeği tercih nedenlerinin estetik açıdan ortaya konulması da amaçlar arasındadır. Günümüzde gıdanın tüm duyuları harekete geçiren sinestetik bir etkisinin olduğu bilinmektedir. Sadece tat ve koku duyuları ile açıklanamayacak olan yemek; estetik, felsefik ve psikolojik akademik çalışmalar ışığında ele alınmıştır. Sonuç olarak günümüzde bu iki kavramın birbirinden ayrılamadığı, gelecekte de estetik kaygı ile arayışın devam edeceği düşünülmektedir. Çalışmada Brillat-Savarin’in ikonik gastronomi yaklaşımı temelinde insanın güzeli arama arzusu, eleştirel gastronomik bir yaklaşım ile irdelenmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | January 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 1 |