Kapak sayfası şablonu
Form ve şablonların Microsoft Word Belgesinin en güncel (2019) halinde yüklenmesi gerekmektedir.
Kapak Sayfası Şablonu için tıklayınız.
Makale İlk Yükleme Şablonu için tıklayınız.
Makale Son Yükleme Şablonu (Türkçe) için tıklayınız.
Makale Son Yükleme Şablonu (İngilizce) için tıklayınız.
Bölgesel Kalkınma Dergisine gönderilen makaleler, daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş, başka bir derginin değerlendirme sürecinde yer almayan çalışmalar olmalıdır.
Dergiye yayın için başvuran makalede yazar(lar)ın, söz konusu Çalışmanın özgünlüğü ve bilimsel yaklaşımı, Bölgesel Kalkınma Dergisinin kapsamına ve yayın politikasına uygunluğu, Bölgesel Kalkınma Dergisi Yazım Kurallarının dikkate alınması konularında titiz davranmaları beklenmektedir.
Bölgesel Kalkınma Dergisine gönderilen yazılar için sayfa sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak araştırma makalelerinin uzunluğu ekleriyle birlikte 10.000 kelimeyi, derleme makalelerin uzunluğu 7.000 kelimeyi geçmemelidir. Kelime sınırına Kaynakça dâhil değildir. Makale başlığı içerikle uyumlu olmak üzere 15 kelimeyi geçmeyecek şekilde kısa olmalı; giriş bölümünden önce en az 150 ve en fazla 200 kelimeyi aşmayacak şekilde Türkçe ve İngilizce Özet ve Abstract; en az 3 ve en çok 5 kelimeyle sınırlı olmak üzere anahtar sözcük ve keywords yer almalıdır.
Özet ve Abstract bölümünde makalenin önemi ve özgünlüğü vurgulanmalı; amacı, yöntemi ve bulguları kısa ve öz şekilde anlatılmalıdır.
Araştırma makalelerinde girişte, Çalışmanın bölgesel kalkınma ve/veya bölgesel politika ve planlama konusuyla ilgisi kurulmalı; Çalışmanın önemi ve özgünlüğü ortaya konulmalıdır. Giriş bölümünü sırasıyla literatür taraması (incelenen konunun kuramsal çerçevesi), yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma (bu bölümde Çalışmanın bulgularının değerlendirilmesiyle uygulamaya yönelik özgün önerilere yer verilmesi gerekmektedir) bölümleri izlemelidir.
Deneme makalelerde girişte, Çalışmanın bölgesel kalkınma ve/veya bölgesel politika ve planlama konusuyla ilgisi kurulmalı; bölüm başlıkları ise içeriğe uygun olarak belirlenmelidir. Sonuç bölümünde literatürdeki tartışmalar kapsamında yazarın özgün değerlendirmesi ve çıkarımı yer almalıdır.
Bölgesel Kalkınma Dergisine yayın için başvuran makalelerin ilk sayfasının, Kapak Sayfa Şablonuna uygun olarak hazırlanması ve sisteme kapak sayfası olarak yüklenmesi gerekmektedir. Yazar(lar)a ait kimlik bilgisi sadece kapak sayfasında yer almalı metin içerisinde yazar(lar)a ait bilgi bulunmamalıdır. Makale metninin, Metin Şablonuna göre hazırlanması ve kapak sayfasından ayrı olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Kapak sayfa şablonu
Bölgesel Kalkınma Dergisinde çift taraflı kör hakemlik yöntemi kullanıldığı için, makale dosyasının kapak sayfasında sadece yazar bilgilerine ve varsa makale ile ilgili notlara (teşekkür, proje destek bilgisi vb) yer verilmelidir.
Makalenin kapak sayfasında yazar(lar)a ait isim, unvan, çalışılan kurum, iletişim bilgileri (haberleşme adresi, telefon numarası, e-posta adresi) ile uluslararası geçerliliği bulunan araştırmacı kimlik numarası (ORCID-Open Researcher and Contributor ID) yer almalıdır. Varsa Destek ve Teşekkür Beyanı kapak sayfasında not olarak iletilmelidir.
Metin şablonu
Makale başlangıç sayfasında üstte, makaleyi tanımlayan ve atıf için kullanılabilecek bibliyografik bilgi (dergi adı, yıl, varsa cilt no, varsa sayı no) sayfa aralıkları formatında uluslararası yaygın biçime (APA 6. Sürüm) uygun olarak verilmelidir.
Çalışmanın türü (araştırma makalesi veya derleme makale) ve makalenin gönderim tarihi şablona uygun olarak makalenin ilk sayfasında belirtilmelidir.
Makale yazım kuralları
Bölgesel Kalkınma Dergisine gönderilecek makalelerin yazımında belirli bir standardı sağlamak üzere “Bölgesel Kalkınma Dergisi Yazım Kuralları” yazarların kullanımına sunulmuştur. Bu başlık altında, Bölgesel Kalkınma Dergisinin benimsediği bilimsel yazım ilkeleri kısa ve öz olarak yer almaktadır. Yazarlar, bu kurallarda belirtilen yazım ilkelerine ilişkin olarak ve bunların dışında ihtiyaç duyduklarında “Publication Manual of the American Psychological Association, 6th Edition” (APA 6. baskı) kurallarına başvurabilir. APA yazım kurallarına http://www.apastyle.org adresinden erişim sağlanabilir.
Bölgesel Kalkınma Dergisinin yazım dili Türkçe ve İngilizcedir. Türkçe dilindeki makalelerde Türkçe yazım kurallarına uyulmalıdır. Bu amaçla Türk Dil Kurumu’nun (TDK) Yazım Kılavuzu rehber alınmalıdır. MS Office programlarında “dil bilgisi” ayarlarında “TDK kılavuzunu esas al” seçeneği bulunmaktadır. Bu ayarlama yapıldığında hazırlanan belgelerde TDK kılavuzu esas alınmaktadır. İngilizce dilinde hazırlanan makalelerde ise “İngilizcede Yayınlanan Bilimsel Makalelerin Yazar ve Çevirmenlerine Yönelik EASE (European Association of Science Editors) İlkeleri” rehber alınmalıdır.
Makale değerlendirme sürecinde çift taraflı kör hakemlik yöntemi uygulandığından Bölgesel Kalkınma Dergisine yayımlanmak üzere gönderilen makalenin metin dosyası yazar(lar)ına dair bilgi içermemelidir.
Yazar(lar)a ait isim, unvan, çalışılan kurum, iletişim bilgileri (haberleşme adresi, telefon numarası, e-posta adresi) ve ORCID numarası kapak sayfasında iletilmelidir.
TÜBİTAK Türkiye Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezinin (ULAKBİM), 25 Şubat 2020 tarihli kararı gereği; “tüm bilim dalları için (sosyal bilimler dahil) etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı Etik Kurul Onayı alınmış olmalı; bu Onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir”.
Bu kapsamda Bölgesel Kalkınma Dergisine başvuru yapan derleme makale dışındaki araştırma makalesi yazar(lar)ından, etik kurul izni gerektiren araştırmaları için Etik Kurul Onayı alındığının belgelendirilmesi (Etik Kurul Kararı, Karar tarihi ve sayısı) istenmektedir. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda izinle ilgili bilgilere (Kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk/son sayfasında yer verilmesi gerekmektedir.
Bölgesel Kalkınma Dergisi Araştırmacı Katkı Payı Beyanı, Çıkar Çatışması Beyanı ve Telif Hakkı Devir Sözleşmesinin ıslak imzalı ve tarihli olarak DergiPark sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
Bölgesel Kalkınma Dergisinde yayımlanan makale türleri bilimsel araştırma makalesi ve derleme makaledir. Bilimsel araştırma makalesi; özgün bir araştırmanın bulgularını ve sonuçlarını yansıtan, kuramsal altyapısı sağlam yazılardır. Derleme makale; incelenen konuya ilişkin olarak geniş literatür taraması ile yeterli sayıda bilimsel çalışmayı inceleyen, ele alınan konuyu özetleyen, değerlendiren ve bu çalışmalardaki bulguları karşılaştırarak yorumlayan; çıkarımda bulunan yazılardır.
Bölgesel Kalkınma Dergisine gönderilen araştırma makalelerinin uzunluğu ekleriyle birlikte 10.000 kelimeyi, derleme makalelerin uzunluğu 7.000 kelimeyi geçmemelidir Kelime sınırına Kaynakça hariç, tablo ve şekiller dâhildir.
Yazarlar, makalelerinde açık ve anlaşılır bir anlatım tercih etmelidir. Konunun anlaşılabilirliğini artırmaya yönelik olarak metin içerisinde başlıklara ve alt başlıklara yer verilmelidir.
Makaleler MS Word programında; A4 (21 cm x 27,9 cm) standardında beyaz kâğıda yazılmalıdır.
Makalenin yazımında, Times New Roman karakteri kullanılmalı, 12 punto büyüklüğünde yazılmalı, sayfalar numaralandırılmalıdır. Dipnot yazımında 10 punto (en küçük 8 punto) kullanılabilir. Yazımda virgülden ve noktadan sonra bir karakterlik boşluk bırakılmalıdır. Metin içinde "%" işareti kullanılmamalı, yazı ile "yüzde" olarak yazılmalıdır.
Paragraflar sayfanın sol kenarından ve girinti verilmeden başlatılmalıdır. Paragraflar arası geçişte 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.
Makale metninin yazımında 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet, alıntı, dipnot ve kaynak listesinin yazımında tek satır aralığı kullanılmalıdır.
Şekil, resim, harita alt yazıları ile tablo üst yazıları tek satır aralığı ile 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Bölüm başlıkları ve alt bölüm başlıkları ile bunları izleyen ilk paragraf arasında 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.
Makalenin ana bölümleri (birinci derece başlık) 1, 2, 3… ile numaralandırılır. Alt bölümler çift numaralandırma sistemi ile numaralandırılır. Örneğin; 1.1., birinci bölümün birinci alt bölümü (ikinci derece başlık); 1.1.1., birinci bölümün birinci alt bölümünün birinci alt bölümü (üçüncü derece başlık) anlamına gelir.
Makalenin başlıklarının tümü, kaynakça ve ekler koyu harfle yazılmalıdır.
Makalenin başında, giriş bölümünden önce en az 150 ve en fazla 200 kelimeyi aşmayacak şekilde Türkçe ve İngilizce Özet ve Abstract; en az 3 ve en çok 5 kelimeyle sınırlı olmak üzere anahtar sözcük ve keywords yer almalıdır.
Makalenin sonunda kaynakça bulunmalı, kaynaklar Latin alfabesi ile yazılmış olmalı ve alfabetik olarak sıralanmalıdır. Kaynakların veriliş şekline, doğruluğuna ve ulaşılabilirliğine özen gösterilmelidir.
Dipnot kullanan makalelerde dipnotlara ilişkin kaynakça makale sonunda ayrıca verilmelidir.
Makalenin başlığı içerikle uyumlu olup en fazla 15 kelimeden oluşmalı, kalın harflerle ve 14 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. İngilizce başlık şablona uygun olarak Türkçe başlığı takip etmelidir.
Makalelerde mutlaka bilimsel etik kurallar gözetilmeli ve intihal yapılmamalıdır. Makale içerisinde kaynaklara atıfların kuralına uygun olarak yapılmasına özen gösterilmelidir. Metin içerisinde kaynaklara atıf yazarın soyadına ve eserin yayın yılına ve sayfa numarasına göre yapılmalıdır. Makalelerde sayfa numarası gösterilmezken (ör: Amin, 1999) kaynak kitap ise sayfa numarası da verilmelidir (ör: Myrdal, 1957:12,13).
Yazarlar, Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Yazım Kurallarında belirtilen yazım ilkelerine ilişkin olarak ve bunların dışında ihtiyaç duyduklarında “Publication Manual of the American Psychological Association, 6th Edition” (APA 6. baskı) kurallarına başvurabilir. APA 7. sürüm bulunmakla birlikte Bölgesel Kalkınma Dergisinde APA 6 kuralları tercih edilmektedir. APA yazım kurallarına http://www.apastyle.org adresinden erişim sağlanabilir. Kaynak gösterimine yönelik olarak farklı kaynaklar için örnekler aşağıda verilmekte olup gösterge niteliğindedir.
Kaynak bir kitap ise: Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi. (tarih). Kitabın adı. varsa Editörü veya Editörleri. Yayımlandığı Yer/Şehir: Yayınevinin Adı ve varsa yayın no verilmelidir.
(tek yazarlı kitap):
Myrdal, G. (1957). Economic Theory and Underdeveloped Regions. London: University Paperbacks.
(iki yazarlı kitap)
Cooke, P. and Morgan, K. (1999). The Associational Economy: Firms, Regions and Innovation. Oxford: Oxford University Press.
(üç ve daha fazla yazarlı kitap)
Tekeli, İ., Şenyapılı, T., Güvenç M. (1991). Ankara’da Sanayi Üretiminin Tarihsel Gelişim Süreci. Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları.
Kaynak kitapta bir bölüm ise: Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi. (tarih). Bölümün adı. İçinde (İngilizce ise In) Editörü veya Editörleri, Kitabın adı. Yayımlandığı yer: Yayınevinin adı, bölümün kitaptaki başlangıç ve bitiş sayfa numarası verilmelidir.
Stimson, R. J. and Stough, R. R. (2009). Regional economic development methods and analysis: linking theory to practice. In J. E. Rowe (Ed.), Theories of Local Economic Development: Linking Theory to Practice. Burlington VT: Ashgate, 169-193.
Tödtling, F. (2011). Endogenous approaches to local and regional development policy. In A. Pike, A. Rodriquez-Pose and J. Tomaney (Eds.), Handbook of Local and Regional Development. New York: Routledge, 93-339.
Kaynak bir kurumun yazarı ve yayımcısı olduğu kitap ise: Kurumun kısaltma adı (Kurumun açık adı). (tarih). Kitabın adı. Yayımlandığı yer: Yayınevinin adı, varsa yayın numarası verilmelidir.
DPT (Devlet Planlama Teşkilatı). (2003). İllerin ve Bölgelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı, yayın no: 107.
TOB (T. C. Tarım ve Orman Bakanlığı). (2021). Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi 2021-2023. Ankara: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı.
Kaynak bir makale ise: Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi. (tarih). Makalenin adı. Derginin Adı (varsa uluslararası kısaltmaları), Cilt no (Sayı no), makalenin başlangıç ve bitiş sayfa numarası verilmelidir.
Tekeli, İ. (2013). Türkiye’de Bölge Planlamanın Öyküsü ve Beşeri Coğrafya İle İlişkisi Üzerine. Beşeri Coğrafya Dergisi, 1 (1), 39-50.
Amin, A. (1999). An Institutionalist Perspective on Regional Economic Development. International Journal of Urban and Regional Research, 23 (2), 365-378.
Kaynak bir sempozyumda sunulmuş yayımlanmamış bir çalışma ise: Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi. (tarih). Bildirinin başlığı. Sempozyumun adı (…Sempozyumunda sunuldu / Paper presented …), Yapıldığı yer.
Albrechts, L. (2008, 27-28 Kasım). Strategic Spatial Planning Revisited Experiences From Europe. 3. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumunda sunuldu, Mersin.
Barata, J., and Cunha, P. R. (2017). Climbing the Maturity Ladder in Industry 4.0: A Framework for Diagnosis and Action that Combines National and Sectorial Strategies. Paper presented at Americas’ Conference on Information Systems (AMCIS), Boston, MA.
Kaynak sempozyum veya kongre kitabında yayımlanmış bir makale ise: Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi. (tarih). Bildirinin başlığı. Kongre/Sempozyum kitabının adı, Yayınlandığı yer: Yayınevinin adı, makalenin başlangıç ve bitiş sayfa numarası verilmelidir.
Tekeli, İ. (2004). Bir bölge plancısının çözmeye çalıştığı sorunun büyüklüğü karşısında yaşadığı iç huzursuzlukları. Kentsel Ekonomik Araştırmalar Sempozyumu (KEAS) Bildiri Kitabı, Cilt II, Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı ve Pamukkale Üniversitesi yayını, 244-262.
Kaynak basılmış bir tez ise: Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi. (tarih). Tezin Adı, türü (Yüksek Lisans, Doktora), sunulduğu Üniversite ve Enstitüsü, (Şehir bilgisi yok ise ayrıca Şehir adı verilmelidir).
Aktakas, B. G. (2006). Bölgesel/Yerel Kalkınma, Bölgesel Gelişme İçin Bir Model, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
Tekoğlu, A. S. (2022). Türkiye’de Bölgesel Kalkınmada Akıllı Uzmanlaşan Üniversiteler, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Kaynak basılmış bir rapor ise: Kurumun Adı (Kurumun adı metin içinde kısaltma ile verilebilir kaynakçada önce kısaltma ardından parantez içinde açık adı verilmelidir). (tarih). Raporun adı, varsa basım tarihi, Basım yeri, sayfa sayısı.
EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu). (2022). Elektrik Piyasası Sektör Raporu. Haziran 2022, Ankara, 1-70.
KB (Kalkınma Bakanlığı). (2013). Mekansal Planlama. 10. Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Basılmamış ÖİK Raporu,
Ankara, 18-28.
Manzella, G.P. and Mendez, C. (2009). The Turning Points of EU Cohesion Policy; an agenda for a reformed cohesion policy. Working Papers of European Policies Research Centre, University of Strathclyde,
United Kingdom, 1-28.
Kaynak internet sayfasından alınmış ise: Yazar veya İlgili Kurumun adı. “Atıf yapılan öğenin başlığı”, web sayfasının adı, URL, (Erişim tarihi: xx.xx.xxxx).
COPE (Committee on Publication Ethics), “Peer Review Processes”, www.publicationethics.org, (Erişim tarihi: 15.02.2022).
Avrupa Komisyonu Akıllı Uzmanlaşma Platformu. (2020). “S3 Implementation”. https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/s3-implementation, (Erişim tarihi: 02.05.2020).
Kaynak Resmi Gazete ise:
Kanun’un Adı. xx.xx.xxxx tarih ve xxxxx sayılı Resmi Gazete (varsa mükerrer sayısı).
Karar’ın açık adı. Karar Numarası. xx.xx.xxxx tarih ve xxxxx sayılı
Resmi Gazete (varsa mükerrer sayısı).
7254 sayılı Kanun (Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun). 16 Ekim 2020 tarih ve 31276 sayılı T. C. Resmi Gazete 1. Mükerrer.
Devlet Planlama Teşkilatının Kurulması Hakkında Kanun. 5 Ekim 1960 tarih ve 10621 sayılı T. C. Resmi Gazete, https://resmigazete.gov.tr/arşiv/10621, (Erişim tarihi: 24.07.2023).
Bölgesel İstatistiklerin Toplanması, Geliştirilmesi, Bölgelerin SosyoEkonomik Analizlerinin Yapılması, Bölgesel Politikaların Çerçevesinin Belirlenmesi ve Avrupa Birliği Bölgesel İstatistik Sistemine Uygun Karşılaştırılabilir İstatistiki Veri Tabanı Oluşturulması Amacıyla Ülke Çapında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasının Tanımlanmasına İlişkin Karar. Karar No: 2002/4720. 22 Eylül 2002 tarih ve 24884 sayılı T. C. Resmi Gazete.
Bölgesel Kalkınma Dergisine yazar(lar)ı tarafından DergiPark sistemine yüklenerek gönderilen makalelerin yazım denetimlerinin yapılmış olduğu kabul edilecek ve ön incelemede yazım yanlışları olağanın üzerinde bulunan makaleler doğrudan reddedilecektir.
Yazar(lar)ın sisteme yükleyeceği makale ile birlikte Telif Hakkı Devir Formu, Etik Kurul İzni veya Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu, Çıkar Çatışması Beyan Formu ayrıca çok yazarlı çalışmalarda ilave olarak Araştırmacı Katkı Payı Beyan Formunu ıslak imzalı ve tarihli olarak yüklemesi gerekmektedir.