Volume: 12 Issue: 1, 6/30/22

Year: 2022

Research Article

Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, Ocak 2012 tarihinden bu yana düzenli olarak yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Derginin temel amacı ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli bilimsel çalışmalar yayınlayarak fen bilimleri, sosyal bilimler ve yaşambilimleri alanlarına katkıda bulunmaktır. 

Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi 2012 yılı Ocak ayından beri düzenli olarak yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Dergimiz yılda iki sayı, her sayı da Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere iki cilt halinde yayınlanmaktadır. Dergi gerekli durumlarda herhangi bir konu kapsamında özel sayı halinde yayın yapabilir. Dergimiz elektronik olarak yayınlanmaktadır. Dergiye gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Makalelerin yazım dili Türkçe, İngilizce, Almanca veya Fransızca olabilir. Tüm makalelerde Türkçe veyabancı dilde özet yazılması zorunludur. Gönderilen makalenin kabul edilip edilmemesine, en az iki uzman hakem tarafından makalenin değerlendirilmesiyle karar verilir. Kabul edilen makalelerin tam metinleri, ilgili sayıda PDF versiyonları ile birlikte online olarak araştırıcıların hizmetine sunulmaktadır. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi "Akademik Dizin", "Free Journals Act", "Google Scholar" ve “SOBİAD”indekslerinde taranmaktadır.

Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır. Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından Editör ve Yazarlar için geliştirilen Uluslararası Standartları öncelikle dikkate alır.

Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. Bu değerlendirme sırasında etik kurul kararı gerektiren insan ve hayvanlar üzerindeki klinik ve deneysel çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmasına dikkat edilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir. Olası bilimsel etik dışı davranışlar ve etik yayın ihlali durumunda, COPE Ethics Flowcharts dikkate alınır:

Dergimizin hiçbir sürecinde ücret alınmamakta ve ücret verilmemektedir.