Bu çalışmada Bursa siyahı ve Sarılop incirlerinin fenolik bileşikleri, organik asit, şeker içeriği ve antioksidan kapasitesi potansiyelleri kıyaslanarak kurutma işleminin bu bileşenler üzerine etkileri araştırılmıştır. Fenolik bileşiklerin analizleri LC-DAD-ESI-MS/MS kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada toplam 11 adet fenolik bileşik tanımlanmıştır. Toplam fenolik bileşik miktarı Sarılop incirlerinde 313.02 mg /kg ve Bursa siyahı incirlerinde ise 320.49 mg /kg kuru ağırlık olarak belirlenmiş ve klorojenik asit ve türevlerinin iki incir çeşidi içinde baskın fenolik bileşik olduğu saptanmıştır. Kurutma işleminden sonra ise, fenolik içeriğin Bursa siyahı için 181.99 ve Sarılop için 139.70 mg/ kg kuru ağırlık değerlerine kadar düştüğü belirlenmiştir. Kurutmanın antioksidan kapasite değerlerinde de azalmaya neden olduğu, organik asit ve şeker içeriğini ise istatistiksel yönden önemli düzeyde etkilemediği saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Science and Technology |
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Publication Date | December 31, 1018 |
Published in Issue | Year 2018, Volume 33, Issue 2 |
Bibtex | @research article { cutarim472439, journal = {Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi}, issn = {2636-7874}, eissn = {2630-6034}, address = {Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın Ünitesi Balcalı-Sarıçam 01330 Adana}, publisher = {Cukurova University}, year = {1019}, volume = {33}, pages = {127 - 136}, doi = {}, title = {Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {Kelebek, Haşim and Dıblan, Sevgin and Kadiroğlu, Pınar and Kola, Osman and Selli, Serkan} } |
APA | Kelebek, H. , Dıblan, S. , Kadiroğlu, P. , Kola, O. & Selli, S. (1019). Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 33 (2) , 127-136 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/cutarim/issue/42081/472439 |
MLA | Kelebek, H. , Dıblan, S. , Kadiroğlu, P. , Kola, O. , Selli, S. "Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri" . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 (1019 ): 127-136 <https://dergipark.org.tr/en/pub/cutarim/issue/42081/472439> |
Chicago | Kelebek, H. , Dıblan, S. , Kadiroğlu, P. , Kola, O. , Selli, S. "Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri". Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 (1019 ): 127-136 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri AU - Haşim Kelebek , Sevgin Dıblan , Pınar Kadiroğlu , Osman Kola , Serkan Selli Y1 - 1019 PY - 1019 N1 - DO - T2 - Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 127 EP - 136 VL - 33 IS - 2 SN - 2636-7874-2630-6034 M3 - UR - Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Çukurova Journal of Agricultural and Food Sciences Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri %A Haşim Kelebek , Sevgin Dıblan , Pınar Kadiroğlu , Osman Kola , Serkan Selli %T Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri %D 1019 %J Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi %P 2636-7874-2630-6034 %V 33 %N 2 %R %U |
ISNAD | Kelebek, Haşim , Dıblan, Sevgin , Kadiroğlu, Pınar , Kola, Osman , Selli, Serkan . "Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri". Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 / 2 (December 1018): 127-136 . |
AMA | Kelebek H. , Dıblan S. , Kadiroğlu P. , Kola O. , Selli S. Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 1019; 33(2): 127-136. |
Vancouver | Kelebek H. , Dıblan S. , Kadiroğlu P. , Kola O. , Selli S. Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 1019; 33(2): 127-136. |
IEEE | H. Kelebek , S. Dıblan , P. Kadiroğlu , O. Kola and S. Selli , "Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri", Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 33, no. 2, pp. 127-136, Dec. 1018 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.