Volume: 3 Issue: 2, 12/29/21

Year: 2021




Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi yayın etiği açısından gerekli standartları uygulamayı ve belirli ilkelere uymayı taahhüt eder. Bu ilkeler Committee on Publication Ethics (COPE), Council of Science Editors (CSE), World Association of Medical Editors (WAME) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) adlı kuruluşların dergi editörleri için geliştirdikleri öneri ve kılavuzlar temel alınarak hazırlanmıştır.

EDİTÖRÜN SORUMLULUKLARI

1) Makale Yayınlama Kararları

Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi editörü, dergide yayınlanmak üzere değerlendirilmesi amacıyla  gönderilen çalışmalardan hangilerinin yayınlanması gerektiğine karar vermekten sorumludur. Dergi editörü bunun yanında, dergiye gönderilen çalışmaların hangilerinin dergide yayınlanacağının, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yasal gerekliliklere tabi politikalara yönelik karar verilmesinden sorumludur. Dergi editörü, çalışmanın yayınlanmadan önceki değerlendirme sürecinde yayın kararı verilirken hakemler ile müzakere edebilme hakkına sahiptir. Editör, içerik ve genel olarak yayın kalitesinden sorumludur. Editör adil ve uygun bir hakem süreci sağlamayı da taahhüt eder.

2) Çıkar çatışması

Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi'ne gönderilmiş  çalışmalardaki yayınlanmamış materyal, içerik,  yazarın açık yazılı izni olmaksızın hiç kimse tarafından kendi çalışmasında kullanılamaz.

3) Tarafsızlık

Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi'ne  gönderilmiş çalışmalar her zaman, herhangi bir önyargı olmaksızın değerlendirilmektedir. Çalışmalar yazarların kişisel tercih ve görüşlerine bakılmaksızın sadece entelektüel değerleri çerçevesinde değerlendirilmektedir.

4) Gizlilik

Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi editörü, editor yardımcıları ve yayın komisyonu, dergiye gönderilen çalışmalarla ilgili verileri söz konusu metin yazar(lar)ı, hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa etmemekle yükümlüdür.

COPE tarafından hazırlanan "Editörlerin Genel Görev ve Sorumlulukları" adlı PDF dokümanına erişmek için https://publicationethics.org/files/2008%20Code%20of%20Conduct.pdf . 

HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI

1) İvedilik

Kendisine atanmış olan çalışmayı değerlendirmekte kendisini yetersiz hisseden, çalışmanın konusuna tam anlamı ile hakim olmayan ya da belirlenen zaman diliminde bir değerlendirme sunamayacak durumdaki bir hakem, editörü bu durumdan haberdar ederek inceleme görevinden ayrılmalıdır.

2) Gizlilik

Dergi tarafından değerlendirmeye alınan çalışmalar gizli belge niteliği taşımaktadır. Değerlendirme sürecindeki tüm çalışmalar, editör tarafından yetkilendirilmiş kişiler dışındakilere gösterilmez ve çalışmaya ilişkin bilgi, metaryal veya içerik paylaşılamaz. Hakemlik sürecinde elde edilmiş ayrıcalıklı bilgi ve fikirler gizli tutulmalı ve kişisel çıkar için kullanılmamalıdır.

3) Tarafsızlık

Hakem değerlendirmeleri bilimsel etik ve kurallar çerçevesinde öznelliğe yer verilmeden yapılmalıdır. Yazar(lar)'a karşı hiçbir kişisel eleştiri yöneltilmemelidir. Hakemler fikirlerini açık biçimde destekleyen argüman ve bilimsel dil ile ifade etmelidirler.

4) Kaynakların Beyanı

Hakemler yazar tarafından belirtilmeyen ilgili yayınlanmış çalışmaları tanımlamalıdır. Bir hakem değerlendirilen çalışma ile bilgileri dâhilinde daha önce yayınlanmış başka bir çalışma arasındaki esaslı bir benzerlik veya örtüşme durumunu editörün dikkatine sunmalıdır.

5) Çıkar Çatışması

Hakemler, yazarı ile aralarında rekabet, işbirliği veya başka türlü ilişki veya bağlantılar sebebiyle ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının var olduğu çalışmaları değerlendirmemelidir. Bu durumu dergi editörüne bildirmelidirler.

COPE tarafından hazırlanan "Hakem Kılavuzu"adlı PDF dokümanına erişmek için https://publicationethics.org/files/Peer%20review%20guidelines.pdf .


YAZARLARIN SORUMLULUKLARI

1) Raporlama Standartları

Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi'ne iletilen bir çalışma özgün ve bilimsel olmalıdır. Yazar(lar), çalışmanın daha önce herhangi başka bir dergide yayınlanmamış olmadığından doğrudan sorumludurlar. Çalışmada kullanılan veriler çalışmada titizlikle sunulmalıdır. Dergiye gönderilen çalışmalar bilimsel açıdan yeterli düzeyde detay ve kaynak bilgisi içermelidir. Hileli ve bilinçli yanlış ifadeler, etik olmayan durumlara yol açabileceğinden kabul edilemez olup bu durumdan doğacak tüm olumsuz süreçlerden doğrudan yazar sorumludur.

2) Veri Erişimi ve Verilerin Elde Tutulması

Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi  değerlendirme aşamasında dergi editörünün kararı doğrultusunda ihtiyaç duyulması durumunda çalışmada kullanılan fakat metin içerisinde verilmeyen bazı verileri isteme yetkisine sahiptir. Bu nedenle, yazar(lar) ilgili verilere erişimi sağlamaya hazır olmalı ve çalışmanın yayınlanmasını takiben bu verileri makul bir sure elde tutulmalıdır.

3) Özgünlük ve İntihal

Yazarlar çalışmalarında özgün içerik oluşturmalıdırlar. Eğer başkalarının çalışmalarını ve/veya kelimelerini, verilerini vb. kullanıyorlarsa bunlara uygun şekilde alıntı yapmalılardır. Yazarlar, Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi’ne çalışma göndererek, çalışmalarının özgün ve etik standartlara uygun olduğunu, yararlanılan kaynakların atıflarının tam olarak yapıldığını ve basılmış ya da yayın aşamasındaki başka makalelerle benzerlik taşımadığını garanti etmiş olurlar. Bu durumdan tamamen yazarlar sorumludur.

4) Birden Fazla Yerde Yayın

Bir yazar genel olarak temelde aynı olan çalışmanın tamamını ya da belirli bir kısmını birden fazla makalede yayınlamamalıdır. Aynı çalışma metnini aynı anda birden fazla dergiye teslim etmek etik olmayan bir davranış ve bilimsel ilkelere de aykırı olup kabul edilemezdir.

5) Kaynakların Beyanı

Başkalarının çalışmalardan alınan kaynakların beyanı her zaman uygun şekilde yapılmalıdır. Yazarlar raporladıkları çalışmalarının esasını etkileyen önceki yayınlara alıntı göstermek zorundadır.

6) Çalışmanın Yazarlığı

Yazarlık; raporlanan çalışmanın kavramına, tasarımına, uygulamasına veya yorumuna anlamlı bir katkı yapan kişilerle sınırlı bir sıfat olmalıdır. Önemli katkıda bulunan tüm katılımcılar ilk yazarı takiben listelenmelidir. Araştırma projesinde çeşitli açılardan dâhil olmuş kişiler mevcutsa, bunlar katkıda bulunanlar sıfatıyla beyan edilmeli veya listelenmelidir. Yazarlık ayrıca, derginin editörü ile iletişim halinde olan yazışmadan sorumlu olan bir yazar içermelidir. Yazışmadan sorumlu yazar, tüm yardımcı yazarların makaleye dahil olmasını sağlamalıdır.

7) İfşaat ve Çıkar Çatışması

Tüm yazarlar çalışmalarındaki sonuç veya yorumlamaları etkileyecek herhangi finansal kaynağı veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.

8) Yayınlanmış Çalışmalardaki Temel Hatalar

Bir yazar kendi yayınlanmış çalışması içerisinde önemli bir yanlışlık veya kusuru fark ederse, bu durumu acil olarak dergi editörüne bildirmek ve mevcut yanlışlığın veya kusurun düzeltilmesi için editörle işbirliği sağlamak o yazarın yükümlülüğüdür.

Not: Yazarlık ve yazar sorumlulukları konusundaki ICMJE yönergeleri için http://www.icmje.org/recommendations/browse/roles-and-responsibilities/ . 

YAYIN İLKELERİ


1. Dergiye gönderilen makalelerin dili Türkçe veya İngilizce olmalıdır.
2. Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Kongre ve sempozyumlarda sunulan bildirilerden üretilen makaleler, ilk sayfasında buna ilişkin bir açıklama notu olması koşuluyla Dergi’de yayınlanabilir.
3. Yayına kabul edilen veya yayınlanan makaleler, Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi’nin yazılı izni olmaksızın herhangi bir şekilde çoğaltılamaz ve yayınlanamaz. Ancak, kaynak göstermek şartıyla alıntı yapılabilir.
4. Çalışmalar için telif bedeli ödenmeyecek olup, yazarlar çalışmalarını dergimize göndermek ile çalışmalarına ait telif hakkını dergiye devrettiklerini kabul etmiş sayılırlar.
5. Dergide yayınlanan makalelerdeki görüşler ve bu konudaki sorumluluk makalenin yazarlarına aittir.
6. Dergiye gönderilen makaleler, yazım ve dilbilgisi kurallarına uygun olmalıdır. Editör ve/veya Yazın Kurulu, gerektiği gördüğü takdirde, yazarlardan şekil ve içeriğe ilişkin değişiklikler isteme hakkına sahiptir.
7. Dergi, Haziran ve Aralık aylarında yayımlanmaktadır. Bu yayın sürelerinde derginin yayın sistemine bağlı olarak kaymalar oluşabilir. Bu nedenle, Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi, hiçbir talep ve sorumluluk altında bulunmamaktadır.
8- Yazarlar, Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi makale başvuru politikasına uymakla yükümlüdür.
9- Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi, makale gönderimi ve değerlendirme sürecinde herhangi bir ücret talep etmez.

Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi, makale gönderimi ve değerlendirme sürecinde herhangi bir ücret talep etmez.

                                                          Mersin University Journal of Maritime and Logistics Research