Güncel Sayı

Cilt: 7 Sayı: 3, 15.12.2024

Yıl: 2024

Ergonomi Dergisi, yıllardır Ergonomiye destek veren bilim insanları ile, değerli araştırmacılar ve uygulayıcıların akademik çalışmalarını bir araya getirmek amacıyla yayın hayatına 2018 yılında başlamıştır. Dergide Ergonomi odaklı konular (Antropometri, Bilişsel Ergonomi, Çalışma Hayatının Kalitesi ve Ergonomi, İş sağlığı ve Güvenliği ve Ergonomi vb.) ve yakın ilişkili bilimlerde ve alanlardaki kuramsal ve uygulamalı eserler yer almaktadır. Kapsamı bu konular olmak üzere, makalenin başlığında ve/veya özette ve/veya anahtar kelimelerde "Ergonomi" kelimesi olan makaleler kabul edilmektedir.

Ergonomide yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazılar, daha önce başka bir dergiye gönderilmemiş veya yayımlanmamış olmalıdır.

Dergi aşağıda belirtilen konu başlıkları çerçevesinde, kuramsal ya da deneysel içerikli makaleleri, çift kör hakem sürecinden geçtikten sonra yayımlanmaktadır. Bu konulardan biri olmayan makaleler ön kontrol aşamasında red edilir.

Makale Konuları:

  • Antropometrik Tasarım

  • Bilişsel Ergonomi

  • Biyomekanik

  • Çalışma Hayatının Kalitesi ve Ergonomi (Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları, Ergonomik risk değerleme vb)

  • Dijital Teknolojiler (Endüstri 4.0 vb) ve Ergonomi

  • Eğitim Ergonomisi

  • Endüstriyel Ergonomi

  • Engelliler ve Yaşlılar Açısından Ergonomi

  • Fiziksel Ergonomi

  • İş Sağlığı ve Güvenliği ve Ergonomi

  • Kent Ergonomisi

  • Mekânın Ergonomik Tasarımı

  • Psikoloji, Psiko-sosyal Çevre ve Ergonomi

  • Sağlık Sistemlerinde Ergonomi

  • Spor Ergonomisi

  • Tarım, Orman ve Hayvancılık Sektörlerinde Ergonomi

  • Tekstil ve Hazır Giyim Ergonomisi

  • Ulaşım Ergonomisi

  • Ürün Tasarımı ve Ergonomi

  • Yönetsel Ergonomi


ERGONOMİ Dergisi’nde, ergonomi odaklı kuramsal ve uygulamalı araştırma niteliklerinde makaleler yayımlanır.

Türkçe veya İngilizce  dilinde yazılmış makaleler kabul edilir. Öncelikle Microsoft Office Word formatında yazılmalı ve kaydedilmelidir. Aksi takdirde makaleler kabul edilmeyecektir.

Ana Metin: Özet, Giriş, Bilimsel Yazın Taraması, Yöntem, Sonuçlar, Tartışma  (varsa Teşekkür), Çıkar Çatışması  ile Kaynaklar yer alır.  Metin içinde yazar veya yazarların ad–soyad ve iletişim bilgileri kesinlikle yer almamalıdır.  Bilimsel yazın taraması, Giriş kesiminde de verilebilir.   Tablo ve şekiller ile ekler, bu dosyada yer alır.

Dil bilgisi kurallarına uygun olarak yazılması gereken çalışmada, noktalama işaretlerinin kullanımı, kelime ve kısaltmaların yazımı; güncel TDK Yazım Kılavuzu esas alınarak, açık ve yalın bir anlatım niteliklerini taşımalıdır. Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir.

Sayfa Düzeni: Dergide yayımlanması istenen makaleler, standart A4 boyutunda (210*297 mm) üst 30 mm, alttan 25 mm ve yan kenarlarda 15 mm boşluk olacak şekilde iki sütun halinde hazırlanmalıdır. 

Yazı Karakterleri: Makaleler Windows uyumlu Word kelime işlemcide, tümüne Cambria stili 10 punto uygulanmalıdır. Paragraflar satır başından (tab yok) başlatılmalı ve her paragraf öncesi 6 punto boşluk olmalıdır.

Makale, özet ve kaynaklar dahil, 8.000 kelimeyi aşmamalıdır.  

Makale Başlığı: Makalenin dilinde olmak üzere başlık, 12 punto kalın (bold) yazı stilinde, 80 karakteri aşmamak kaydıyla, ortalanmış olarak, tüm kelimeler büyük harflerle yazılmalıdır.

Makale başlığından bir satır boş bırakıldıktan sonra yazar bilgileri yer alacaktır. Bu bilgiler, makale kabulü sonrası, yazar bilgileri dosyasından aktarılacaktır. Bu nedenle, yazar bilgileri, şablonda belirtilmiş şekliyle bırakılmalıdır.

Türkçe ve İngilizce özetin her biri için iki sütun oluşturulmuştur. Sol sütunda anahtar kelimeler/keywords sağ sütunda özet/abstract yer alacaktır. 

Makale dili Türkçe ise, önce Türkçe makale başlığı, özet ve anahtar kelimeler, sonra İngilizce makale başlığı, abstract ve keywords, aksi halde ise tersi yer almalıdır.

Özet: Makale dili İngilizce de olsa özet yer almalıdır. Özet öncesi makalenin Türkçe adı, ortalanarak, yer almalıdır. Özet, makalenin ana temasını, problem ve çözüm yöntemi ile kısmi sonuçları içermeli, 250 kelimeyi aşmamalıdır. Referans içermez. Cambria stili 10 punto italik olmalıdır. 

Anahtar Kelimeler: En fazla 5 anahtar kelime verilmelidir.

Abstract: İngilizce makale adı, tüm kelimeler büyük ve koyu olacak şekilde, yer almalıdır. Abstract, mümkün olduğunca, Türkçe özetin çevirisi olmalıdır.

Keywords: En fazla 5 anahtar kelime İngilizce dilinde verilmelidir.

Giriş ve Diğer Kısımlar: Makale, Abstract’tan sonra Giriş kısmı ile başlayıp çeşitli kısımlara ayrılmalı, tartışmaya yer verilip kaynaklar ile bitmelidir.

Ana ve alt başlıklar numaralandırılmalı, soldan hizalanmalı, tüm başlıklar, her kelimenin ilk harfi büyük, diğer harfler küçük ve koyu stilde olmalıdır. Her başlıktan önce bir satır boş bırakılır.

Yayınlanmak üzere gönderilen makale isimsiz olmalı ve makale ile birlikte yazar bilgilerini içeren kapak sayfası gönderilmelidir. Kapak sayfasında, makalenin başlığı, yazar veya yazarların bağlı bulundukları kurum ve unvanları, kendilerine ulaşılabilecek adresler, cep, iş ve faks numaraları, ORCID ve e-posta adresleri yer almalıdır.

Makale Yazım Kuralları Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız...


Makale hazırlarken şablonu kullanınız.  Makale Şablonu İndirmek İçin ....


Ergonomi ile ilgili çalışmaların yayımlandığı ulusal ve uluslararası hakemli ve açık erişimli (online) olan dergide (e-ISSN : 2651-4877) makaleler, çift kör hakem sürecinden geçtikten sonra yayımlanmaktadır. Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını, yansızlığı sağlayan çalışmalardır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin; yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uymaları gerekir.

Bu kapsamda Ergonomi Dergisi’nin yayın etiği ile açık erişim politikası da, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.

Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için adres: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing. 

Aşağıda yer alan etik ilkeler ve kurallar ‘Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org/)) yönergesine göre hazırlanmıştır. 

Editörler Kurulu  Sorumlulukları

Ergonomi Dergisi Editörler Kurulu üyeleri, alanında uzman kişilerden oluşmaktadır.

Editörler Kurulu başkanı olarak bir baş editör ve duruma göre bir ya da birden fazla editör ve yardımcısı ile alan editörleri belirlenir. Editör, makalenin konusuna göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan öğretim üyelerine alan editörü olarak incelemesi için makale gönderebilir. 

Yayıncı ve Editörler Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.

Editörler Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.ve Ergonomi Dergisi'nde yayınlanmış makale yazarlarının telif hakkını korur.

Editörler Kurulu, makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla, intihalle, yollama (atıf) çeteciliğiyle ilgili önlemleri almada sorumludur.

Editörlerin Sorumlulukları.

Editörler, hakemlerin, yazar(lar)ın, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya gerektiğinde dönüt vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler.

Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel alanyazına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.

Editörler, derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.

Editörler, makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.

Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.

Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.

Editörler, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.

Editörler; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.

Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunurlar. Ayrıca yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; özgünlük-benzerlik denetimini yaparlar.

Ergonomi Dergisinde editörler veya hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda dergi yönetimine bildirilmesi gerekir. 

Editör ve/veya hakemler tarafından istenmesi halinde, yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.

Hakemlerin Sorumlulukları

Ergonomi Dergisi makale değerlendirme sürecinde yazar(lar)ın hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanır.

Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörlerce yazar(lar)a iletilir. 

Hakemlerin dergiye gönderilen makale ile ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır.

Hakemler değerlendirmelerini  tarafsız bir şekilde yapmakla yükümlüdür.

Hakemler, gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.

Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.

Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir.

Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar.

Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir.

Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir

Yazarların Sorumlulukları.

Makale yükleyecek yazarın dergipark’a üye olması gerekmektedir.

Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri makalelerini Ergonomi Dergisi'ne göndermemelidir. Dergiye özgün makaleler kabul edilir.

Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumların tespit edilmesi halinde, yazarın/yazarların çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilir ve makale red edilir.

Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.

Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.

Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.

Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.

Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.

Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.

Etik Kurul İzni:

2020 yılında uygulanmak üzere TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterleri güncellenmiş, özellikle bilimsel araştırmalarda olması gereken etik kurul izni ile ilgili maddeler detaylandırılmıştır. Etik kurallar başlığı altında belirtilen, “Etik kurul izni gerektiren çalışmalar için talep edilen belge ve bilgiler", süreci 2020 yılında başlayan yayınlar için zorunludur. (2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış ise izne gerek yoktur) Bakınız (http://dergipark.org.tr/tr/pub/ergonomi/page/9612 )

Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin ilk ya da son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgiye makalede yer vermelidir.

Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. Araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir. 

Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk-son sayfasında veya yöntem bölümünde belirtilmelidir.


ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti talep edilmez. Hakem değerlendirme süreci tamamlanmış ve kabul edilmiş tüm makaleler ücret talep edilmeksizin, çevrimiçi olarak yayımlanmaktadır..


DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Ergonomi Dergisi'ne gönderimler online DergiPark® ve hakem değerlendirme sistemi aracılığıyla yapılır. Makale, tüm dosyaları ile birlikte Dergipark’ sistemindeki web sayfasında (https://dergipark.org.tr/ergonomi) “Makale Gönder” linki ile yüklenir.
Dergi Editörlüğü sisteme yüklenen dosyaları kontrol eder. Eksik dosya yüklemesi, toplam benzerlik düzeyi %15 üzeri (tablolar, kaynaklar ve ekler hariç) veya makalede şekilsel önemli eksikleri var ise düzeltme istenir.
Uygun olan makaleler Alan (Bölüm) Editörüne aktarılır. Alan Editörü, eseri, bilimsel açıdan yüzeysel değerlendirir. Dergide yayınlanabilir olduğuna kanaat getirilir ise hakem havuzunda mevcut hakemlerden en az 2 kişi makaleyi değerlendirmek üzere atanır. Makalelerin değerlendirilmesinde hakem ile yazarların bilgileri taraflarca paylaşılmaz (double-blind review). Her hakem makaleyi değerlendirir ve “Hakem Değerlendirme Formu”nu doldurarak dergiye gönderir. Hakemlerin görüşleri dikkate alınarak, Alan Editörü önerisiyle kabul veya düzeltme veya red kararı verilir.

Dergimizde  çalışmaların  değerlendirme ve yayın süresi en az 1 yıl sürebilmektedir. 

Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir, Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için "Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz".

Dergi yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos ve Aralık) olarak yayımlanmaktadır. Bu sayılara ek olarak Editörler Kurulu’nun kararıyla, Ulusal Ergonomi Kongresi’nde sunulan bildiriler “Özel Sayı” olarak yayımlanabilmektedir.