Tomato (Solanum lycopersicum L.) seeds and skins,
which are the wastes of the tomato processing industry, are often regarded as
animal feed in everyday life. In this study, tomato seed oil was obtained by
Soxhlet extractor. The oil yield of tomato seeds was approximately 20.8%. The oils
in the transparent, amber and opaque glass bottles were exposed to sunlight
from June to September. The sample intake was made every 20 days and this
procedure was repeated 4 times. Each sample was analyzed for fatty acid
composition in gas chromatography. The minimum and maximum rates of the major
fatty acids in all of the oil samples were 54.12-55.72%, 21.68-22.35%,
11.92-12.55%, 6.18-6.63% and 2.39-2.62% for linoleic (C18:2n6c), oleic
(C18:1n9c), palmitic (C16:0), stearic (C18:0) and α-linolenic acids
(C18:3n3), respectively. The results showed that there was no highly variation
between the fatty acid rates in all samples.
Domates işleme endüstrisinin atıkları olan domates (Solanum
lycopersicum L.) çekirdeği ve kabukları, günlük hayatta genellikle hayvan
yemi olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırmada, domates çekirdeği yağı
Soxhlet ekstraktörü ile elde edilmiştir. Domates çekirdeğinin yağ verimi
yaklaşık %20.8 olarak bulunmuştur. Şeffaf, kehribar ve opak cam şişelerdeki
yağlar Haziran'dan Eylül'e kadar güneş ışığına maruz bırakılmıştır. 20 günde
bir örnek alınmış ve bu işlem 4 kez tekrarlanmıştır. Her numune, gaz
kromatografisinde yağ asidi kompozisyonu için analiz edilmiştir. Analiz edilen
tüm yağ numunelerinin ana yağ asitlerinin minimum ve maksimum oranları,
linoleik (C18: 2n6c) için %54.12-55.72, oleik (C18: 1n9c) için %21.68-22.35,
palmitik (C16: 0) için %11.92-12.55, stearik (C18: 0) için %6.18-6.63 ve
α-linolenik asitler (C18: 3n3) için %2.39-2.62 olarak belirlenmiştir. Sonuçlar,
tüm numunelerde yağ asidi oranları arasında önemli bir değişimin olmadığını göstermiştir.
Other ID | GD17111 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 1 |