Gıda ambalaj malzemesi olarak petrol bazlı polimerlerin
kullanımı hem geri çevrilemez çevre problemlerine yol açmaktadır hem de
sürdürülebilir değildir. Bu nedenle son yıllarda petrol bazlı ambalaj
malzemelerine alternatif olarak doğada bozunabilen ve kullanımdan sonra tekrar
işlenebilen biyobozunur ambalajlar geliştirilmektedir. Diğer yandan gıda
sanayisi tonlarca atık üretmektedir. Bu atıklar kimya, tıp, kozmetik ya da
hayvancılık gibi farklı alanlarda değerlendirilmektedir. Sanayi atıklarının
yüksek kalitede polisakkarit, esansiyel yağ ve protein içerdiği düşünüldüğünde
biyobozunur ambalaj üretiminde kullanılması hem çevresel sorunları azaltacak,
hem de atıkların tekrar işlenmesi ile katma değeri daha yüksek ürünlere
dönüştürülerek ekonomik kazanç sağlayacaktır. Bu derleme makale ile potansiyel
gıda atıklarından gıda ambalaj malzemesi üretilmesi ve bu malzemelerin mekanik,
yapısal, termal ve bariyer özelliklerinin değerlendirilmesi ve gıdalarda
kullanım potansiyeli irdelenecektir.
The use of petroluem based plastics as food packaging
materials has led not only to irreversible ecological problems but also they
are not sustainable. Thus, recently biodegradable packaging materials that
dissolved in soil and reprocessable have been developed as an alternative to
the petroluem based plastics. On the other hand, food industry has generated
tons of food waste which has been recycled in different areas such as
chemistry, medicine, cosmetics or animal husbandry. Considering that these
waste contains high quality polysaccharides, essential oils and proteins,
conversion of food waste into biodegradable packaging materials not only solves
environmental problems but also creates value added products with economic
benefit. This paper reviews development of biodegradale packaging materials
from potential food wastes and characterization of mechanical, morphological,
thermal and barrier properties of developed biodegradable films and potential
use for food.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 6 |