In this study, it was aimed to determine some chemical, microbiological and sensorial properties of Katık Keş samples produced and sold in local bazaars in Bolu. Totally 15 “Katık Keş” samples were collected and analyzed. According to the results obtained; mean dry matter, fat, protein, total ash, salt, acidity and pH of the samples were found as 67.05 %, 8.78 %, 36.59 %, 11.11 %, 5.20 %, 1.35 % and 3.90, respectively. The numbers of yeasts & molds and coliforms of the samples were 5.98 and 3.36 log CFU/g, respectively. Mean water activity value was obtained as 0.76. In terms of sensorial properties, the samples were found mostly in shape of symmetric cone, hard in structure, porcelain white color, salty, acidic and having strained yogurt smell.
Bu çalışmada, Bolu’daki yerel pazarlarda üretilen ve satılan Katık Keş örneklerinin bazı kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplam 15 Katık Keş örneği toplanmış ve analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; örneklerin ortalama kuru madde, yağ, protein, toplam kül, tuz, asitlik ve pH değerleri sırasıyla % 67.05, % 8.78, % 36.59, % 11.11, % 5.20, % 1.35 ve 3.90 şeklinde tespit edilmiştir. Örneklerin maya-küf ve koliform mikroorganizma sayıları sırasıyla 5.98 ve 3.36 log KOB/g olarak belirlenmiştir. Keş örneklerinin ortalama su aktivite değeri 0.76 olarak bulunmuştur. Örneklerin duyusal özellikleri bakımından; çoğunlukla simetrik koni şeklinde, sert yapıda, porselen beyaz renkte, tuzlu ve asidik tatta, süzme yoğurt kokusuna sahip oldukları saptanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 45 Issue: 3 |