BibTex RIS Cite

Coloring Substances of Wheat and Factors Affecting Their Destruction (in Turkish)

Year 1987, Volume: 12 Issue: 2, - , 01.04.1987

Abstract

Un rengini başlıca iki faktör etkiler. Bunlardan birincisi unun ekstraksiyon derecesi (randımanı), diğeri de içerdiği karotenoid pigmentlerinin miktarıdır. Un randımanı yükseldikçe, içerisine karışan kepek tozu miktarına bağlı olarak rengi krem sarıdan esmer renge doğru koyulaşır. Yeni öğütülmüş düşük randımanlı bir un, içerisinde çok az kepek partikülleri ihtiva etse bile rengi tam beyaz değildir. Bu krem veya açık sarı renk, bünyesindeki bir takım renk maddelerinden ötürüdür. Ekmek içinin beyaz renkte olması önemli bir kalite özelliğidir. İstenen bu beyazlığın sağlanmasında düşük randımanlı un kullanılması kuşkusuz başta gelen koşuldur. Ancak çoğu kez bu da yetmez ve un, bünyesindeki pigment maddeleri değişik yollarla tahrip edilerek beyazlatılır.   

Buğday Renk Maddeleri ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler

Year 1987, Volume: 12 Issue: 2, - , 01.04.1987

Abstract

Un rengini başlıca iki faktör etkiler. Bunlardan birincisi unun ekstraksiyon derecesi (randımanı), diğeri de içerdiği karotenoid pigmentlerinin miktarıdır. Un randımanı yükseldikçe, içerisine karışan kepek tozu miktarına bağlı olarak rengi krem sarıdan esmer renge doğru koyulaşır. Yeni öğütülmüş düşük randımanlı bir un, içerisinde çok az kepek partikülleri ihtiva etse bile rengi tam beyaz değildir. Bu krem veya açık sarı renk, bünyesindeki bir takım renk maddelerinden ötürüdür. Ekmek içinin beyaz renkte olması önemli bir kalite özelliğidir. İstenen bu beyazlığın sağlanmasında düşük randımanlı un kullanılması kuşkusuz başta gelen koşuldur. Ancak çoğu kez bu da yetmez ve un, bünyesindeki pigment maddeleri değişik yollarla tahrip edilerek beyazlatılır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Berrin Kahveci This is me

Hazım Özkaya This is me

Publication Date April 1, 1987
Published in Issue Year 1987 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Kahveci, B. ., & Özkaya, H. . (1987). Buğday Renk Maddeleri ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler. Gıda, 12(2).
AMA Kahveci B, Özkaya H. Buğday Renk Maddeleri ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler. The Journal of Food. April 1987;12(2).
Chicago Kahveci, Berrin, and Hazım Özkaya. “Buğday Renk Maddeleri Ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler”. Gıda 12, no. 2 (April 1987).
EndNote Kahveci B, Özkaya H (April 1, 1987) Buğday Renk Maddeleri ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler. Gıda 12 2
IEEE B. . Kahveci and H. . Özkaya, “Buğday Renk Maddeleri ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler”, The Journal of Food, vol. 12, no. 2, 1987.
ISNAD Kahveci, Berrin - Özkaya, Hazım. “Buğday Renk Maddeleri Ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler”. Gıda 12/2 (April 1987).
JAMA Kahveci B, Özkaya H. Buğday Renk Maddeleri ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler. The Journal of Food. 1987;12.
MLA Kahveci, Berrin and Hazım Özkaya. “Buğday Renk Maddeleri Ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler”. Gıda, vol. 12, no. 2, 1987.
Vancouver Kahveci B, Özkaya H. Buğday Renk Maddeleri ve Bunların Tahribatına Etkili Faktörler. The Journal of Food. 1987;12(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/