BibTex RIS Cite

The Effect of Extrusion Cooking on Food Composition (Turkish with English Abstract)

Year 1987, Volume: 12 Issue: 2, - , 01.04.1987

Abstract

Like other process for heat treatment of food, extrusion cooking may have both beneficial and undesirable effects on food composition. Beneficial effects include destruction of antinutritional factors. On the other hand Maillard reactions between protein and sugars reduce the nutritional value of the protein. Heat labile vitamins may be lost to varying extend. 

Extruder ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri

Year 1987, Volume: 12 Issue: 2, - , 01.04.1987

Abstract

Gıdalara uygulanan diğer ısıl işlemler gibi extruder ile pişirme yönteminde yararlı ve zararlı etkileri birlikte söz konusudur. Bu yöntemin yararlı etkisi; gıdanın özelliklerini olumsuz etkileyen faktörlerin elemine edilmesi; olumsuz etkisi ise, proteinler ile şekerler arasında oluşan Maillard tepkimesidir. Anılan tepkime ile proteinlerin besleyici niteliği azalmaktadır. Ayrıca ısıl işlem nedeniyle vitamin kayıpları söz konusu olmaktadır (Bjorck ve Asp, 1982).

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nevzat Artık This is me

Publication Date April 1, 1987
Published in Issue Year 1987 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Artık, N. . (1987). Extruder ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri. Gıda, 12(2).
AMA Artık N. Extruder ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri. The Journal of Food. April 1987;12(2).
Chicago Artık, Nevzat. “Extruder Ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri”. Gıda 12, no. 2 (April 1987).
EndNote Artık N (April 1, 1987) Extruder ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri. Gıda 12 2
IEEE N. . Artık, “Extruder ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri”, The Journal of Food, vol. 12, no. 2, 1987.
ISNAD Artık, Nevzat. “Extruder Ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri”. Gıda 12/2 (April 1987).
JAMA Artık N. Extruder ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri. The Journal of Food. 1987;12.
MLA Artık, Nevzat. “Extruder Ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri”. Gıda, vol. 12, no. 2, 1987.
Vancouver Artık N. Extruder ile Pişirme Yönteminin Gıda Bileşim Öğeleri. The Journal of Food. 1987;12(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/