BibTex RIS Cite

Breast Feeding and Beginning of Supplementary Foods of Children (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 2, - , 01.04.1997

Abstract

This study was conducted in Kıbrıs and Bayındır villages of Mamak area of Ankara to investigate taking breast milk and beginning supplementary foods of children, aged 0-36 months. A total of 210 children were studied. Their length of 82.85% and weight of 78.10% were on the normal limit. It was determined that breast milk was given 65.71% of children immediately after birth, breast milk was weaned before 6 months in 20.00% children and 19.52% of the children were suckled longer that 12 months. “Child not accepting breast milk was given the main reason for weaning breast milk before 6 months and “child refusing to give up breast milk” was given the main reason for sucking the child longer than 12 months. It was determined that supplementary foods were begun to children with breast milk for the first months after the birth and yoghurt, fruit juice, biscuit, cow milk, tarhana soup, blanchmange and vegetable soups were given most frequently during the first 6 months

Çocukların Anne Sütü ile Beslenme Süresi ve Ek Besinlere Başlama Durumları

Year 1997, Volume: 22 Issue: 2, - , 01.04.1997

Abstract

Bu çalışma, Ankara İli Mamak Merkez İlçesine bağlı Kıbrıs ve Bayındır köylerinde 0-36 aylık çocukların anne sütü alma süresi ve ek besinlere başlama durumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklerini oluşturan 210 çocuğun %82.86’sı boy uzunluğu, %78.10’u vücut ağırlığı yönünden standartlara göre normal sınırlardadır. Çocukların %65.71’ine doğumdan hemen sonra anne sütü verildiği, %20.00’sinin 6 aydan önce anne sütünden kesildiği, %19.52’sinin ise 12 aydan uzun süre emzirildiği bulunmuştur. Altı aydan önce memeden kesmenin başlıca nedeni “çocuğun memeyi almaması”, 12 aydan uzun emzirmenin başlıca nedeni ise “çocuğun memeyi bırakmaması”dır. İlk aylardan itibaren anne sütü yanında ek besinlere başlandığı ve ilk altı ayda en çok yoğurt, meyve suyu, bisküvi, inek sütü, tarhana çorbası, muhallebi ve sebze çorbası verildiği bulunmuştur. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

A. Özfer Özçelik This is me

F. Pınar Çakıroğlu This is me

M. Saip Sürücüoğlu This is me

Publication Date April 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 2

Cite

APA Özçelik, A. Ö. ., Çakıroğlu, F. P. ., & Sürücüoğlu, M. S. . (1997). Çocukların Anne Sütü ile Beslenme Süresi ve Ek Besinlere Başlama Durumları. Gıda, 22(2).
AMA Özçelik AÖ, Çakıroğlu FP, Sürücüoğlu MS. Çocukların Anne Sütü ile Beslenme Süresi ve Ek Besinlere Başlama Durumları. The Journal of Food. April 1997;22(2).
Chicago Özçelik, A. Özfer, F. Pınar Çakıroğlu, and M. Saip Sürücüoğlu. “Çocukların Anne Sütü Ile Beslenme Süresi Ve Ek Besinlere Başlama Durumları”. Gıda 22, no. 2 (April 1997).
EndNote Özçelik AÖ, Çakıroğlu FP, Sürücüoğlu MS (April 1, 1997) Çocukların Anne Sütü ile Beslenme Süresi ve Ek Besinlere Başlama Durumları. Gıda 22 2
IEEE A. Ö. . Özçelik, F. P. . Çakıroğlu, and M. S. . Sürücüoğlu, “Çocukların Anne Sütü ile Beslenme Süresi ve Ek Besinlere Başlama Durumları”, The Journal of Food, vol. 22, no. 2, 1997.
ISNAD Özçelik, A. Özfer et al. “Çocukların Anne Sütü Ile Beslenme Süresi Ve Ek Besinlere Başlama Durumları”. Gıda 22/2 (April 1997).
JAMA Özçelik AÖ, Çakıroğlu FP, Sürücüoğlu MS. Çocukların Anne Sütü ile Beslenme Süresi ve Ek Besinlere Başlama Durumları. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Özçelik, A. Özfer et al. “Çocukların Anne Sütü Ile Beslenme Süresi Ve Ek Besinlere Başlama Durumları”. Gıda, vol. 22, no. 2, 1997.
Vancouver Özçelik AÖ, Çakıroğlu FP, Sürücüoğlu MS. Çocukların Anne Sütü ile Beslenme Süresi ve Ek Besinlere Başlama Durumları. The Journal of Food. 1997;22(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/