BibTex RIS Cite

Investigation About Beta-Lactamase Positive Staphylococcus Found in Samples of Raw Milk, Pasteurized Milk and White Cheese (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 3, - , 01.06.1997

Abstract

73 Staphylococcus were isolated from raw milk, pasteurized milk and white cheese samples provided from several milk establishment. Of them; 59 were characterized as S. aureus (80.82%), 7 were S. epidermidis (9.59%) and 7 were S. saprophyticus (9.59%). The beta-lactamase enzyme activities of these bacteria were also tested by iodometric test and chromogenic cephalosporin test methods. In addition to these methods; with the aim of control it was tested with penicillin G. ob. Among 73 Staphylococcus; 48 were (65.75%) were beta-lactamase positive, 25 were (34.25%) found as beta-lactamase negative. Of 48 positive beta-lactamase Staphylococcus only 2 were characterized as S. epedirmedis while 46 were, S. aureus. The 8 (17.39%) of 46 beta-lactamase positive S. aureus were isolated from raw milk, while 7 (15.22%) of 46 were isolated from pasteurized milk and 31 (67.39%) were from white cheese samples. The one of 2 beta-lactamase was isolated from raw milk white the other one was isolated from white cheese 48 beta-lactamase positive Staphylococcus were tested with the antibiotics of amoxicillin-clavulanic acid, amikacin, gentamicin, clindamycin and ofloxacin. While, 43 (93%) of 47 beta-lactamase positive S. aureus were found to show most resistance against clindamycin; 23 (50%) S. aureus was also found to be resistant against amoxicillin-clavulanic acid 2 (100%) S. epidermidis which were beta-lactamase positive were also found to be resistant with a ratio of 50% against ofloxacin and amoxicillin-clavulanic acid.  

Çiğ Süt, Pastörize Süt ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine bir Araştırma

Year 1997, Volume: 22 Issue: 3, - , 01.06.1997

Abstract

Çeşitli süt işletmelerinden sağlanan çiğ süt, pastörize süt ve beyaz peynir örneklerinden 73 Staphylococcus izole edilmiştir. Bu bakterilerin 59’u (%80.82) S. aureus, 7’si (%9.59) S. epidermis ve 7’si (%9.59) de S. saprophyticus’tur. Bu bakterilerin Iodemetrik Test ve Kromojenik Sefalosporin Test yöntemleriyle beta-laktamaz enzim aktiviteleri tespit edilmiştir. Bu yöntemlere ilave olarak kontrol amacıyla penisilin-G antibiyotiği ile test edilmişlerdir. 73 Staphylococcus’un 48’i (%65.75) beta-laktamaz pozitif, 25’i (%34.25) beta-laktamaz negatiftir. 48 beta-laktamaz pozitif Staphylococcus’ların 46’sı S. aureus 2’si de S. epidermidis’tir. 48 beta-laktamaz pozitif S. aureus’un 8’i (%17.39) çiğ sütten, 7’si (%15.22) pastörize sütten ve 31’i (%67.39) beyaz peynir örneklerinden izole edilmiştir. 2 beta-laktamaz pozitif S. epidermidis’in 11 (%50) çiğ sütten, 1’i (%50) beyaz peynirden izole edilmiştir. 48 beta-laktamaz pozitif Staphylococcus  klavulanat-amoksisilin, amikasin, sefazolin, pentamisin, klindamisin ve ofloksasin antibiyotikleriyle test edilmişlerdir. 46 beta-laktamaz pozitif S. aureus’un 43’ü (%93) klindamisin’e en yüksek oranda dirençli bulunurken 23 (%50) S. aureus de klavulanat-amoksisilin’e dirençli tespit edilmiştir. Beta-laktamaz pozitif 2 (%100) S. epidermidis klindaminis’e, gentamisin’e ve sefazolin’e en yüksek oranda dirençli bulunmuştur. Ofloksasin ve klavulanat-amoksisilin’e %50 oranında dirençli bulunmuşlardır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Güven Uraz This is me

Seza Arslan This is me

Publication Date June 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 3

Cite

APA Uraz, G. ., & Arslan, S. . (1997). Çiğ Süt, Pastörize Süt ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine bir Araştırma. Gıda, 22(3).
AMA Uraz G, Arslan S. Çiğ Süt, Pastörize Süt ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. June 1997;22(3).
Chicago Uraz, Güven, and Seza Arslan. “Çiğ Süt, Pastörize Süt Ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 22, no. 3 (June 1997).
EndNote Uraz G, Arslan S (June 1, 1997) Çiğ Süt, Pastörize Süt ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine bir Araştırma. Gıda 22 3
IEEE G. . Uraz and S. . Arslan, “Çiğ Süt, Pastörize Süt ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 22, no. 3, 1997.
ISNAD Uraz, Güven - Arslan, Seza. “Çiğ Süt, Pastörize Süt Ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 22/3 (June 1997).
JAMA Uraz G, Arslan S. Çiğ Süt, Pastörize Süt ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Uraz, Güven and Seza Arslan. “Çiğ Süt, Pastörize Süt Ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 22, no. 3, 1997.
Vancouver Uraz G, Arslan S. Çiğ Süt, Pastörize Süt ve Beyaz Peynir Örneklerinde Bulunan Beta-Laktamaz Pozitif Staphylococcus’lar Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1997;22(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/