BibTex RIS Cite

Research on Chemical and Microbiological Qualities of Fruit Ice Creams were Sold in the Center of Bursa (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 3, - , 01.06.1997

Abstract

This research was made in order to determine the microbiological quality and content of fruit ice cream presenting to consumption in Bursa. In this study, lemon ice cream, cherry ice cream and straw berry ice cream were used. In the fruit ice cream samples, microbiological and chemical analysis were made, the results were evaluated statistically and then the quality criteria were determined. Fruit ice cream samples controlled as chemical; total solids, ash, fat, milk solids no fat, acidity, protein, sugar (reducing sugar, total sugar, sucrose) as microbiological total bacteria, coliform bacteria and a count of staphylococ. As a result, this study showed that hygienic qualities of the investigated fruit ice cream samples were inadequate. In addition, some differences were seen in chemical content of fruit ice cream.  

Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma

Year 1997, Volume: 22 Issue: 3, - , 01.06.1997

Abstract

Bu araştırma, Bursa il merkezinde tüketime sunulan meyveli dondurmaların bileşimini ve mikrobiyolojik kalitesini saptamak amacıyla yapıldı. Çalışmada, limonlu, vişneli ve çilekli dondurma kullanıldı. Meyveli dondurma örneklerinde mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yapıldı, bulgular istatistiki olarak değerlendirildi ve kalite kriterleri belirlendi. Meyveli dondurma örnekleri kimyasal olarak; toplam kurumadde, kül, yağ, yağsız kurumadde, asitlik, protein, şeker (indirgen şeker, toplam şeker, sakkaroz) mikrobiyolojik olarak; toplam bakteri, koliform bakteri ve stafilokok sayısı bakımından kontrol edildi. Sonuç olarak, üzerinde çalışılan meyveli dondurma örneklerinin genellikle hijyenik kriterlerin istenen düzeyde olmadığı görülmüş, ayrıca meyveli dondurmaların kimyasal bileşiminde bazı farklılıklar ortaya çıkmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Tülay Özcan This is me

Ekrem Kurdal This is me

Publication Date June 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 3

Cite

APA Özcan, T. ., & Kurdal, E. . (1997). Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma. Gıda, 22(3).
AMA Özcan T, Kurdal E. Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma. The Journal of Food. June 1997;22(3).
Chicago Özcan, Tülay, and Ekrem Kurdal. “Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma”. Gıda 22, no. 3 (June 1997).
EndNote Özcan T, Kurdal E (June 1, 1997) Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma. Gıda 22 3
IEEE T. . Özcan and E. . Kurdal, “Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma”, The Journal of Food, vol. 22, no. 3, 1997.
ISNAD Özcan, Tülay - Kurdal, Ekrem. “Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma”. Gıda 22/3 (June 1997).
JAMA Özcan T, Kurdal E. Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Özcan, Tülay and Ekrem Kurdal. “Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma”. Gıda, vol. 22, no. 3, 1997.
Vancouver Özcan T, Kurdal E. Bursa İli Merkezinde Satılan Meyveli Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerine Araştırma. The Journal of Food. 1997;22(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/