BibTex RIS Cite

Extreme Thermophilic Microorganisms and Possibilities of Application in Biotechnology (in Turkish)

Year 1987, Volume: 12 Issue: 6, - , 01.12.1987

Abstract

Mikrobiyologlar uzun yıllar, genellikle toprak, gıda ve hastalık etkeni mikroorganizmalarla ilgilenmişlerdir. Ancak son 20 yıldır, karasal ve deniz dibi volkanik ve jeotermal bölgeler, sıcak su kaynakları, kompost ve kömür yığınları gibi doğal ve kendiliğinden ısınmış bölgelerdeki mikroorganizmalar da ilgilenmektedirler. Böyle bölgelerden alınan su ve toprak örneklerinden alışılmamış, yüksek sıcaklık derecelerinde gelişebilen mikroorganizmalar izole edilip tanılanmıştır. Bu bakterilerden bazılarının 45-75 oC sıcaklıklarda optimum olarak geliştikleri, üst gelişme sınırlarının ise 80-100 oC’ye kadar ulaşabildiği saptanmıştır. Bu tip bakterilerin ilk örneklerinden biri 75 oC ve daha yüksek sıcaklıklarda gelişebilen Clostridium thermohydrosulfuricum’dur. Deniz dibi sıcak sediment ve su örneklerinden izole edilen ve optimum olarak 100 oC’de gelişebilen Pyrococcus furiosus ile gelişme optimumu 105 oC olan Pyrodictium occultum diğer örneklerdir. Son 10 yılda, doğal sıcak bölgelerdeki mikroorganizma populasyonu üzerindeki çalışmalar artmıştır. Batı Pasifik’de, deniz gibi termal su ve sediment örneklerinden 250 oC sıcaklığa kadar gelişebilen organizmaların bulunduğu açıklanmış, ancak daha sonraki çalışmalarda bu sonucun yanlış uygulamalardan ileri gelen bulgular olduğu anlaşılmıştır.   

Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları

Year 1987, Volume: 12 Issue: 6, - , 01.12.1987

Abstract

Mikrobiyologlar uzun yıllar, genellikle toprak, gıda ve hastalık etkeni mikroorganizmalarla ilgilenmişlerdir. Ancak son 20 yıldır, karasal ve deniz dibi volkanik ve jeotermal bölgeler, sıcak su kaynakları, kompost ve kömür yığınları gibi doğal ve kendiliğinden ısınmış bölgelerdeki mikroorganizmalar da ilgilenmektedirler. Böyle bölgelerden alınan su ve toprak örneklerinden alışılmamış, yüksek sıcaklık derecelerinde gelişebilen mikroorganizmalar izole edilip tanılanmıştır. Bu bakterilerden bazılarının 45-75 oC sıcaklıklarda optimum olarak geliştikleri, üst gelişme sınırlarının ise 80-100 oC’ye kadar ulaşabildiği saptanmıştır. Bu tip bakterilerin ilk örneklerinden biri 75 oC ve daha yüksek sıcaklıklarda gelişebilen Clostridium thermohydrosulfuricum’dur. Deniz dibi sıcak sediment ve su örneklerinden izole edilen ve optimum olarak 100 oC’de gelişebilen Pyrococcus furiosus ile gelişme optimumu 105 oC olan Pyrodictium occultum diğer örneklerdir. Son 10 yılda, doğal sıcak bölgelerdeki mikroorganizma populasyonu üzerindeki çalışmalar artmıştır. Batı Pasifik’de, deniz gibi termal su ve sediment örneklerinden 250 oC sıcaklığa kadar gelişebilen organizmaların bulunduğu açıklanmış, ancak daha sonraki çalışmalarda bu sonucun yanlış uygulamalardan ileri gelen bulgular olduğu anlaşılmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sedat Dönmez This is me

Publication Date December 1, 1987
Published in Issue Year 1987 Volume: 12 Issue: 6

Cite

APA Dönmez, S. . (1987). Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. Gıda, 12(6).
AMA Dönmez S. Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. The Journal of Food. December 1987;12(6).
Chicago Dönmez, Sedat. “Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar Ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları”. Gıda 12, no. 6 (December 1987).
EndNote Dönmez S (December 1, 1987) Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. Gıda 12 6
IEEE S. . Dönmez, “Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları”, The Journal of Food, vol. 12, no. 6, 1987.
ISNAD Dönmez, Sedat. “Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar Ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları”. Gıda 12/6 (December 1987).
JAMA Dönmez S. Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. The Journal of Food. 1987;12.
MLA Dönmez, Sedat. “Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar Ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları”. Gıda, vol. 12, no. 6, 1987.
Vancouver Dönmez S. Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. The Journal of Food. 1987;12(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/