BibTex RIS Kaynak Göster

Extreme Thermophilic Microorganisms and Possibilities of Application in Biotechnology (in Turkish)

Yıl 1987, Cilt: 12 Sayı: 6, - , 01.12.1987

Öz

Mikrobiyologlar uzun yıllar, genellikle toprak, gıda ve hastalık etkeni mikroorganizmalarla ilgilenmişlerdir. Ancak son 20 yıldır, karasal ve deniz dibi volkanik ve jeotermal bölgeler, sıcak su kaynakları, kompost ve kömür yığınları gibi doğal ve kendiliğinden ısınmış bölgelerdeki mikroorganizmalar da ilgilenmektedirler. Böyle bölgelerden alınan su ve toprak örneklerinden alışılmamış, yüksek sıcaklık derecelerinde gelişebilen mikroorganizmalar izole edilip tanılanmıştır. Bu bakterilerden bazılarının 45-75 oC sıcaklıklarda optimum olarak geliştikleri, üst gelişme sınırlarının ise 80-100 oC’ye kadar ulaşabildiği saptanmıştır. Bu tip bakterilerin ilk örneklerinden biri 75 oC ve daha yüksek sıcaklıklarda gelişebilen Clostridium thermohydrosulfuricum’dur. Deniz dibi sıcak sediment ve su örneklerinden izole edilen ve optimum olarak 100 oC’de gelişebilen Pyrococcus furiosus ile gelişme optimumu 105 oC olan Pyrodictium occultum diğer örneklerdir. Son 10 yılda, doğal sıcak bölgelerdeki mikroorganizma populasyonu üzerindeki çalışmalar artmıştır. Batı Pasifik’de, deniz gibi termal su ve sediment örneklerinden 250 oC sıcaklığa kadar gelişebilen organizmaların bulunduğu açıklanmış, ancak daha sonraki çalışmalarda bu sonucun yanlış uygulamalardan ileri gelen bulgular olduğu anlaşılmıştır.   

Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları

Yıl 1987, Cilt: 12 Sayı: 6, - , 01.12.1987

Öz

Mikrobiyologlar uzun yıllar, genellikle toprak, gıda ve hastalık etkeni mikroorganizmalarla ilgilenmişlerdir. Ancak son 20 yıldır, karasal ve deniz dibi volkanik ve jeotermal bölgeler, sıcak su kaynakları, kompost ve kömür yığınları gibi doğal ve kendiliğinden ısınmış bölgelerdeki mikroorganizmalar da ilgilenmektedirler. Böyle bölgelerden alınan su ve toprak örneklerinden alışılmamış, yüksek sıcaklık derecelerinde gelişebilen mikroorganizmalar izole edilip tanılanmıştır. Bu bakterilerden bazılarının 45-75 oC sıcaklıklarda optimum olarak geliştikleri, üst gelişme sınırlarının ise 80-100 oC’ye kadar ulaşabildiği saptanmıştır. Bu tip bakterilerin ilk örneklerinden biri 75 oC ve daha yüksek sıcaklıklarda gelişebilen Clostridium thermohydrosulfuricum’dur. Deniz dibi sıcak sediment ve su örneklerinden izole edilen ve optimum olarak 100 oC’de gelişebilen Pyrococcus furiosus ile gelişme optimumu 105 oC olan Pyrodictium occultum diğer örneklerdir. Son 10 yılda, doğal sıcak bölgelerdeki mikroorganizma populasyonu üzerindeki çalışmalar artmıştır. Batı Pasifik’de, deniz gibi termal su ve sediment örneklerinden 250 oC sıcaklığa kadar gelişebilen organizmaların bulunduğu açıklanmış, ancak daha sonraki çalışmalarda bu sonucun yanlış uygulamalardan ileri gelen bulgular olduğu anlaşılmıştır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sedat Dönmez Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1987
Yayımlandığı Sayı Yıl 1987 Cilt: 12 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Dönmez, S. . (1987). Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. Gıda, 12(6).
AMA Dönmez S. Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. GIDA. Aralık 1987;12(6).
Chicago Dönmez, Sedat. “Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar Ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları”. Gıda 12, sy. 6 (Aralık 1987).
EndNote Dönmez S (01 Aralık 1987) Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. Gıda 12 6
IEEE S. . Dönmez, “Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları”, GIDA, c. 12, sy. 6, 1987.
ISNAD Dönmez, Sedat. “Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar Ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları”. Gıda 12/6 (Aralık 1987).
JAMA Dönmez S. Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. GIDA. 1987;12.
MLA Dönmez, Sedat. “Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar Ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları”. Gıda, c. 12, sy. 6, 1987.
Vancouver Dönmez S. Ekstrem Termofilik Mikroorganizmalar ve Biyoteknolojide Uygulama Olanakları. GIDA. 1987;12(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/