In the present study, 15 pomegranate cultivars, commercially growing in Turkey, was subjected to some physical and chemical analysis for characterization of the seeds. Seed ratio of the samples and one thousand seed weight were changed between 8.11-15.11% and 19.36‑36.81 g, respectively. Oil, protein, ash, and total phenolic content of pomegranate seed ranged between 13.95-24.13%, 12.35-21.28%, 1.50‑3.96%, 1535-3701 mg/kg, respectively on dry matter base. The mineral content of the pomegranate seeds was 0.308-1.399% for potassium, 0.252-0.650% for phosphorus, 0.143-0.281% for calcium, 0.107-0.276% for magnesium, 602‑1390 mg/kg for sodium, 26.69-81.12 mg/kg for iron, 15.23-40.26 mg/kg for zinc, 24.03‑38.53 mg/kg for copper, and 6.18-13.12 mg/kg for manganese.
Bu çalışma kapsamında, Türkiye'de ticari boyutta yetiştirilen 15 nar çeşidine ait meyvelerin çekirdek oranları, çekirdeklerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bazı mineral madde içerikleri belirlenmiştir. Araştırma kapsamında incelenen nar çeşitlerinin çekirdek oranları %8.11 ile %15.11 ve çekirdeklerin bin dane ağırlıkları 19.36 g ile 36.81 g arasında değişim göstermiştir. Örneklerin çeşitlere göre yağ, protein, kül ve toplam fenolik madde içerikleri sırasıyla kurumadde üzerinden %13.95-24.13, %12.35-21.28, %1.50‑3.96, 1535-3701 mg/kg değerleri arasında dağılım göstermiştir. Örnekler kurumadde bazında çeşitlere göre; %0.308‑1.399 potasyum, %0.252-0.650 fosfor, %0.143-0.281 kalsiyum, %0.107-0.276 magnezyum, 602-1390 mg/kg sodyum, 26.69-81.12 mg/kg demir, 15.23-40.26 mg/kg çinko, 24.03-38.53 mg/kg bakır ve 6.18-13.12 mg/kg değerleri arasında değişen oranlarda da mangan içermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 33 Issue: 6 |