BibTex RIS Cite

Studying of Metabolic and Antimicrobial Activities of Lactobacillus bulgaricus Strains Isolated from Town and Village Yoghurt (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 6, - , 01.12.1997

Abstract

Yoghurt samples were obtained from different regions of Turkey 81 Lactobacillus strains have been isolated and identification results showed that 73 strains belong to Lactobacillus bulgaricus. Amount of total acidity, proteolytic activity and acetaldehyde production by the identified strains were ranged between 0.64-2.34%, 0.007-1.273 mg tirosin/ml and 1.95-12.59 mg/ml   respectively. Antimicrobial activities of the strains were applied on test bacteria Escherichia coli, Staphylococcus aureus coag.  (+)  and  (-). The strains were inhibited test bacteria by the half diameter of inhibition zones ranged between 3.2-19 mm, 3.2-17 mm and 3-19.2 respectively.

Köy ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus bulgaricus Suşlarının Metabolik ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine bir Araştırma

Year 1997, Volume: 22 Issue: 6, - , 01.12.1997

Abstract

Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanan yoğurt örneklerinden 81 adet Lactobacillus suşu izole edilmiştir. İdentifikasyon testleri sonucu, 73 adet Lactobacillus bulgaricus suşu teşhis edilmiştir. İdentifiye edilen suşların yüzde asitliği 0.64-2.34, proteolitik aktiviteleri 0.007-1.273 mg tirosin/ml, asetaldehit üretimleri de 1.95-12.59 mg/ml arasında tespit edilmiştir. Ayrıca suşların inhibisyon etkileri Escherichia coli, Staphylococcus aureus koagulaz (+) ve (-) test bakterileri üzerinde araştırılmıştır. Suşların test bakterileri üzerinde sıra ile yarı çapı 3.2-19 mm 3.2-17 mm ve 3-19.2 mm’lik inhibisyon zonları oluşturduğu belirlenmiştir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Belma Aslım This is me

Yavuz Beyatlı This is me

Publication Date December 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 6

Cite

APA Aslım, B. ., & Beyatlı, Y. . (1997). Köy ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus bulgaricus Suşlarının Metabolik ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine bir Araştırma. Gıda, 22(6).
AMA Aslım B, Beyatlı Y. Köy ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus bulgaricus Suşlarının Metabolik ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. December 1997;22(6).
Chicago Aslım, Belma, and Yavuz Beyatlı. “Köy Ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus Bulgaricus Suşlarının Metabolik Ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 22, no. 6 (December 1997).
EndNote Aslım B, Beyatlı Y (December 1, 1997) Köy ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus bulgaricus Suşlarının Metabolik ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine bir Araştırma. Gıda 22 6
IEEE B. . Aslım and Y. . Beyatlı, “Köy ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus bulgaricus Suşlarının Metabolik ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 22, no. 6, 1997.
ISNAD Aslım, Belma - Beyatlı, Yavuz. “Köy Ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus Bulgaricus Suşlarının Metabolik Ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 22/6 (December 1997).
JAMA Aslım B, Beyatlı Y. Köy ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus bulgaricus Suşlarının Metabolik ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Aslım, Belma and Yavuz Beyatlı. “Köy Ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus Bulgaricus Suşlarının Metabolik Ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 22, no. 6, 1997.
Vancouver Aslım B, Beyatlı Y. Köy ve Kasaba Yoğurtlarından İzole Edilen Lactobacillus bulgaricus Suşlarının Metabolik ve Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1997;22(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/