Yoghurt samples were obtained from different regions of Turkey 81 Lactobacillus strains have been isolated and identification results showed that 73 strains belong to Lactobacillus bulgaricus. Amount of total acidity, proteolytic activity and acetaldehyde production by the identified strains were ranged between 0.64-2.34%, 0.007-1.273 mg tirosin/ml and 1.95-12.59 mg/ml respectively. Antimicrobial activities of the strains were applied on test bacteria Escherichia coli, Staphylococcus aureus coag. (+) and (-). The strains were inhibited test bacteria by the half diameter of inhibition zones ranged between 3.2-19 mm, 3.2-17 mm and 3-19.2 respectively.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanan yoğurt örneklerinden 81 adet Lactobacillus suşu izole edilmiştir. İdentifikasyon testleri sonucu, 73 adet Lactobacillus bulgaricus suşu teşhis edilmiştir. İdentifiye edilen suşların yüzde asitliği 0.64-2.34, proteolitik aktiviteleri 0.007-1.273 mg tirosin/ml, asetaldehit üretimleri de 1.95-12.59 mg/ml arasında tespit edilmiştir. Ayrıca suşların inhibisyon etkileri Escherichia coli, Staphylococcus aureus koagulaz (+) ve (-) test bakterileri üzerinde araştırılmıştır. Suşların test bakterileri üzerinde sıra ile yarı çapı 3.2-19 mm 3.2-17 mm ve 3-19.2 mm’lik inhibisyon zonları oluşturduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 6 |