BibTex RIS Cite

Mineral Content and Calorie Values of Main Cheeses Produced in Turkey (in Turkish)

Year 1988, Volume: 13 Issue: 1, - , 01.02.1988

Abstract

Bu araştırmada ülkemizde yaygın olarak yapılan ve tüketime sunulan beş peynir çeşidinin özellikle mineral madde bileşimi üzerinde durulmuştur. Mineral maddelerden kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum analiz edilmiş ve ayrıca rutin bileşimi incelenerek buradan peynirlerin ortalama enerji değerleri hesaplanmıştır. Alınan sonuçlara göre peynirlerimizden kaşar, mihaliç ve beyaz peynirler kalsiyum oranları yönünden üstünlük göstermişlerdir. Beş peynir çeşidimizde fosfor oranları birbirine yakın sonuç vermişler, salamurada tuzlanan beyaz, otlu ve özellikle mihaliç peynirlerinin sodyum miktarları yüksek düzeyde bulunmuştur. Potasyum yönünden de beyaz ve otlu peynirleri yakın değerler göstermiş ve diğerlerinden oldukça yüksek çıkmıştır. Magnezyum mihaliç de en yüksek çıkarken beyaz peynir de en düşük bulunmuştur. Peynirlerimizden özellikle mihaliç, tulum ve kaşar oldukça yüksek enerji değeri gösterirken, beyaz ve otlu peynirler nisbi olarak düşük ve birbirine yakın değerler göstermişlerdir.   

Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri

Year 1988, Volume: 13 Issue: 1, - , 01.02.1988

Abstract

Bu araştırmada ülkemizde yaygın olarak yapılan ve tüketime sunulan beş peynir çeşidinin özellikle mineral madde bileşimi üzerinde durulmuştur. Mineral maddelerden kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum analiz edilmiş ve ayrıca rutin bileşimi incelenerek buradan peynirlerin ortalama enerji değerleri hesaplanmıştır. Alınan sonuçlara göre peynirlerimizden kaşar, mihaliç ve beyaz peynirler kalsiyum oranları yönünden üstünlük göstermişlerdir. Beş peynir çeşidimizde fosfor oranları birbirine yakın sonuç vermişler, salamurada tuzlanan beyaz, otlu ve özellikle mihaliç peynirlerinin sodyum miktarları yüksek düzeyde bulunmuştur. Potasyum yönünden de beyaz ve otlu peynirleri yakın değerler göstermiş ve diğerlerinden oldukça yüksek çıkmıştır. Magnezyum mihaliç de en yüksek çıkarken beyaz peynir de en düşük bulunmuştur. Peynirlerimizden özellikle mihaliç, tulum ve kaşar oldukça yüksek enerji değeri gösterirken, beyaz ve otlu peynirler nisbi olarak düşük ve birbirine yakın değerler göstermişlerdir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Demirci This is me

Publication Date February 1, 1988
Published in Issue Year 1988 Volume: 13 Issue: 1

Cite

APA Demirci, M. . (1988). Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. Gıda, 13(1).
AMA Demirci M. Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. The Journal of Food. February 1988;13(1).
Chicago Demirci, Mehmet. “Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi Ve Kalori Değerleri”. Gıda 13, no. 1 (February 1988).
EndNote Demirci M (February 1, 1988) Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. Gıda 13 1
IEEE M. . Demirci, “Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri”, The Journal of Food, vol. 13, no. 1, 1988.
ISNAD Demirci, Mehmet. “Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi Ve Kalori Değerleri”. Gıda 13/1 (February 1988).
JAMA Demirci M. Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. The Journal of Food. 1988;13.
MLA Demirci, Mehmet. “Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi Ve Kalori Değerleri”. Gıda, vol. 13, no. 1, 1988.
Vancouver Demirci M. Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. The Journal of Food. 1988;13(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/