BibTex RIS Kaynak Göster

Mineral Content and Calorie Values of Main Cheeses Produced in Turkey (in Turkish)

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 1, - , 01.02.1988

Öz

Bu araştırmada ülkemizde yaygın olarak yapılan ve tüketime sunulan beş peynir çeşidinin özellikle mineral madde bileşimi üzerinde durulmuştur. Mineral maddelerden kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum analiz edilmiş ve ayrıca rutin bileşimi incelenerek buradan peynirlerin ortalama enerji değerleri hesaplanmıştır. Alınan sonuçlara göre peynirlerimizden kaşar, mihaliç ve beyaz peynirler kalsiyum oranları yönünden üstünlük göstermişlerdir. Beş peynir çeşidimizde fosfor oranları birbirine yakın sonuç vermişler, salamurada tuzlanan beyaz, otlu ve özellikle mihaliç peynirlerinin sodyum miktarları yüksek düzeyde bulunmuştur. Potasyum yönünden de beyaz ve otlu peynirleri yakın değerler göstermiş ve diğerlerinden oldukça yüksek çıkmıştır. Magnezyum mihaliç de en yüksek çıkarken beyaz peynir de en düşük bulunmuştur. Peynirlerimizden özellikle mihaliç, tulum ve kaşar oldukça yüksek enerji değeri gösterirken, beyaz ve otlu peynirler nisbi olarak düşük ve birbirine yakın değerler göstermişlerdir.   

Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 1, - , 01.02.1988

Öz

Bu araştırmada ülkemizde yaygın olarak yapılan ve tüketime sunulan beş peynir çeşidinin özellikle mineral madde bileşimi üzerinde durulmuştur. Mineral maddelerden kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum analiz edilmiş ve ayrıca rutin bileşimi incelenerek buradan peynirlerin ortalama enerji değerleri hesaplanmıştır. Alınan sonuçlara göre peynirlerimizden kaşar, mihaliç ve beyaz peynirler kalsiyum oranları yönünden üstünlük göstermişlerdir. Beş peynir çeşidimizde fosfor oranları birbirine yakın sonuç vermişler, salamurada tuzlanan beyaz, otlu ve özellikle mihaliç peynirlerinin sodyum miktarları yüksek düzeyde bulunmuştur. Potasyum yönünden de beyaz ve otlu peynirleri yakın değerler göstermiş ve diğerlerinden oldukça yüksek çıkmıştır. Magnezyum mihaliç de en yüksek çıkarken beyaz peynir de en düşük bulunmuştur. Peynirlerimizden özellikle mihaliç, tulum ve kaşar oldukça yüksek enerji değeri gösterirken, beyaz ve otlu peynirler nisbi olarak düşük ve birbirine yakın değerler göstermişlerdir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Demirci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1988
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demirci, M. . (1988). Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. Gıda, 13(1).
AMA Demirci M. Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. GIDA. Şubat 1988;13(1).
Chicago Demirci, Mehmet. “Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi Ve Kalori Değerleri”. Gıda 13, sy. 1 (Şubat 1988).
EndNote Demirci M (01 Şubat 1988) Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. Gıda 13 1
IEEE M. . Demirci, “Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri”, GIDA, c. 13, sy. 1, 1988.
ISNAD Demirci, Mehmet. “Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi Ve Kalori Değerleri”. Gıda 13/1 (Şubat 1988).
JAMA Demirci M. Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. GIDA. 1988;13.
MLA Demirci, Mehmet. “Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi Ve Kalori Değerleri”. Gıda, c. 13, sy. 1, 1988.
Vancouver Demirci M. Ülkemizin Önemli Peynir Çeşitlerinin Mineral Madde Düzeyi ve Kalori Değerleri. GIDA. 1988;13(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/