BibTex RIS Cite

Immobilisation of Enzymes and Microorganisms and Their Uses in Food Industry (in Turkish)

Year 1980, Volume: 5 Issue: 3, - , 01.06.1980

Abstract

Enzimler pratikti ya serbest yahut tutuklanmış olarak kullanılırlar. Birinci kullanılış biçimi birçok nedenlerle kısıtlıdır. Birçok hallerde yeterli miktarda bulunmayışı pratikte enzimlerin kullanılmasına bir engel teşkil eder. Tutuklanmış enzim tekniği bu engeli kaldırır. Çünkü tutuklanma aynı enzimin tekrar kullanılmasına olanak sağlar. Bu nedenle birçok enzimlerin ekonomik olarak kullanılması sağlanmıştır. Ayrıca tutuklama sürekli işlemler için uygun olduğundan daha az yer ve daha düşük ekipman sermayesi ister. Diğer taraftan serbest enzimlerin kullanıldığı hallerde örneğin beyaz şarap üretiminde pektinazın kullanılmasında olduğu gibi ortama esmerleşmeyi teşvik eden protein ilâvesi demek olacağı için, istenmez. Tutuklanmış enzim bu sakıncayı da ortadan kaldırır.   

Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları

Year 1980, Volume: 5 Issue: 3, - , 01.06.1980

Abstract

Enzimler pratikti ya serbest yahut tutuklanmış olarak kullanılırlar. Birinci kullanılış biçimi birçok nedenlerle kısıtlıdır. Birçok hallerde yeterli miktarda bulunmayışı pratikte enzimlerin kullanılmasına bir engel teşkil eder. Tutuklanmış enzim tekniği bu engeli kaldırır. Çünkü tutuklanma aynı enzimin tekrar kullanılmasına olanak sağlar. Bu nedenle birçok enzimlerin ekonomik olarak kullanılması sağlanmıştır. Ayrıca tutuklama sürekli işlemler için uygun olduğundan daha az yer ve daha düşük ekipman sermayesi ister. Diğer taraftan serbest enzimlerin kullanıldığı hallerde örneğin beyaz şarap üretiminde pektinazın kullanılmasında olduğu gibi ortama esmerleşmeyi teşvik eden protein ilâvesi demek olacağı için, istenmez. Tutuklanmış enzim bu sakıncayı da ortadan kaldırır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

M. Hilmi Pamir This is me

Publication Date June 1, 1980
Published in Issue Year 1980 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Pamir, M. H. . (1980). Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. Gıda, 5(3).
AMA Pamir MH. Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. The Journal of Food. June 1980;5(3).
Chicago Pamir, M. Hilmi. “Enzimlerin Ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları Ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları”. Gıda 5, no. 3 (June 1980).
EndNote Pamir MH (June 1, 1980) Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. Gıda 5 3
IEEE M. H. . Pamir, “Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları”, The Journal of Food, vol. 5, no. 3, 1980.
ISNAD Pamir, M. Hilmi. “Enzimlerin Ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları Ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları”. Gıda 5/3 (June 1980).
JAMA Pamir MH. Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. The Journal of Food. 1980;5.
MLA Pamir, M. Hilmi. “Enzimlerin Ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları Ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları”. Gıda, vol. 5, no. 3, 1980.
Vancouver Pamir MH. Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. The Journal of Food. 1980;5(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/