BibTex RIS Kaynak Göster

Immobilisation of Enzymes and Microorganisms and Their Uses in Food Industry (in Turkish)

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 3, - , 01.06.1980

Öz

Enzimler pratikti ya serbest yahut tutuklanmış olarak kullanılırlar. Birinci kullanılış biçimi birçok nedenlerle kısıtlıdır. Birçok hallerde yeterli miktarda bulunmayışı pratikte enzimlerin kullanılmasına bir engel teşkil eder. Tutuklanmış enzim tekniği bu engeli kaldırır. Çünkü tutuklanma aynı enzimin tekrar kullanılmasına olanak sağlar. Bu nedenle birçok enzimlerin ekonomik olarak kullanılması sağlanmıştır. Ayrıca tutuklama sürekli işlemler için uygun olduğundan daha az yer ve daha düşük ekipman sermayesi ister. Diğer taraftan serbest enzimlerin kullanıldığı hallerde örneğin beyaz şarap üretiminde pektinazın kullanılmasında olduğu gibi ortama esmerleşmeyi teşvik eden protein ilâvesi demek olacağı için, istenmez. Tutuklanmış enzim bu sakıncayı da ortadan kaldırır.   

Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 3, - , 01.06.1980

Öz

Enzimler pratikti ya serbest yahut tutuklanmış olarak kullanılırlar. Birinci kullanılış biçimi birçok nedenlerle kısıtlıdır. Birçok hallerde yeterli miktarda bulunmayışı pratikte enzimlerin kullanılmasına bir engel teşkil eder. Tutuklanmış enzim tekniği bu engeli kaldırır. Çünkü tutuklanma aynı enzimin tekrar kullanılmasına olanak sağlar. Bu nedenle birçok enzimlerin ekonomik olarak kullanılması sağlanmıştır. Ayrıca tutuklama sürekli işlemler için uygun olduğundan daha az yer ve daha düşük ekipman sermayesi ister. Diğer taraftan serbest enzimlerin kullanıldığı hallerde örneğin beyaz şarap üretiminde pektinazın kullanılmasında olduğu gibi ortama esmerleşmeyi teşvik eden protein ilâvesi demek olacağı için, istenmez. Tutuklanmış enzim bu sakıncayı da ortadan kaldırır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. Hilmi Pamir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1980
Yayımlandığı Sayı Yıl 1980 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Pamir, M. H. . (1980). Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. Gıda, 5(3).
AMA Pamir MH. Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. GIDA. Haziran 1980;5(3).
Chicago Pamir, M. Hilmi. “Enzimlerin Ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları Ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları”. Gıda 5, sy. 3 (Haziran 1980).
EndNote Pamir MH (01 Haziran 1980) Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. Gıda 5 3
IEEE M. H. . Pamir, “Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları”, GIDA, c. 5, sy. 3, 1980.
ISNAD Pamir, M. Hilmi. “Enzimlerin Ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları Ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları”. Gıda 5/3 (Haziran 1980).
JAMA Pamir MH. Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. GIDA. 1980;5.
MLA Pamir, M. Hilmi. “Enzimlerin Ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları Ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları”. Gıda, c. 5, sy. 3, 1980.
Vancouver Pamir MH. Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Tutuklanmaları ve Bunların Gıda Sanayiinde Kullanılmaları. GIDA. 1980;5(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/