BibTex RIS Cite

A Colorimetric Method Used for Determination of Gelatin Added to Milk and Ice-creams (in Turkish)

Year 1980, Volume: 5 Issue: 3, - , 01.06.1980

Abstract

Dondurmalara kalınlaştırıcı olarak %1’den fazla jelatin ilavesi yasa ile sınırlandırılmıştır. Nitelik olarak jelatinin tayini pikrik asid ile oluşturulan tortunun Million’s çözeltisi’nin tepkimeye girişi ile yapılabilmektedir (Aoac, 1970). Süt ve sütlü ürünlerdeki ilave jelatinin saptanmasında pikrik aside gerek yoktur ve bu ürünlerin süzükleri Million’s çözeltisi ile kırmızı bir renk verir. Bu kırmızı renk intensitesi ile sütlü ürünler ve dondurmadaki jelatin nicelliği saptanabilir. Million’s çözeltisi birçok proteinlerin tortuları ile kırmızı renk verebilir. Proteinin bu renk olgusu bünyedeki tyrosin ve bunun yanında fenolik grup içeren (fenol, salisilik ve p-hidroksi benzoik asidleri) bileşiklerden ileri gelebilir (Edward, Nanji ve Hassan, 1937).   

Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem

Year 1980, Volume: 5 Issue: 3, - , 01.06.1980

Abstract

Dondurmalara kalınlaştırıcı olarak %1’den fazla jelatin ilavesi yasa ile sınırlandırılmıştır. Nitelik olarak jelatinin tayini pikrik asid ile oluşturulan tortunun Million’s çözeltisi’nin tepkimeye girişi ile yapılabilmektedir (Aoac, 1970). Süt ve sütlü ürünlerdeki ilave jelatinin saptanmasında pikrik aside gerek yoktur ve bu ürünlerin süzükleri Million’s çözeltisi ile kırmızı bir renk verir. Bu kırmızı renk intensitesi ile sütlü ürünler ve dondurmadaki jelatin nicelliği saptanabilir. Million’s çözeltisi birçok proteinlerin tortuları ile kırmızı renk verebilir. Proteinin bu renk olgusu bünyedeki tyrosin ve bunun yanında fenolik grup içeren (fenol, salisilik ve p-hidroksi benzoik asidleri) bileşiklerden ileri gelebilir (Edward, Nanji ve Hassan, 1937).   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ünal Yurdagel This is me

Publication Date June 1, 1980
Published in Issue Year 1980 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Yurdagel, Ü. . (1980). Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. Gıda, 5(3).
AMA Yurdagel Ü. Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. The Journal of Food. June 1980;5(3).
Chicago Yurdagel, Ünal. “Süt Ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik Bir Yöntem”. Gıda 5, no. 3 (June 1980).
EndNote Yurdagel Ü (June 1, 1980) Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. Gıda 5 3
IEEE Ü. . Yurdagel, “Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem”, The Journal of Food, vol. 5, no. 3, 1980.
ISNAD Yurdagel, Ünal. “Süt Ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik Bir Yöntem”. Gıda 5/3 (June 1980).
JAMA Yurdagel Ü. Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. The Journal of Food. 1980;5.
MLA Yurdagel, Ünal. “Süt Ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik Bir Yöntem”. Gıda, vol. 5, no. 3, 1980.
Vancouver Yurdagel Ü. Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. The Journal of Food. 1980;5(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/