BibTex RIS Cite

Identification of Bacteria Isolated from Drinking Water and Determination of Relationship Between their Antibiotic Susceptibilities and Fatty Acid Methyl Esters (Turkish with English Abstract)

Year 2009, Volume: 34 Issue: 4, 225 - 230, 01.08.2009

Abstract

A total of 35 bacterial strains were isolated from drinking water in Oltu district of Erzurum province. In total, 9 different genus and 10 different species were identified by using Microbial Identification System (MIS). Antibiotic susceptibility of all the strains was examined with respect to ten different antibiotics (Amikacin, Apramycin, Gentamicin, Kanamycin, Ofloxacin, Oxacillin, Penicillin, Rifampicin, Sulphamethoxazole and Tobramycin) by using the disk diffusion method. The relationship between antibiotic susceptibilities of the strains and fatty acid methyl esters was investigated. The results demonstrated that an average of 26 percent of whole bacterial strains showed resistance against the tested antibiotics. Moreover, it was observed that there was a significant positive or negative correlation between some fatty acid methyl esters of bacteria and their antibiotic susceptibilities.

References

  • . Erkan ME, Vural A. 2006. Dicle nehrinin hijyenik kalitesi üzerine araştırma. Dicle Tıp Dergisi, 33(4): 205- 209.
  • 2. Wegener H, Aarestrup F, Gerner- Smidt P, Bager, F. 1999. Transfer of resistant bacteria from animals to man. Acta Vet Scand, 92: 51-58.
  • 3. Mezrioui N, Baleux B. 1994. Resistance patterns of E. coli strains isolated from domestic sewage before and after treatment in both aerobic lagoon and activated sludge. Water Res, 28: 2399-2406
  • 4. Andersen J, Schafer T, Jørgensen T, Møller L. 2001. Using inactivated microbial biomass as fertiliser: The fate of antibiotic resistance genes in the environment. Res Microbiol, 52: 823-833
  • 5. Dahlberg C, Bergstorm M, Hermanson M. 1998. In-situ detection of high levels of horizontal plasmid transfer in marine bacterial communities. App Environ Microbiol, 45: 2670-2675
  • 6. Alderman DJ, Hastings TS. 1998. Antibiotic use in aquaculture; Development of antibiotic resistancepotential for consumer health risks. Int J Food Sci Tech, 33: 139-155.
  • 7. Birnbaum D, Herwaldt L, Low DE, Noble M, Pfaller M, Sherertz R, Chow AW. 1994. Efficacy of Microbial Identification System for epidemiologic typing of coagulase-negative Staphylococci. J Clin Microbiol, 32: 2113-2119
  • 8. Harris-Baldwin A, Gudmestad NC. 1996. Identification of phytopathogenic coryneform bacteria using the Biolog automated Microbial Identification System, Plant Dis, 80: 874-878.
  • 9. Lin S, Schraft H, Odumeru JA, Griffiths MW. 1998. Identification of contaminated sources of Bacillus cereus in pasteurized milk. Int J Food Microbiol, 43: 159-171.
  • 10. Norton CD, LeChevallier M W. 2000. A pilot study of bacteriological population changes through potable water treatment and distribution. App Environ Microbiol, 66: 268-276.
  • 11. Glucksman AM, Skipper HD, Brigmon RL, Santa Domingo JW. 2000. Use of the MIDI-FAME technique to characterize groundwater communities. J Appl Microbiol, 88: 711-719.
  • 12. Marr AG, Ingraham JL. 1962. Effect of temperature on the composition of fatty acids in Escherichia coli, J Bacteriol, 84: 1260-1267.
  • 13. Haznedaroglu BZ, Yurtsever D, Lefkowitz, J. R. and Duran, M., 2007. Phenotypic characterization of Escherichia coli through whole-cell fatty acid profiling to investigate host specificity. Water Res, 41: 803-809.
  • 14. Avcı S, Bakıcı ZM, Erandaç M. 2006. Tokat ilinde içme sularının koliform bakteriler yönünden araştırılması. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 28:107- 112.
  • 15. Edberg SC, Rice EW, Karlin RJ, Allen MJ. 2000. Escherichia coli: the best biological drinking water indicator for public health protection. Soc for Appl Microbiol, 29: 106-116.
  • 16. Kotan R, Sahin F. 2002. First record of bacterial canker, caused by Pseudomonas syringae pv. syringae, on apricot trees in Turkey. Plant Pathol, 51: 798.

İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı ve Yağ Asidi Metil Esterleri ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Year 2009, Volume: 34 Issue: 4, 225 - 230, 01.08.2009

Abstract

Erzurum ili Oltu ilçesinde içme sularından toplam 35 bakteriyel suş izole edilmiştir. Toplam 9 farklı cins ve 10 farklı türe dâhil olduğu belirlenen bu suşlar Mikrobiyal Tanı Sistemi (MIS) kullanılarak tanılanmıştır. Bütün suşların disk difüzyon yöntemi kullanılarak toplam 10 antibiyotiğe karşı (Amikacin, Apramycin, Gentamicin, Kanamycin, Ofloxacin, Oxacillin, Penicilin, Rifampicin, Sulphamethoxazole ve Tobramycin) duyarlılıkları test edilmiştir. Suşların antibiyotiklere duyarlılıkları ile yağ asidi metil esterleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Test edilen 34 bakteriyel suşun ortalama %26’sında antibiyotiklere dayanıklılık belirlenmiştir. Ayrıca; bakteriyel suşların bazı yağ asidi metil esterleri ile bazı antibiyotiklere duyarlılıkları arasında önemli pozitif ya da negatif bir ilişkinin olduğu görülmüştür.

References

  • . Erkan ME, Vural A. 2006. Dicle nehrinin hijyenik kalitesi üzerine araştırma. Dicle Tıp Dergisi, 33(4): 205- 209.
  • 2. Wegener H, Aarestrup F, Gerner- Smidt P, Bager, F. 1999. Transfer of resistant bacteria from animals to man. Acta Vet Scand, 92: 51-58.
  • 3. Mezrioui N, Baleux B. 1994. Resistance patterns of E. coli strains isolated from domestic sewage before and after treatment in both aerobic lagoon and activated sludge. Water Res, 28: 2399-2406
  • 4. Andersen J, Schafer T, Jørgensen T, Møller L. 2001. Using inactivated microbial biomass as fertiliser: The fate of antibiotic resistance genes in the environment. Res Microbiol, 52: 823-833
  • 5. Dahlberg C, Bergstorm M, Hermanson M. 1998. In-situ detection of high levels of horizontal plasmid transfer in marine bacterial communities. App Environ Microbiol, 45: 2670-2675
  • 6. Alderman DJ, Hastings TS. 1998. Antibiotic use in aquaculture; Development of antibiotic resistancepotential for consumer health risks. Int J Food Sci Tech, 33: 139-155.
  • 7. Birnbaum D, Herwaldt L, Low DE, Noble M, Pfaller M, Sherertz R, Chow AW. 1994. Efficacy of Microbial Identification System for epidemiologic typing of coagulase-negative Staphylococci. J Clin Microbiol, 32: 2113-2119
  • 8. Harris-Baldwin A, Gudmestad NC. 1996. Identification of phytopathogenic coryneform bacteria using the Biolog automated Microbial Identification System, Plant Dis, 80: 874-878.
  • 9. Lin S, Schraft H, Odumeru JA, Griffiths MW. 1998. Identification of contaminated sources of Bacillus cereus in pasteurized milk. Int J Food Microbiol, 43: 159-171.
  • 10. Norton CD, LeChevallier M W. 2000. A pilot study of bacteriological population changes through potable water treatment and distribution. App Environ Microbiol, 66: 268-276.
  • 11. Glucksman AM, Skipper HD, Brigmon RL, Santa Domingo JW. 2000. Use of the MIDI-FAME technique to characterize groundwater communities. J Appl Microbiol, 88: 711-719.
  • 12. Marr AG, Ingraham JL. 1962. Effect of temperature on the composition of fatty acids in Escherichia coli, J Bacteriol, 84: 1260-1267.
  • 13. Haznedaroglu BZ, Yurtsever D, Lefkowitz, J. R. and Duran, M., 2007. Phenotypic characterization of Escherichia coli through whole-cell fatty acid profiling to investigate host specificity. Water Res, 41: 803-809.
  • 14. Avcı S, Bakıcı ZM, Erandaç M. 2006. Tokat ilinde içme sularının koliform bakteriler yönünden araştırılması. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 28:107- 112.
  • 15. Edberg SC, Rice EW, Karlin RJ, Allen MJ. 2000. Escherichia coli: the best biological drinking water indicator for public health protection. Soc for Appl Microbiol, 29: 106-116.
  • 16. Kotan R, Sahin F. 2002. First record of bacterial canker, caused by Pseudomonas syringae pv. syringae, on apricot trees in Turkey. Plant Pathol, 51: 798.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Neslihan Dikbaş This is me

Recep Kotan This is me

Fatih Dadaşoğlu This is me

Publication Date August 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 34 Issue: 4

Cite

APA Dikbaş, N. ., Kotan, R. ., & Dadaşoğlu, F. . (2009). İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı ve Yağ Asidi Metil Esterleri ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Gıda, 34(4), 225-230.
AMA Dikbaş N, Kotan R, Dadaşoğlu F. İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı ve Yağ Asidi Metil Esterleri ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. The Journal of Food. August 2009;34(4):225-230.
Chicago Dikbaş, Neslihan, Recep Kotan, and Fatih Dadaşoğlu. “İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı Ve Yağ Asidi Metil Esterleri Ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”. Gıda 34, no. 4 (August 2009): 225-30.
EndNote Dikbaş N, Kotan R, Dadaşoğlu F (August 1, 2009) İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı ve Yağ Asidi Metil Esterleri ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Gıda 34 4 225–230.
IEEE N. . Dikbaş, R. . Kotan, and F. . Dadaşoğlu, “İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı ve Yağ Asidi Metil Esterleri ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”, The Journal of Food, vol. 34, no. 4, pp. 225–230, 2009.
ISNAD Dikbaş, Neslihan et al. “İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı Ve Yağ Asidi Metil Esterleri Ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”. Gıda 34/4 (August 2009), 225-230.
JAMA Dikbaş N, Kotan R, Dadaşoğlu F. İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı ve Yağ Asidi Metil Esterleri ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 2009;34:225–230.
MLA Dikbaş, Neslihan et al. “İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı Ve Yağ Asidi Metil Esterleri Ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”. Gıda, vol. 34, no. 4, 2009, pp. 225-30.
Vancouver Dikbaş N, Kotan R, Dadaşoğlu F. İçme Sularından İzole Edilen Bakterilerin Tanısı ve Yağ Asidi Metil Esterleri ile Antibiyotik Duyarlılıkları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 2009;34(4):225-30.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/