BibTex RIS Cite

Traditional Fermented Products (in Turkish)

Year 1988, Volume: 13 Issue: 4, - , 01.08.1988

Abstract

Dünyanın çeşitli bölgelerinde bitkisel veya hayvansal kaynaklı çok sayıda fermente ürün tüketilmektedir. Eski çağladan beri insanlar yağlı tohumların, hububatların ve yumru köklerin oluşturduğu ham maddeleri tuz ve su ilave ederek olgunlaştırdıklarında tat-koku, aroma ve tekstür üstünlüğüne kavuştuklarını gözlemiştir. İçgüdüsel yaklaşımla sağlanan bu değişikliklerin günümüzde maya, küf veya bakteriler tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Fermentasyona dayalı üretimlerde mikroorganizmalar substrat olarak kullanılan ham maddelerin duyusal, fiziksel, besleyici ve reolojik özelliklerinde değişikliklere yol açmaktadır. Mikrobiyal enzimler bazı besin ögelerini parçalamakta ve böylece substratın sindirilebilirliği artmaktadır. Bazı durumlarda, fermentasyon sırasında oluşan pigmentin renk kazandırdığı son ürün fermene olmayan gıdalara renk verici ve iştah artırıcı özellik kazandırmak amacıyla katılmaktadır.

Geleneksel Fermente Ürünler

Year 1988, Volume: 13 Issue: 4, - , 01.08.1988

Abstract

Dünyanın çeşitli bölgelerinde bitkisel veya hayvansal kaynaklı çok sayıda fermente ürün tüketilmektedir. Eski çağladan beri insanlar yağlı tohumların, hububatların ve yumru köklerin oluşturduğu ham maddeleri tuz ve su ilave ederek olgunlaştırdıklarında tat-koku, aroma ve tekstür üstünlüğüne kavuştuklarını gözlemiştir. İçgüdüsel yaklaşımla sağlanan bu değişikliklerin günümüzde maya, küf veya bakteriler tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Fermentasyona dayalı üretimlerde mikroorganizmalar substrat olarak kullanılan ham maddelerin duyusal, fiziksel, besleyici ve reolojik özelliklerinde değişikliklere yol açmaktadır. Mikrobiyal enzimler bazı besin ögelerini parçalamakta ve böylece substratın sindirilebilirliği artmaktadır. Bazı durumlarda, fermentasyon sırasında oluşan pigmentin renk kazandırdığı son ürün fermene olmayan gıdalara renk verici ve iştah artırıcı özellik kazandırmak amacıyla katılmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Süeda Çelik This is me

Publication Date August 1, 1988
Published in Issue Year 1988 Volume: 13 Issue: 4

Cite

APA Çelik, S. . (1988). Geleneksel Fermente Ürünler. Gıda, 13(4).
AMA Çelik S. Geleneksel Fermente Ürünler. The Journal of Food. August 1988;13(4).
Chicago Çelik, Süeda. “Geleneksel Fermente Ürünler”. Gıda 13, no. 4 (August 1988).
EndNote Çelik S (August 1, 1988) Geleneksel Fermente Ürünler. Gıda 13 4
IEEE S. . Çelik, “Geleneksel Fermente Ürünler”, The Journal of Food, vol. 13, no. 4, 1988.
ISNAD Çelik, Süeda. “Geleneksel Fermente Ürünler”. Gıda 13/4 (August 1988).
JAMA Çelik S. Geleneksel Fermente Ürünler. The Journal of Food. 1988;13.
MLA Çelik, Süeda. “Geleneksel Fermente Ürünler”. Gıda, vol. 13, no. 4, 1988.
Vancouver Çelik S. Geleneksel Fermente Ürünler. The Journal of Food. 1988;13(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/