BibTex RIS Cite

A Study on the Chemical Composition of Blackberry (Rubus L.) (Turkish with English Abstract)

Year 1998, Volume: 23 Issue: 6, - , 01.12.1998

Abstract

In this research, the blackberry widely grown samples supplied from four different locations of Samsun and surrounding were used. In the samples total solid, soluble solid, refractive index, titratable acidity, citric acid, pH, invert sugar, total sugar, glucose fructose, sucrose, pectin, crude, fiber, protein, formol, proline, crude oil, ascorbic acid ash, total phenolic matter, total anthocyanine, mineral matter (K, Ca, P, Mg, Na, Fe, Zn, Mn, Cu) were determined respectively. And also phenolic compounds and organic acid were determined by using HPLC. As a result of this analysis its found that glucose fructose ratio varied between 1.02 and 1.05, the mean value of sucrose was about 0, and the samples were rich in potassium (mean value 1698.10 mg/kg) and calcium (mean value 508.60 mg/kg). According to the results of HPLC analysis, the most abundant phenolic compounds, anthocyanine and organic acid of the blackberries were found as quinic acid (mean value 475.26 mg/l) and catechin (mean value 122.31 mg/l), cyandine-3 glycoside (mean value 831.20 mg/l) and malic acid (mean value 5.33 g/kg) respectively.  

Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma

Year 1998, Volume: 23 Issue: 6, - , 01.12.1998

Abstract

Bu çalışmada, Samsun ve çevresinde yabani olarak yetişen 4 farklı yerden temin edilen böğürtlen örnekleri kullanılmıştır. Bu örneklerde sırasıyla toplam kuru madde, çözünür katı madde, kırılma indisi, titrasyon asitliği, sitrik asit, pH, invert şeker, toplam şeker, glukoz, fruktoz, sakaroz, pektin, ham selüloz, protein, formol sayısı, prolin, ham yağ, askorbik asit, kül, toplam fenolik madde, toplam antosiyanin, mineral madde (K, Ca, P, Mg, Na, Fe, Zn, Mn, Cu) analizleri yapılmıştır. Ayrıca HPLC ile fenolik bileşikler ve organik asitler belirlenmiştir. Yapılan analiz sonucunda bu örneklerde glukoz fruktoz oranının 1.02 ile 1.05 arasında değiştiği, sakaroz ortalama değerinin sıfıra yakın olduğu, mineral maddelerden potasyum (1698.10 mg/kg) ve kalsiyumca (508.6 mg/kg) zengin olduğu bulunmuştur. HPLC ile yapılan çalışma sonucunda da, fenolik bileşiklerden en fazla quinik asit (475.26 mg/L) ve kateşin, (122.31 mg/L) antosiyaninlerden siyanidin 3 glikozit (ortalama 831.20 mg/l), organik asitlerden ise malik asit içerdiği (ortalama 5.334 g/kg) saptanmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

İlkay Tosun This is me

Nevzat Artık This is me

Publication Date December 1, 1998
Published in Issue Year 1998 Volume: 23 Issue: 6

Cite

APA Tosun, İ. ., & Artık, N. . (1998). Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma. Gıda, 23(6).
AMA Tosun İ, Artık N. Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma. The Journal of Food. December 1998;23(6).
Chicago Tosun, İlkay, and Nevzat Artık. “Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma”. Gıda 23, no. 6 (December 1998).
EndNote Tosun İ, Artık N (December 1, 1998) Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma. Gıda 23 6
IEEE İ. . Tosun and N. . Artık, “Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma”, The Journal of Food, vol. 23, no. 6, 1998.
ISNAD Tosun, İlkay - Artık, Nevzat. “Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma”. Gıda 23/6 (December 1998).
JAMA Tosun İ, Artık N. Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma. The Journal of Food. 1998;23.
MLA Tosun, İlkay and Nevzat Artık. “Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma”. Gıda, vol. 23, no. 6, 1998.
Vancouver Tosun İ, Artık N. Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma. The Journal of Food. 1998;23(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/