BibTex RIS Cite

Using of EC Broth+Tryptophane and LST Broth+MUG Media for E. coli Counting (Turkish with English Abstract)

Year 1998, Volume: 23 Issue: 6, - , 01.12.1998

Abstract

In this research, to decrease the period for analysis of coliform, fecal coliform, E. coli analyzing according to TS/ISO 6063 by MPN method were investigated. A combined medium was developed by adding 0.1% tryptophane to EC Broth and 290 enterobacteria isolates (mostly coliforms) were analyzed for growth, gas and indol production at 44.5±0.5 oC. LST Broth+MUG was used as control medium for these tests in addition to fluorescence reaction so that if this medium may be an alternative to TS/ISO method. According to results, all 190 E. coli isolates gave equal result as expected in both culture media. It revealed that time period for analysis can be decreased to 3 days by   using EC Broth+Tryptophane Medium instead of 6 days by the TSE/ISO 6063 method. No false reaction was obtained in LST Broth+MUG for 290 bacteria.

E. coli Sayımında EC Broth+Triptofan ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı

Year 1998, Volume: 23 Issue: 6, - , 01.12.1998

Abstract

Bu çalışmada, koliform grup bakteriler/fekal koliform bakteriler/E. coli’nin EMS yöntemi ile sayımında kullanılan TS/ISO 6063 yönteminde analiz süresinin kısaltılabilme olasılığı araştırılmıştır. Denemelerde EC Broth besiyerine %0.1 triptofan ilavesi ile kombine edilmiş bir besiyerinde 290 adet bakteri 44.5±0.5 oC’da gelişme, gaz ve indol oluşturma bakımından analiz edilmiştir. Buna ilave olarak 290 bakteri için LST Broth+MUG besiyeri kontrol olarak kullanılmış, bu besiyerinin TS/ISO 6063’e alternatif olup olamayacağı incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre EC Broth+Triptofan kombine besiyeri ile kontrol besiyeri olarak kullanılan LST Broth+MUG besiyeri E. coli için %100 uyum göstermiş ve buna göre 6 gün süren bir analiz yöntemi yerine EC Broth+Triptofan ile 3 gün süren analiz yönteminin kullanılabileceği, LST Broth+MUG besiyeri ile denenen 290 bakteri arasında sahte negatif ve sahte pozitif floresan reaksiyonu alınmadığı görülmüştür. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hilal Beyhan Doğan This is me

A. Kadir Halkman This is me

Publication Date December 1, 1998
Published in Issue Year 1998 Volume: 23 Issue: 6

Cite

APA Doğan, H. B. ., & Halkman, A. K. . (1998). E. coli Sayımında EC Broth+Triptofan ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı. Gıda, 23(6).
AMA Doğan HB, Halkman AK. E. coli Sayımında EC Broth+Triptofan ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı. The Journal of Food. December 1998;23(6).
Chicago Doğan, Hilal Beyhan, and A. Kadir Halkman. “E. Coli Sayımında EC Broth+Triptofan Ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı”. Gıda 23, no. 6 (December 1998).
EndNote Doğan HB, Halkman AK (December 1, 1998) E. coli Sayımında EC Broth+Triptofan ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı. Gıda 23 6
IEEE H. B. . Doğan and A. K. . Halkman, “E. coli Sayımında EC Broth+Triptofan ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı”, The Journal of Food, vol. 23, no. 6, 1998.
ISNAD Doğan, Hilal Beyhan - Halkman, A. Kadir. “E. Coli Sayımında EC Broth+Triptofan Ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı”. Gıda 23/6 (December 1998).
JAMA Doğan HB, Halkman AK. E. coli Sayımında EC Broth+Triptofan ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı. The Journal of Food. 1998;23.
MLA Doğan, Hilal Beyhan and A. Kadir Halkman. “E. Coli Sayımında EC Broth+Triptofan Ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı”. Gıda, vol. 23, no. 6, 1998.
Vancouver Doğan HB, Halkman AK. E. coli Sayımında EC Broth+Triptofan ile LST Broth+MUG Besiyerlerinin Kullanımı. The Journal of Food. 1998;23(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/