BibTex RIS Cite

Monosodium Glutamate as Food Additive (Turkish with English Abstract)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 1, - , 01.02.1989

Abstract

Monosodium glutamate, sodium salt of glutamic acid is a food additive used to enhance flavor. In this paper, current literature date about the usage purpose, toxicity of monosodium glutamate and idiosyncratic reactions occurring because of monosodium glutamate intake are explained and its safety as food additive are also evaluated.   

Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması

Year 1989, Volume: 14 Issue: 1, - , 01.02.1989

Abstract

Glutamik asidin sodyum tuzu olan monosodyum glutamat, gıdalara lezzet vermek amacıyla katılan bir gıda katkı maddesidir. Bu derlemede, monosodyum glutamat’ın kullanılma amacı, toksisitesi ve bu bileşiğin gıdalarla alınmasına bağlı olarak ortaya çıkan idiosenkratik reaksiyonlar açıklanmış ve kullanım güvenirliği değerlendirilmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gülderen Yentür This is me

Aysel Bayhan This is me

Publication Date February 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 1

Cite

APA Yentür, G. ., & Bayhan, A. . (1989). Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması. Gıda, 14(1).
AMA Yentür G, Bayhan A. Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması. The Journal of Food. February 1989;14(1).
Chicago Yentür, Gülderen, and Aysel Bayhan. “Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması”. Gıda 14, no. 1 (February 1989).
EndNote Yentür G, Bayhan A (February 1, 1989) Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması. Gıda 14 1
IEEE G. . Yentür and A. . Bayhan, “Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması”, The Journal of Food, vol. 14, no. 1, 1989.
ISNAD Yentür, Gülderen - Bayhan, Aysel. “Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması”. Gıda 14/1 (February 1989).
JAMA Yentür G, Bayhan A. Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Yentür, Gülderen and Aysel Bayhan. “Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması”. Gıda, vol. 14, no. 1, 1989.
Vancouver Yentür G, Bayhan A. Gıdalarda Monosodyum Glutamatın Katkı Maddesi Olarak Kullanılması. The Journal of Food. 1989;14(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/