Tomatoes of F144 variety grown in the field and green house were used as the material. After preliminary operations peeled tomatoes were filled into glass jars with its own juice containing calcium chloride at 0.026 and 0.066% levels. Jars were subjected to exhausting, closing and pasteurization at 90 oC for 20 minutes. Samples were stored at room temperature for 6 months and analyses were made at 0.3 and 6 month storage periods. Result showed that peeling with NaOH solution of 15% at 80 oC for 30 second and pasteurization process for were satisfactory. Texture of carried tomatoes improved with addition of higher level of CaCl2.
Bu çalışmada Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü seralarında ve açıkta yetiştirilen F144 çeşidi domatesler kullanılmıştır. Domatesler ön işlemlerden geçirildikten sonra kabukları soyularak 500 ml’lik kavanozlara yaklaşık 250 g olacak şekilde doldurulmuştur. Dolgu sıvısı olarak sıcak işleme yöntemine göre işlenmiş domates suyu kullanılmıştır. Dolgu sıvısına farklı oranlarda (%0, 0.026, 0.066) CaCl2 katılmıştır. Ekzost ve kapama işleminden sonra 90 oC’de 20 dakika süre ile ısıl işleme tabi tutularak pastörize edilmiştir. Elde edilen domates konserveleri oda koşullarında 6 ay süre ile depolanmıştır. Üretimden hemen sonra ve üç ay ara ile fiziksel ve kimyasal analizler yapılarak değişimler incelenmiştir. Ayrıca duyusal analizlerde tüketici tercihi belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre alkali ve kabul soymanın (80 oC’deki % 15’lik NaOH çözeltisinde 30 s) uygun olduğu, 90 oC’de 20 dakikalık pastörizasyonun yeterli olduğu, artan kalsiyum oranına paralel olarak dokunun daha iyi korunduğu tespit edilmiştir. İncelenen özelliklerin yetiştirme ortamından önemli derecede etkilenmediği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 24 Issue: 4 |