Besleyici, serinletici ve hafif alkollü bir içecek olan biranın karakteristik aromasını veren hammadde şerbetçiotudur. Şerbetçiotu içerdiği acı asitler ve reçinelerle biranın acı tadını, bu acı asitlerin oksidasyon ve parçalanma ürünleri ve kısmen de uçucu yağlar biranın aromasını oluşturur. Acı asitler ve reçineler grubu içerisinde acılık gücü en yüksek olan fraksiyon, eskiden humulon adı ile bilinen fakat daha sonra benzer yapıda 5 madde (humulon, kohumulon, adhumulon, prehumulon, posthumulon) içerdiği saptanan alfa-asitleridir. Alfa-asitleri geçmişte pek çok araştırmanın konusu olmuştur. Günümüzde de hem bira kimyası hem de ilaç sanayii ile ilgili araştırmalara konu olmaktadır. Alfa asitlerinin %35-70’ini humulon oluşturmakta ve madde hem bira kimyası ile ilgili araştırmalarda, özellikle kromatografik analizlerde standart madde olarak, hem de türevlerinin elde olunmasında kullanılmaktadır.
Besleyici, serinletici ve hafif alkollü bir içecek olan biranın karakteristik aromasını veren hammadde şerbetçiotudur. Şerbetçiotu içerdiği acı asitler ve reçinelerle biranın acı tadını, bu acı asitlerin oksidasyon ve parçalanma ürünleri ve kısmen de uçucu yağlar biranın aromasını oluşturur. Acı asitler ve reçineler grubu içerisinde acılık gücü en yüksek olan fraksiyon, eskiden humulon adı ile bilinen fakat daha sonra benzer yapıda 5 madde (humulon, kohumulon, adhumulon, prehumulon, posthumulon) içerdiği saptanan alfa-asitleridir. Alfa-asitleri geçmişte pek çok araştırmanın konusu olmuştur. Günümüzde de hem bira kimyası hem de ilaç sanayii ile ilgili araştırmalara konu olmaktadır. Alfa asitlerinin %35-70’ini humulon oluşturmakta ve madde hem bira kimyası ile ilgili araştırmalarda, özellikle kromatografik analizlerde standart madde olarak, hem de türevlerinin elde olunmasında kullanılmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1983 |
Published in Issue | Year 1983 Volume: 8 Issue: 2 |