in this study, sugar contents of sugar honey, honeydew honey and multifloral honey were determined by HPLC method in order to identify the honeys from each other. Fructose is the highest sugar in all samples (39.42-42.20%) followed by glucose (29.61 -33.48%). Additionally sucrose, maltose, galactose, ribose and xylose were determined in all samples as well. Total sugar content ranged between 75.67-78.40% in honey samples. Some sugar contents of honey samples showed significant (p<0.05) differences than the others. Sugar honey with high glucose content was unique. However, by using sugar content the Identification of the origin of honey was impossible.
Araştırmada saf olarak üretilen şeker balı ile yaygın olarak üretimi yapılan salgı ve çiçek ballarını ayırt etmek amacıyla HPLC metodu kullanılarak şeker içerikleri belirlenmiştir. Bal örneklerinin tamamında en yüksek düzeyde belirlenen şeker fruktoz olup (%39.42-42.20), buna glukoz (%29.61-33.48) takip etmiştir. Ayrıca tüm bal örneklerinde sakkaroz, maltoz, galaktoz, riboz ve ksiloz da saptanmıştır. Bal örneklerinde toplam şeker ise %75.67-78.40 arasında değişim göstermiştir. Bal örneklerinin şeker içeriklerinden bazıları diğerlerinden istatistik! olarak önemli düzeyde farklılık göstermiştir. Şeker balı yüksek glukoz oranı ile dikkat çekmiştir. Ancak şeker içeriklerinden faydalanılarak balların ayırımı mümkün olmamıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 25 Issue: 1 |