Avrupa ülkelerinde oldukça gelişmiş olan meyve şarapçılığının ülkemizde de gelişmesi beklenmektedir. Bu çalışmada, son yıllarda üretimi gittikçe artan ve Adana ve çevresinin en önemli meyvesi olan, portakal ele alınmıştır. Şarap yapımında yerli Kozan çeşitleri kullanılmıştır. Alkol derecesi yaklaşık 15 oC ve asit miktarı yaklaşık 100 me/l olan bir şarap öngörüldüğünden şıraya şeker ve su katılmıştır. Fermantasyonlar yaklaşık 80’er litre hacimli cam damacanalarda, başlık altında, gerçekleştirilmiştir. Elde edilen şaraplar üzerinde yapılan duyusal ve analitik değerlendirmelerde, bunların renk, berraklık ve tad yönünden çok iyi nitelikte oldukları, ancak beklenen düzeyde aroma içermedikleri belirlenmiştir.
Avrupa ülkelerinde oldukça gelişmiş olan meyve şarapçılığının ülkemizde de gelişmesi beklenmektedir. Bu çalışmada, son yıllarda üretimi gittikçe artan ve Adana ve çevresinin en önemli meyvesi olan, portakal ele alınmıştır. Şarap yapımında yerli Kozan çeşitleri kullanılmıştır. Alkol derecesi yaklaşık 15 oC ve asit miktarı yaklaşık 100 me/l olan bir şarap öngörüldüğünden şıraya şeker ve su katılmıştır. Fermantasyonlar yaklaşık 80’er litre hacimli cam damacanalarda, başlık altında, gerçekleştirilmiştir. Elde edilen şaraplar üzerinde yapılan duyusal ve analitik değerlendirmelerde, bunların renk, berraklık ve tad yönünden çok iyi nitelikte oldukları, ancak beklenen düzeyde aroma içermedikleri belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1983 |
Published in Issue | Year 1983 Volume: 8 Issue: 4 |