BibTex RIS Cite

A Study on The Losses of Dry Matters and Components Trough Attachment on the Cloth Bag and With Serum in Strained Yoghurt Production (Turkish with English Abstract)

Year 1990, Volume: 15 Issue: 1, - , 01.02.1990

Abstract

In this study, recoveries in Torba and losses with yoghurt whey of the total solids and its components were investigated in Torba yoghurt production. The total solids of Torba yoghurts made from the yoghurts used as a raw material with different total solids, i.e. (A) 12.75%, (B) 14.06% and (C) 15.50% were found 24.67%, 23.11% and 22.58% respectively. Increasing the total solid contents of yoghurt decreased the recovery rate of total solids in Torba yoghurt. On the other hand, the losses with whey increased. The recovery rations of nitrogenous matters and mineral salts increased while the proportions of draining whey decreased. The recovery rations of nitrogenous matters were determined between 81.87% and 87.86% in Torba, and those of mineral salts, 43.11 %-48.51%. Also, 99% of the total fat was recovered in Torba.   

Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde bir Araştırma

Year 1990, Volume: 15 Issue: 1, - , 01.02.1990

Abstract

Torba yoğurdu üretiminde, kurumadde ve bileşenlerinin Torba’da tutulma ve serum’daki kayıpları araştırılmıştır. Hammadde olarak kullanılan ve kurumadde içerikleri A= %12.75; B= %14.06 ve C= %15.50 olan yoğurtlardan üretilen Torba yoğurtlarının kurumadde oranları sırasıyla %24.67; %23.11 ve %22.58 bulunmuştur. Yoğurt kurumadde oranlarındaki artış, kurumaddenin Torba’da tutulma oranını azaltmıştır. Buna karşın serum’a geçen madde miktarı artmıştır. Azotlu madde ve mineral tuzlarının Torba’da tutulma oranları, ayrılan serum miktarındaki azalışla artmıştır. Azotlu maddelerin Torba’da tutulma oranları, %81.87-%87.86 arasında, mineral tuzların ise %43.13-%48.51 arasında bulunmuştur. Toplam yağın %99’u Torba’da tutulmuştur.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Metin Atamer This is me

Atilla Yetişmeyen This is me

Erkan Ergül This is me

Orhan Dağlıoğlu This is me

Metin Yıldırım This is me

Publication Date February 1, 1990
Published in Issue Year 1990 Volume: 15 Issue: 1

Cite

APA Atamer, M. ., Yetişmeyen, A. ., Ergül, E. ., Dağlıoğlu, O. ., et al. (1990). Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 15(1).
AMA Atamer M, Yetişmeyen A, Ergül E, Dağlıoğlu O, Yıldırım M. Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. February 1990;15(1).
Chicago Atamer, Metin, Atilla Yetişmeyen, Erkan Ergül, Orhan Dağlıoğlu, and Metin Yıldırım. “Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde Ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma Ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 15, no. 1 (February 1990).
EndNote Atamer M, Yetişmeyen A, Ergül E, Dağlıoğlu O, Yıldırım M (February 1, 1990) Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde bir Araştırma. Gıda 15 1
IEEE M. . Atamer, A. . Yetişmeyen, E. . Ergül, O. . Dağlıoğlu, and M. . Yıldırım, “Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 15, no. 1, 1990.
ISNAD Atamer, Metin et al. “Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde Ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma Ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 15/1 (February 1990).
JAMA Atamer M, Yetişmeyen A, Ergül E, Dağlıoğlu O, Yıldırım M. Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1990;15.
MLA Atamer, Metin et al. “Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde Ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma Ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 15, no. 1, 1990.
Vancouver Atamer M, Yetişmeyen A, Ergül E, Dağlıoğlu O, Yıldırım M. Torba Yoğurdu Üretiminde, Kurumadde ve Bileşenlerinin Torba’da Tutulma ve Serum’daki Kayıpları Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1990;15(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/