BibTex RIS Cite

Pigments and Meat Color (in Turkish)

Year 1983, Volume: 8 Issue: 6, - , 01.12.1983

Abstract

Renkli bileşikler içerisinde et rengi için en önemli olanları hemoglobin ve myoglobindir ve miktar olarak da en fazla bulunan pigmentlerdir. Myoglobin ve hemoglobin’in her ikisi de protein komplekslerdir. Bu pigmentlerin kimyasal yapılarının birbirine benzemesi yanında canlı dokulardaki fonksiyonları da birbirine benzer. Çünkü, hayvanın metabolik aktivitesi için gerek myoglobin, gerekse hemoglobin oksijen ile birleşmek zorundadır. Myoglobin ve hemoglobinin fonksiyonları birbirine benzemesine rağmen işlevleri tamamen farklıdır. Hemoglobin; kan dolaşımında dokulara oksijen taşıyıcı olarak rol alır. Bu nedenle hemoglobin, “kan pigmenti” olarak isimlendirilir. Buna karşılık myoglobin, kaslarda dominant pigmenttir ve oksijenin kas hücrelerinde depolanmasında rol alır. Bu nedenle myoglobin, “kas pigmenti” olarak isimlendirilir.   

Pigmentler ve Et Rengi

Year 1983, Volume: 8 Issue: 6, - , 01.12.1983

Abstract

Renkli bileşikler içerisinde et rengi için en önemli olanları hemoglobin ve myoglobindir ve miktar olarak da en fazla bulunan pigmentlerdir. Myoglobin ve hemoglobin’in her ikisi de protein komplekslerdir. Bu pigmentlerin kimyasal yapılarının birbirine benzemesi yanında canlı dokulardaki fonksiyonları da birbirine benzer. Çünkü, hayvanın metabolik aktivitesi için gerek myoglobin, gerekse hemoglobin oksijen ile birleşmek zorundadır. Myoglobin ve hemoglobinin fonksiyonları birbirine benzemesine rağmen işlevleri tamamen farklıdır. Hemoglobin; kan dolaşımında dokulara oksijen taşıyıcı olarak rol alır. Bu nedenle hemoglobin, “kan pigmenti” olarak isimlendirilir. Buna karşılık myoglobin, kaslarda dominant pigmenttir ve oksijenin kas hücrelerinde depolanmasında rol alır. Bu nedenle myoglobin, “kas pigmenti” olarak isimlendirilir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

A. Hamdi Ertaş This is me

Publication Date December 1, 1983
Published in Issue Year 1983 Volume: 8 Issue: 6

Cite

APA Ertaş, A. H. . (1983). Pigmentler ve Et Rengi. Gıda, 8(6).
AMA Ertaş AH. Pigmentler ve Et Rengi. The Journal of Food. December 1983;8(6).
Chicago Ertaş, A. Hamdi. “Pigmentler Ve Et Rengi”. Gıda 8, no. 6 (December 1983).
EndNote Ertaş AH (December 1, 1983) Pigmentler ve Et Rengi. Gıda 8 6
IEEE A. H. . Ertaş, “Pigmentler ve Et Rengi”, The Journal of Food, vol. 8, no. 6, 1983.
ISNAD Ertaş, A. Hamdi. “Pigmentler Ve Et Rengi”. Gıda 8/6 (December 1983).
JAMA Ertaş AH. Pigmentler ve Et Rengi. The Journal of Food. 1983;8.
MLA Ertaş, A. Hamdi. “Pigmentler Ve Et Rengi”. Gıda, vol. 8, no. 6, 1983.
Vancouver Ertaş AH. Pigmentler ve Et Rengi. The Journal of Food. 1983;8(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/