BibTex RIS Cite

Cholesterin Metabolism of Polien Fatty Acids and Atherosclerosis (in Turkish)

Year 1984, Volume: 9 Issue: 1, - , 01.02.1984

Abstract

Gıdanın yağ asitleri bileşimi ile kan serumunun kolesterin miktarı arasındaki ilgiyi gösteren çok sayıda araştırma sonuçları bulunmaktadır. Çünkü birden çok çift bağ içeren doymamış yağ asitleri kolesterin düzeyini azaltıcı etki yapmaktadır. Buna karşın polien yağ asitlerini az miktarda içeren, bilhassa, hayvansal yağların tüketiminde kolesterin değerinin yükseldiği belirtilmektedir. Tavşanlar üzerinde yapılan hayvan deneylerinde bu tür etkiler, süt yağı, kokos yağı ve sertleştirilmiş bitkisel yağlar ile beslenmede görülmüştür. İnsanlarda da; tereyağ ile beslenmenin, margarin ile beslenmeye göre kan serumunda daha yüksek kolesterin değerine neden olduğu gözlenmiştir. Polien yağ asitli gıdalar ile beslenmede serum kolesterin değerinin 238 mg/100 ml’den 215 mg/100 ml’ye azaltılması mümkün olmuştur. Serum kolesterin düzeyinin azalmasına bağırsaklardan kolesterin ayrılmasının artması neden olarak gösterilebilir. Yağ asidi molekülündeki çift bağların sayısı ne kadar çok ise kan kolesterin miktarının azalması da o kadar belirgin olmaktadır. Monoen yağ asitlerinin kolesterin miktarını azaltıcı etkisi yoktur veya çok azdır.

Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği

Year 1984, Volume: 9 Issue: 1, - , 01.02.1984

Abstract

Gıdanın yağ asitleri bileşimi ile kan serumunun kolesterin miktarı arasındaki ilgiyi gösteren çok sayıda araştırma sonuçları bulunmaktadır. Çünkü birden çok çift bağ içeren doymamış yağ asitleri kolesterin düzeyini azaltıcı etki yapmaktadır. Buna karşın polien yağ asitlerini az miktarda içeren, bilhassa, hayvansal yağların tüketiminde kolesterin değerinin yükseldiği belirtilmektedir. Tavşanlar üzerinde yapılan hayvan deneylerinde bu tür etkiler, süt yağı, kokos yağı ve sertleştirilmiş bitkisel yağlar ile beslenmede görülmüştür. İnsanlarda da; tereyağ ile beslenmenin, margarin ile beslenmeye göre kan serumunda daha yüksek kolesterin değerine neden olduğu gözlenmiştir. Polien yağ asitli gıdalar ile beslenmede serum kolesterin değerinin 238 mg/100 ml’den 215 mg/100 ml’ye azaltılması mümkün olmuştur. Serum kolesterin düzeyinin azalmasına bağırsaklardan kolesterin ayrılmasının artması neden olarak gösterilebilir. Yağ asidi molekülündeki çift bağların sayısı ne kadar çok ise kan kolesterin miktarının azalması da o kadar belirgin olmaktadır. Monoen yağ asitlerinin kolesterin miktarını azaltıcı etkisi yoktur veya çok azdır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yazan: Edmund Renner This is me

Çeviren: Gülderen Oysun This is me

Publication Date February 1, 1984
Published in Issue Year 1984 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Renner, Y. E. ., & Oysun, Ç. G. . (1984). Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. Gıda, 9(1).
AMA Renner YE, Oysun ÇG. Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. The Journal of Food. February 1984;9(1).
Chicago Renner, Yazan: Edmund, and Çeviren: Gülderen Oysun. “Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması Ve Damar Sertliği”. Gıda 9, no. 1 (February 1984).
EndNote Renner YE, Oysun ÇG (February 1, 1984) Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. Gıda 9 1
IEEE Y. E. . Renner and Ç. G. . Oysun, “Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği”, The Journal of Food, vol. 9, no. 1, 1984.
ISNAD Renner, Yazan: Edmund - Oysun, Çeviren: Gülderen. “Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması Ve Damar Sertliği”. Gıda 9/1 (February 1984).
JAMA Renner YE, Oysun ÇG. Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. The Journal of Food. 1984;9.
MLA Renner, Yazan: Edmund and Çeviren: Gülderen Oysun. “Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması Ve Damar Sertliği”. Gıda, vol. 9, no. 1, 1984.
Vancouver Renner YE, Oysun ÇG. Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. The Journal of Food. 1984;9(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/