BibTex RIS Cite

Flavour Perception Mechanism (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 5, - , 01.10.2000

Abstract

Perception of the flavour of foods is a complex process that involves the senses of smell, taste, sight, touch and sound at the time of food consumption. Even though each sense contributes special characteristics to a flavour, it is mainly considered the combination of tas­te and odour. In the reception and transduction of tastants at least five pathways involved. Odour reception is mediated by proteins embedded in the membrane of receptor cells which are located in the nasal cavity. 

Lezzet Algılama Mekanizması

Year 2000, Volume: 25 Issue: 5, - , 01.10.2000

Abstract

Gıdalardaki lezzetin algılanması karmaşık bir süreçtir ve tatma, koklama, görme, değme ve işitme duyularından etkilenmektedir. Her bir duyu lezzet üzerine özel karakteristiği ile katkıda bulunmasına rağmen, lezzet başlıca tat ve kokunun kombinasyonu olarak değerlendirilmek­tedir. Tat maddelerinin algılanmasında en az beş farklı iletim yolu bulunmaktadır. Koku algılanması ise, burun boşluğunda yer alan reseptör hüc­relerin membranlarına bağlı proteinler tarafından gerçekleştirilmektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Feryal Karadeniz This is me

Publication Date October 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 5

Cite

APA Karadeniz, F. . (2000). Lezzet Algılama Mekanizması. Gıda, 25(5).
AMA Karadeniz F. Lezzet Algılama Mekanizması. The Journal of Food. October 2000;25(5).
Chicago Karadeniz, Feryal. “Lezzet Algılama Mekanizması”. Gıda 25, no. 5 (October 2000).
EndNote Karadeniz F (October 1, 2000) Lezzet Algılama Mekanizması. Gıda 25 5
IEEE F. . Karadeniz, “Lezzet Algılama Mekanizması”, The Journal of Food, vol. 25, no. 5, 2000.
ISNAD Karadeniz, Feryal. “Lezzet Algılama Mekanizması”. Gıda 25/5 (October 2000).
JAMA Karadeniz F. Lezzet Algılama Mekanizması. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Karadeniz, Feryal. “Lezzet Algılama Mekanizması”. Gıda, vol. 25, no. 5, 2000.
Vancouver Karadeniz F. Lezzet Algılama Mekanizması. The Journal of Food. 2000;25(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/